Élet-Stílus

Állatok ezreit pusztítja el a kazah olajmező

A Kaszpi-tengerben május óta 337 fóka és több mint 2200 tokhal tetemét találták meg a legnagyobb kazah olajmező közelében: az állatok szervezetében nagy mennyiségű ólmot és más nehézfémeket mutattak ki - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Az állatok pusztulásának oka a az a „mérgező anyag”, amely a kasagani olajmező létesítményeiből ömlött a tengerbe – közölte Marat Orinbásszárov, a kazah környezetvédelmi hatóság szóvivője. A kizárólag a Kaszpi-tengerben honos kaszpi fókát (Phoca caspica) a veszélyeztetett állatok között tartják számon, a tengerben élő tokfélék védelmére pedig 2006 januárjában lépett életbe nemzetközi kaviárstop: nem exportálható a tokhal ikrája, mivel a világ tokhalállománya igen megcsappant. Kazahsztán a kilenc legnagyobb kaviárexportáló ország egyike.


A Kazahsztánhoz tartozó kasagani olajmező a világ egyik legjelentősebb olajlelőhelye: 2003-as hivatalos adatok szerint 1,648 milliárd tonna kitermelhető olajkészlettel rendelkezik. A kasagani olajkincs kiaknázását nemzetközi konzorcium végzi, amelynek tagja az olasz állami ENI energiavállalat, a legnagyobb brit gázszolgáltatónak számító British Gas és az amerikai ExxonMobile gázipari óriás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik