Élet-Stílus

Jazzsztárok a Művészetek Palotájában

A tavaszi szél idén kivételes jazzprodukciókat áraszt, legalábbis a Művészetek Palotájában. Az április 7-10 közötti Jazztavasz 2006 fesztiválon fellép többek közt a két Szakcsi, a Tin-Tin Quintett valamint az indiai Muley, a kubai Elsa Valle és a bolgár Yankoulov is.

Április 7-én lép színpadra az a jazz hagyományosabb megszólalási formáit előnyben részesítő formáció, amely a műfaj legkiválóbb és legtöbbet foglalkoztatott itthoni fiatal képviselői mellett az európai és a tengeren túli jazz egy-egy neves előadóját vonultatja fel. A Szakcsi Lakatos Róbert Trióban a nagyszerű zongoristát, régi társa, a bőgős Barcza Horváth József és a Belgiumból világhódító útra indult Dré Pallemaerts dobos kíséri majd. Vendégeik a magyar felmenőkkel bíró, amerikai születésű, de európában élő, Miles Davis késői együttesét is megjárt tenorszaxofonos, Rick Margitza és a kimagaslóan tehetséges, montreux-i fesztiválgyőztes énekesnő, Szőke Nikoletta lesznek.

Április 8-án az etno-jazzé lesz a főszerep a keleti zenekultúrák, a balkáni népzene, a közel- és közép-keleti, illetve ázsiai zenék mélyét is értő, s azokat feltárni is képes Tin-Tin Quintet jóvoltából. Az ő produkciójukat Nandkishor Muley indiai szanturjátékos (a szantur a cimbalomhoz hasonló délázsiai hangszer) és énekes erősíti, aki többezer éves hangzó tradíció tolmácsolója. Muley mellett magyar közreműködője is lesz a koncertnek a kiváló trombitás, zeneszerző, hangszerelő Fekete-Kovács Kornél személyében, aki a Modern Art Orchestra alapítója.

Április 9-e vérbeli kubai ritmusokkal várja a latin jazz rajongóit: ekkor ugyanis Elsa Valle és a Latin Jazz Syndicate muzsikál Winand Gábor szaxofonos, fuvolista, énekes, Bacsó Kristóf szaxofonos, Fekete István trombitás, Babos Gyula gitáros, valamint három fenomenális kubai muzsikus, Omar Rodriguez Calvo bőgős, Armando Vidal ütőhangszeres és Elsa bátyja, a világhírű zongorista, Ramon Valle közreműködésével.

A Jazztavasz 2006 utolsó napján, április 10-én, hétfőn fellépő formáció tagjai Magyarországról, Olaszországból és Bulgáriából érkeznek, ami viszont közös bennük, hogy a
legkülönfélébb ütőhangszereken játszanak. A Percussion Projectet Horváth Kornél, Stoyan Yankoulov és Carlo Rizzo alkotja. A formáció már 2005-ben is adott koncertet Magyarországon – igen nagy sikerrel.

Horváth az egyik legismertebb hazai ütőhangszeres, aki félelmetes kongatechnikájával és kiterjedt stílusismeretével nyűgőzi le a hallgatóságot számtalan formációban. Yankoulov (1966) zongorázni tanult 8 éves korától, de az ütőhangszerek is korán felkeltették az érdeklődését, s a Pancho Vladigerov Zeneakadémián is ütőhangszeresként diplomázott. Tagja a Bolgár Nemzeti Rádió Big Bandjének, s játszott többek közt Bobby McFerrin, Okay Temiz és Theodosii Spassov produkcióiban. A velencei születésű Rizzo eleinte szobrász és festő volt, majd 1979-ben Szicíliában felfedezte a helyi csörgődobot, és elsajátította a hangszer népi repertoárját. Ennek továbbfejlesztése a tamburillo, mely egy egészen különleges, saját fejlesztésű, különböző hangszínek megszólaltatására alkalmas csörgődob. A jazztől a kísérleti műfajokig a legkülönbözőbb produkciókban játszott többek közt Rabih Abou-Khalillal, Gian-Luigi Trovesivel, Markus Stockhausennel és Louis Sclavisszal. A trió vendégei Lantos Zoltán hegedűs és Szakcsi Lakatos Béla, Kossuth-díjas zongoraművész lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik