Élet-Stílus

A Skype is engedett a cenzúrának

A világszerte igen dinamikusan fejlődő Skype tulajdonosa az Ebay elismerte, hogy kínai működéséért cserében engedett az ázsiai ország cenzúrázott tartalmakra vonatkozó elvárásainak.

A Skype felhasználók szöveges üzeneteit szűrte a szoftverfejlesztője – ismerte el a cég vezérigazgatója Niklas Zennström, mentségül felhozva azt, hogy a hatóságok csak a cenzúra törvényekkel együttműködő vállalatokat engedi működni a Nagy Fal árnyékában.

A Financial Times cikkében feltárt adatok szerint, a Skype partnere, a Tom Online által készített szűrő a kínai elvárásoknak megfelelően visszatartotta az országban tiltott tartalmakat. A szűrendő kifejezések között megtalálható a Kínában üldözött Falun Gong mozgalom és a Dalai Láma személye is.

A cenzúra intézményéről folyó vitában gyakorlatilag lassan az összes Kínában próbálkozó internetes vállalkozás besározódott. A Microsoft, a Google és a Yahoo is meghajolt a nem túl demokratikus eszközöket alkalmazó hatóságok előtt. A legnagyobb felháborodást nem is az adatok szűrése és az internetes tartalomszűrés okozta, egyes szervezetek szerint a tartalomszolgáltatók a felhasználók adatait is gátlástalanul kiadták a hatóságoknak, így azok számos ellenzékit és szabadgondolkodót és újságírót börtönbe vetettek.

A Skype alapító Zennström és Janus Friis, korábban pont attól lett híres, hogy létrehozták Kazaát, azt filecserélő szoftvert, amely segítségével több millió ember számára elérhetővé váltak az interneten szerzői jogi védelem alatt álló tartalmak. Láthatóan a nagy haszon reményében így válik a rablóból pandúr, a filecserélőből, érdekeit jól átlátó üzletember.

A független újságíró- és emberi jogi szervezetek megnyugtatására Zennström azt nyilatkozta a kényes kérdéseket feszegető újságíróknak, hogy a Skype semmilyen adatot nem adott ki a hatóságoknak, és tevékenységével senkinek sem okozott kárt.

A Tom Online tulajdonosa – a hongkongi Li Ka-Shing szerint – Kína cenzúra nélkül nem is engedné működni a Skype szoftverét. Az országban jelenleg érvényben lévő törvények pedig szentesítik a hatóságok jogellenes tevékenységét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik