Élet-Stílus

Nem plágium a Da Vinci-kód

admin
admin

2006. 04. 07. 15:55

A brit legfelsőbb bíróság pénteki ítélete szerint Dan Brown nem sértette meg a szerzői jogokról szóló törvényt, a Da Vinci-kód ötletét nem két történész 1982-es könyvéből lopta az író – írja a BBC Online.

A felperesek – Michael Baigent és Richard Leigh történészek – mind a szerzőt, Dan Brownt, mind a kiadót, a Random House-t perelték ötletlopás címén. Azt állították, hogy Brown az ő 1982-ben született, The Holy Blood and the Holy Grail (a könyv magyarul Az abbé titka: Szent Grál, Szent vér címmel, 1994-ben jelent meg) című, dokumentumjellegű könyvük tematikájára és felvetéseire építette fel – British Book Awards díjas – művét, amelyet eddig több mint 40 millió példányban adtak el világszerte. Az ügy pikantériája, hogy Baigent és Leigh alkotását is a Random House adta ki annak idején, vagyis saját kiadójukat idézték törvény elé.

A pernek különös hangsúlyt adott, hogy a könyvből 100 millió dolláros költségvetéssel, Tom Hanks és Audrey Tautou főszereplésével filmet készített Ron Howard, amelynek májusra tervezett bemutatóját is megkérdőjelezte a per. Az ítélettel elhárult minden akadály a májusi bemutató elől. A film minden bizonnyal tovább fogja generálni a könyv forgalmát is, amely akár újabb 5 millió eladott példányt is jelenthet világszerte.

Dan Brown tavaly már megnyert egy hasonló plágiumpert, amelyet Lewis Perdue író indított ellene New Yorkban, ugyancsak azzal a váddal, hogy A Da Vinci-kód az ő műveinek – az 1983-as Da Vinci-örökségnek és a 2000-es Isten lányának – elemeiből építkezett. Perdue be akarta tiltatni A Da Vinci-kód további forgalmazását és leállíttatni a filmforgatást, valamint 150 millió dolláros kártérítést igényelt. A bíró azonban elutasította keresetét, azzal az indoklással, hogy a hasonlóságok olyan gondolatokon alapulnak, amelyeket nem lehet szerzői védelemben részesíteni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.