Élet-Stílus

Tévhit, hogy a light cigaretták kevésbé károsak

Az a tévhit, hogy az enyhe (light) cigarettafajták kevésbé veszélyesek, mint a normál erősségűek, megakadályozhat egyes dohányosokat káros szenvedélyük feladásában - állítja egy amerikai szaktanulmány.

Kutatók által megkérdezett 12 ezer aktív, illetve volt dohányos egyharmada azt mondta, hogy “egészségének védelme érdekében” átváltott enyhébb cigarettára – ahelyett, hogy leszokott volna a dohányzásról. Pedig az emberi szervezet számára gyakorlatilag csaknem ugyanolyan veszélyesek, mint a normál fajták. Szakértők szerint a “light” cigaretták füstjét az emberek mélyebben szívják le, hogy több nikotinhoz jussanak, vagy pedig – ugyanezzel a céllal – többet szívnak belőlük.

Az American Journal of Public Health című közegészségügyi szakfolyóirat online kiadásában megjelent tanulmányában Dr. Hilary A. Tindale, a pittsburghi orvostudományi egyetem munkatársa a “light” cigaretták egyik fő veszélyét éppen abban látja, hogy sokan azt hiszik: ha ilyeneket szívnak, kevesebb káros anyag jut a szervezetükbe.

Pedig tanulmányok bizonyítják, hogy ezek a cigarettafajták csak akkor “produkálnak” kevesebb nikotint és kevesebb káros vegyi anyagot, ha füstjüket géppel mérik, az emberi szervezet számára gyakorlatilag csaknem ugyanolyan veszélyesek, mint a normál fajták.

Tindale további ártalmat lát abban, hogy az “enyhét” szívók alighanem kevésbé hajlanak a leszokásra, mert tévesen azt hiszik, hogy egészségüket nem fenyegeti olyan súlyos veszély, mint a “normál” cigaretták esetében.

“Valamit tenni kell ennek a tévhitnek az eloszlatására”, például ismeretterjesztő kampányok, orvosok felvilágosító munkájának segítségével – mondta a Reutersnak nyilatkozva. A “light” minősítés a hatvanas évek végén jelent meg az Egyesült Államokban a cigarettás dobozokon, s napjainkban ezek a fajták teszik ki az összes cigaretta-eladás 85 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik