Élet-Stílus

Zöld prioritások az NFT II-ben

A környezetvédelem területén 1500-2000 milliárd forint értékben valósulnak meg projektek az elkövetkező hét évben az Európai Unió támogatásainak eredményeként – jelentette ki Tátrai Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

A forrásokból várhatóan 1000-1500 milliárd forintot tesznek ki az EU-támogatások, a fennmaradó hányadot nemzeti költségvetésből kell fedezni, illetve projektenként a pályázóknak a finanszírozás legfeljebb 20 százalékáig – közölte a helyettes államtitkár a Magyar Természetvédők Szövetségének konferenciáján. A projekteket a jelenleg formálódó Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) II. önálló környezetvédelmi operatív programja keretében várhatóan öt prioritás köré lehet majd csoportosítani.

Prioritások

Az egészséges, tiszta települések elnevezésű témakör jegyében 8-8 helyen nagy szennyvízkezelési, illetve hulladékgazdálkodási projektek, négy helyen pedig ivóvízminőség-javítási programok valósulnak meg. Ehhez a témakörhöz tartozik továbbá az üröm–csókavári gázmassza kármentesítése is. A prioritások közé tartozik a környezetügy, mint gazdasági tényező elnevezésű témakör, amely döntően a környezeti ipar fejlődésének elősegítését jelenti. Tátrai a már elhatározottan támogatott programok közül megemlítette a kartonpapír-feldolgozással foglalkozó Dunapack bővítését és korszerűsítését.

Prioritásként körvonalazódik az NFT-ben a környezetbarát energia nevű témakör, ami a megújuló energiaforrások energiafogyasztáson belüli részarányának jelentős emelését célozza. A helyettes államtitkár megjegyezte: a támogatandó projektek az eddigiektől eltérően nem elsősorban olyan alternatív módon előállított villamos energiára vonatkoznak, amelyeket az országos villamosenergia-hálózatra táplálnának rá, hanem inkább egyedi, a településeken helyben megvalósított projektekre, ezen belül is a hőtermelésre lehet majd pályázati pénzeket nyerni.

Az integrált vízgyűjtő-gazdálkodás néven megfogalmazott prioritás főként árvízvédelmi és vízminőség-javítási programokat foglal magába. A fejezet alá tartozik a Vásárhelyi Terv keretében 3 tiszai vésztározó kialakítása, a Duna magyarországi vonalán a gátrendszer teljessé tétele, továbbá a dombvidékeken záportározók, a síkvidékeken pedig belvíztározók létrehozása. A természeti értékek megőrzése nevű témakörben egyebek között élőhelyek és fajok védelmét célzó projektek kapnak helyet. Ennek a fejezetnek a keretében valósulhat meg a tatai Öreg-tó rehabilitációja, továbbá a fertődi kastély és a keszthelyi kastély felújítása.


Felértékelődik a környezetvédelem


Baráth Etele európai ügyekért felelős tárcanélküli miniszter a konferencián arról beszélt, hogy az NFT II. társadalmi vitája május közepéig zajlik. Júniusban befejeződik a tervezési fázis, majd a komplex stratégiát véleményezési céllal a kormány elküldi Brüsszelbe. Mindeközben az operatív programok pontos kidolgozásán tovább kell dolgozni úgy, hogy őszre lezáruljon a folyamat és januárban már kiírhatóak legyenek a pályázatok – mondta.


Baráth kitért arra, hogy a következő európai uniós költségvetési időszakban felértékelődik a környezetvédelem: az immár önálló operatív programban több pénz áll rendelkezésre a mostaninál. A témakör jövő évtől egy irányító hatósághoz tartozik majd, nem pedig többhöz. A decentralizáció keretében jövő évtől a strukturális alapok támogatásainak felét a regionális fejlesztési tanácsok használhatják fel saját döntések alapján, míg eddig a strukturális alapok támogatásait teljes mértékben központilag osztották szét – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik