Élet-Stílus

Feketelista a káros EU-projektekről

A feketelistára Közép-Kelet-Európa újonnan csatlakozott országaiból 22, a természetvédők szerint környezetileg káros, gazdaságilag kellően alá nem támasztott beruházás került fel, amelyekből 5 magyarországi projekt – közölte a a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTvSz).

A felsorolt uniós társfinanszírozással tervezett „presztízsberuházások” a környezetvédők szerint több kárt eredményeznek, mint hasznot. A kifogásolt magyar programok közül a várpalotai hulladékégető, az M0-ás autópálya keleti szektora, és az M3-as sztráda vásárosnaményi szakasza már előkészítés alatt áll. A feketelistán szerepel a Csongrádi vízlépcső és a Duna-Tisza Csatorna is, ám ezek a beruházások még csak elképzelés szintjén léteznek.

Az MTvSz a közleményében tiltakozik az 1500 milliárd forintnyi közpénz káros felhasználása ellen, és sérelmezi, hogy hiába zajlik a 2007-2013 között érkező uniós források felhasználásáról társadalmi vita, ha a rendelkezésre álló pénzek jelentős részét a kormány előre leköti nagyberuházásokra. A környezetvédők meggyőződése szerint az EU-ból érkező pénzeket nem hatalmas infrastrukturális beruházásokba, hanem inkább az oktatásba, egészségügybe és a humán tőkébe kellene fektetni.

A szervezet szerint a követendő példa Írország, amely a zöldek által javasolt hozzáállással példátlan eredményeket ért el integrációját követően. Nem úgy Görögország és Portugália, amelyek a magyar kormányhoz hasonlóan az ország „lebetonozását” kezdték meg uniós csatlakozásukat követően. A feketelista az „Uniós források: áldás vagy átok” című térkép mellékleteként jelent meg, amelyet az MTvSz-en kívül a Föld Barátai Európa és a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat készített el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik