Élet-Stílus

Elmaradhat az idei Művészetek Völgye

„Amennyiben a teljes egészében közszolgálati fesztiválunk állami forrásai nem érik el a 60-70 százalékot, amely az eddigi támogatás dupláját, plusz 60 millió forintot jelent, úgy szinte lehetetlen megszervezni a Völgyet” – nyilatkozta Márta István, a Művészetek Völgye igazgatója a FigyelőNetnek.

Ízelítő a tervezett programokból:

Historikus és egyházzenei fesztivál a templomokban, többek között Temesi Mária és a Mester és tanítványai fellépésével, orgonakoncertek Öcsön
Jazzfesztivál a Balázs Elemér Group, az Oláh Kálmán Sextet, a Hot Jazz Band és a műfaj számos képviselőjének fellépésével
Bárka Színház összművészeti fesztiválja
Rockfesztivál Hobo, a Kispál és a Borz, a Sziámi, a Quimby, az Anima Sound System és mások közreműködésével
Vigántpetendi Népi és Iparművészeti Vásár
Irodalmi délutánok és estek a Völgyben Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház előadásai: Három nővér, Pityu bácsi
Művészetek Zöldje (zöldprogramok a Völgyben)
Világ– és Népzene Falu koncertek, kiállítások, táncházak. Benne: Romano Drom, Tükrös Együttes, Makám, Balogh Kálmán és a Gypsy Cimbalom Band, Tara Fuki és még sokan
Krétakör UFO bázis a taliándörögdi „szputnyik” területén: „A csillagász álma” ösbemutató és workshopok 10 napig
I. Magyarországi Mobilfilm Fesztivál – Cimbora gyermekprogramok – középkori és reneszánsz játszóház/labirintus
Súgó Színpad (koncertek, bemutatkozási lehetőségek fiataloknak)

Az igazgató szerint az állami pályázatok és források drasztikus csökkenése miatt egyre kevesebb a lehetőség arra, hogy pénzt szerezzenek. „A hazai mecenatúra nem működik hatékonyan, a szponzorok, támogatók nem tolonganak (tisztelet a kivételnek), hisz – 140 kilométerre a fővárostól – se politikai, se gazdasági érdekek nem motiválják őket” – tette hozzá.

Csökkenő állami támogatások

Márta István hangsúlyozta, hogy a Gazdasági Minisztérium 2004-ben végzett felmérése szerint – a 200 ezer fős látogatottság eredményeképpen – a nonprofit, teljes egészében közszolgálati Művészetek Völgye háromszor annyi indukált bevételt termel az országnak, mint amennyibe akkor az államnak került.

Ennek ellenére 2006-ra az állami támogatás a 2004. évi 110 millió forintról 58 millió forintra csökkent. Ez 47 százalékos csökkenés a 2004-es adatokhoz, és 35 százalékos a tavalyi 90 milliós támogatáshoz képest.

Kevesebb pályázat

Az igazgató szerint a források szűkülésének oka, hogy idén kevesebb pályázatért indulhat a fesztivál. Míg 2004-ben az állami támogatások összegét nyolc forrás adta, addig idén ez a szám négyre csökkent, így tehát a pénz is kevesebb. Nem szerepelt a fesztivál támogatása többek között a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának idei költségvetésében sem. A minisztérium a tavalyi és az azelőtti évben a fesztivál költségvetésének jelentős részét adta, 2004-ben 75 millió, 2005-ben 60 millió forintot. A közvetlen támogatás helyett Márta István szerint az NKÖM pályázatok kiírásával próbálta segíteni a Völgyet és az ehhez hasonló rendezvényeket, az igazgató szerint azonban így is lehetetlen az idei év költségvetésének tervezett 180 millió felének összeszedése.

„A 2004–2005-ös minisztériumi ‘soron lévőséget’ sajnos nem tudja helyettesíteni az idei NKA Kiemelt kulturális rendezvények pályázatán elnyert 47 millió forint. Különösen fájdalmas, hogy a turisztikai pályázatokból mínusz 3 millió forintunk származik, miután a tavalyi három regionális pályázatunkon összesen elnyert 17,8 millió forint helyett az idén csak 2 millió forintot kaptunk, az előző évi Balaton Fejlesztési Tanács pályázatunk 5 millió forintját a mai napig nem utalták át. A többi minisztériumot nem tudtuk elérni, főleg a választási kampányok miatt” – sorolja a problémákat az igazgató.

180 millióba kerülne az idei fesztivál

A tavalyi büdzsé 43 százaléka származott állami forrásokból. Idén 180 millióra tervezik a fesztivál költségvetését, ehhez 60 százalék körüli állami forrásra lenne szükség. A tervek szerint a költségvetés megközelítőleg 22,2 százalékát adnák a szponzori támogatások, és 23,3 százalék jönne össze a bevételekből. A büdzsé a program háromszori meghúzásával alakult ki, és az igazgató szerint a minimális költségvetés ahhoz, hogy a rendezvény ne veszítse el jellegét és színvonalát, és ne alacsonyuljon le egy közönséges falunappá.

„Idén a völgybe 200 ezer hazai és külföldi látogatót várnánk, hat településen, tíz napra, közel 900 programmal” – sorolja a tervezett számokat Márta István. „Az elmúlt 18 esztendő alatt nemcsak Magyarország, de Közép-Európa legnagyobb ‘összművészeti’ fesztiválja lettünk, mégpedig úgy, hogy – köztudottan – minden esztendőben küzdenünk kell a financiális problémák okozta tervezhetetlenség átkával” – folytatta az igazgató. Kiemelte, hogy a jelen helyzetben maximális takarékoskodás mellett sem tudják megrendezni a Művészetek Völgye fesztivált.

Átrendeződő turisztikai támogatások

Márta István végezetül elmondta, hogy problémájukat jelezték Kolber István, regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszternek, aki válaszlevelében elismerését fejezte ki a fesztivállal kapcsolatban, a turisztikai célú források átstrukturálódására hivatkozva azonban nem tudott további támogatásokat a fesztivál rendelkezésére bocsátani. „Idén a (…) fejlesztési/beruházási típusú projektek támogatása került előtérbe. Ennek megfelelően az Ön által is említett regionális pályázatokon kívül a támogatási rendszerben sajnos nem áll rendelkezésre olyan keret, amely a fesztivál további támogatását lehetővé tenné. Bízom abban, hogy a szponzorok aktívabb szerepvállalása révén sikerül a hiányzó forrást megszerezni” – írja levelében Kolber István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik