Élet-Stílus

Lefoglalták a legnagyobb BitTorrent oldalt, a Pirate Bay-t

A svéd hatóságok bejelentették, hogy leállították a Pirate Bay-t, amely az online kalózkodás egyik legnagyobb központja volt. A több mint egymillió regisztrált felhasználóval rendelkező „The Pirate Bay” a világ legnagyobb BitTorrent Tracker központja” jelszóval hirdette magát, és több millió szerzői jogvédelem alá eső anyag – filmek, zene, szoftver és játékok – illegális cseréjét könnyítette meg és tette lehetővé.

A The Pirate Bay üzemeltetői évek óta nyilvánosan nevetség tárgyává tették a szerzői jogok tulajdonosait, és gúnyt űztek a bűnüldöző szervekből, azt állítva, nem vonatkoznak rájuk a szerzői jogi törvények. Amióta a filmes iparág 2004 novemberében Svédországban bűnvádi feljelentést tett, a svéd és a Svédországban dolgozó amerikai kormányzati illetékesekkel karöltve nagy erőfeszítéseket tett, hogy leállítsa ezt az illegális webhelyet.

A svéd bűnüldöző szervek ötvennél több, házkutatási paranccsal felszerelkezett munkatársa tíz különböző helyen tartott rajtaütést, amelynek következtében három személyt őrizetbe vettek, és megakadályozták, hogy több millió felhasználó egyidejűleg akár két millió illegális fájlt cseréljen egymással.

A ThePirateBay.com egy úgynevezett kalóz „tracker” webhely, amely lopott filmekhez és zenei anyagokhoz irányítja az embereket, és több mint 157,000 illegális fájlt tesz elérhetővé, többek között a legújabb kasszasikereket, mint amilyen például A Da Vinci-kód, a Mission Impossible III, és a Poseidon.

A legnépszerűbbek között

A világszerte több millió webhelyet osztályozó Alexa.com szerint a Pirate Bay a világ 479. leggyakrabban látogatott webhelye volt. Svédországban a 21., az Egyesült Államokban a 312. helyet érte el. Összehasonlításképpen a CNN.com a svédek által legnépszerűbbnek tartott weboldalak listáján a 125. helyet szerezte meg.

Számos más kalóz webhelyhez hasonlóan, a Pirate Bay is jelentős mennyiségű és jövedelmező külső hirdetést tartalmaz, amelyek többsége a pornóipart reklámozza. A reklámbevételek alapja általában az oldal napi egyedi látogatóinak száma. A naponta egy milliónál is több látogató révén a Pirate Bay a becslések szerint havi 60 000 dollár reklámbevételre tesz szert a hirdetőktől, ami a felhasználók által „adományozott” több ezer dolláron felül értendő.

2005-ben a vezető filmstúdiók a becslések szerint 6,1 milliárd dollárt veszítettek a kalózkodás miatt. Ezen belül az internetes kalózkodás 2,3 milliárd dollár kárt okozott a stúdióknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik