Élet-Stílus

Támadják a Skype-ot

A Skype az Egyesült Államokból akarja meghódítani a világot, de az osztrák Jajah és a spanyol FON cég is hasonló terveket dédelget. Mindkét vállalat eltökélte, hogy letaszítja a Skype-ot a VoIP-piac trónjáról.

A Jajah már be is költözött a Mountain View-ben található főhadiszállásra, míg a FON amerikai székhelye San Franciscóban lesz. Érdekesség, hogy mind a két céget támogatja a Sequoia Capital pénzügyi befektetésekkel foglalkozó társaság. A 35 éves Roman Scharf és a 34 éves Daniel Mattes máris azon dolgoznak, hogy összeállítsák a Jajah amerikai és ázsiai üzletei stratégiájának kidolgozásáért felelős nyolctagú csapatot. A vállalat dinamikusan fejlődik, a több százezer előfizető máris naponta 150 000 beszélgetést kezdeményez, és személyenként legalább 8 eurót fizetnek be havonta a cég folyószámlájára. A Jajah szolgáltatásai leginkább az Egyesült Államokban, Kínában és Németországban népszerűek.

„Év végére szeretnénk elérni az 1 millió előfizetőt” – nyilatkozta Roman Scharf. S mivel becslések szerint a Skype jelenleg 1,4 millió rendszersen fizető ügyféllel büszkélkedhet, így nem csoda, hogy az elemzők szerint hamarosan felbolydulhat az internetes telefonpiac. A Jajah előnye, hogy a szolgáltatás igénybevételéhez nincs szükség külön szoftverre vagy a PC-re kötött fejhallgatóra. Csupán egy böngésző elegendő, ahol megadja az ember a saját és a hívott fél telefonszámát. A Jajah-szervereken futó motor ezek után összekapcsolja a VoIP- és a hagyományos telefonhálózatot, és létrehozza a kapcsolatot. A beszélgetést ezek után gyakorlatilag bárhol lehet folytatni, hiszen megadhatjuk akár a mobiltelefonszámunkat is. Scharf és Mattes szerint ez a „VoIP mindenkinek”.

A munkát egy 28 tagú izraeli fejlesztőcsoport segíti, a két alapító-társtulajdonos pedig naponta új funkciókon gondolkozik. Egy ideje például már egy modulnak köszönhetően a Firefoxból is lehet tárcsázni, de előre beállíthatunk időzített telefonhívásokat is. Az ambíciózus osztrákok jelenleg egy minden mobiltelefonnal kompatibilis szoftver kifejlesztésén dolgoznak. Ez a tervek szerint a jövő év elejére el is készül. Ezután már bárki felhívhat majd bárkit percenként 2 centért.

A hagyományos VoIP-telefonálásnak a két szakember szerint két nagy hátránya van. Az egyik, hogy az emberek a Skype Outnál kénytelenek megadni a hitel- vagy a bankkártyaszámukat. Viszont ezek az adatok ellophatók, és a tolvaj – miután kedvére telefonált az illető kontójára – eltűnik, mint a kámfor. Az ügyfél pedig a végén megkapja a számlát és fizethet. „A Skype-nak tavaly csak csalásokból 12 millió dolláros kára származott. Mi kezdetben 800 000 eurót fektettünk be, és azt láttuk, hogy a felét elviszik a csalók” – mondta Scharf és Mattes.

Ambiciózus tervek

Hasonlóan ambíciózus terveket dédelget a spanyol FON is, amelyet tavaly novemberben alapított Martin Varszavszkij vállalkozó. A vállalat 22 millió dolláros alaptőkéjét a Skype, a Google, a Cisco, a Sequoia Capital és más cégek dobták össze. A cél, hogy egy olyan vezeték nélküli hálózatot hozzanak létre, amelynél a felhasználók megosztják egymással sávszélességüket. Ha a hotspotok arányosan vannak elosztva, akkor bárki bárkit ingyen felhívhat, legyen a két fél a világ bármely pontján. Problémát leginkább az jelent, hogy az internetszolgáltatók nem szívesen osztják meg egymással saját hálózataikat, így pedig nagyon nehéz egy az egész Földet behálózó vezeték nélküli rendszer létrehozása.

Ettől függetlenül a FON vezetői reménykednek, és mint Jürgen Urbanski, a FON amerikai képviseletének vezetője elmondta, az idő nekik dolgozik, csupán az együttműködés hiányzik az internetszolgáltatókból. A spanyol cégnek jelenleg 38 000 ügyfele van, közülük 7000 az Egyesült Államokban és 5000 Németországban. Ahhoz azonban, hogy bárki csatlakozhasson egy ilyen rendszerhez, szükség van egy különleges firmware-rel rendelkező Linksys routerre, amely 25 euróba kerül. Ez sokakat elriaszt az új szolgáltatás kipróbálásától.

Eközben az Eurospace nevű tanácsadó cég kritizálta a Skype VoIP szoftverét, mondván a használata óriási biztonsági kockázatot jelent, mivel nem támogat semmilyen elterjedt szabványt, ráadásul tele van biztonsági résekkel. Ezt támasztja alá, hogy már megjelentek az első vírusok a Skype alá, amelyek képesek egy beszélgetés alatt megfertőzni az egymással telefonáló emberek számítógépeit. „A Skype nagyszerű, ingyenes, a Skype Out olcsó, könnyen kezelhető, azonban számos veszélyforrást is magában rejt, és lehetővé teheti a PC ellen irányuló internetes támadásokat” – nyilatkozta Vincent Ohana, az Eurospace ügyvezetője.

Nemrég a Skype Technologies kénytelen volt egy biztonsági rést befoltozni, ami lehetővé tette, hogy egyik számítógépről a másikra engedély nélküli adattovábbítás valósuljon meg. A szakemberek szerint nem árt, ha a vállalatok más VoIP-megoldást keresnek, vagy csak a cégen belül használják a népszerű programot, mert így elkerülhetik a komolyabb támadásokat, és biztonságban maradhat az internetes kommunikációjuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik