Élet-Stílus

Az amerikaiak megelégelték az internet cenzúrázást

Amerikai politikusok és jogvédő csoportok kritizálják a technológiai fejlődésben élenjáró cégek kínai stratégiáját. A Google, a Microsoft, a Cisco, és a Yahoo a kínai cenzúrával való együttműködése felháborítja az egész internetes közösséget.

Az amerikai kongresszus emberi jogokkal foglakozó bizottsága négy nagyvállalatot marasztalt el abban a kérdésben, hogy profit reményében szemet huny a kínai emberi jogsértések felett, illetve, hogy segít megvalósítani az internet cenzúrát a dinamikusan fejlődő Kínai Népköztársaságban.

A kongresszusi bizottság megítélés szerint, mindazok mellett, hogy a cégek mindegyike igyekszik jelentős piaci részesedést szerezni az óriási fejlődés előtt álló piacon, etikátlan viselkedést tanúsítanak az ország jogsértő cenzúrájának segédkezve.

Tom Lantos szerint a hagyományos amerikai demokratikus viselkedési elvekkel ellentétes a cégek viselkedése és mint ilyen még a profit reményében sem megengedhető a jogsértő magatartás támogatása.

A kínai kormány már jó ideje hadakozik az internet szabadságával, láthatóan kevés sikerrel. Az internetkávézók bezárása után, a kereső szolgáltatások kontrolált működtetése váltott ki heves indulatokat az internet felhasználók közösségében. A milliárd feletti lélekszámú ország internetezői nem kereshetnek olyan információkra, amelyek valamilyen oknál fogva kellemetlenül érintik a még mindig kommunista vezetésű ország hatóságait.

A cégek magyarázkodnak 

A Google elismerte, hogy valóban cenzúrázza a találati oldalakat a kínai kormány elvárásainak megfelelően, védekezésképpen viszont csak annyit voltak képesek felhozni, hogy keresőjükkel viszont könnyebben találnak rá más témákra a netezők. Ez a láthatóan igen gyenge érv nem győzte meg még a szenátorokat sem.

A Yahoo esetében a helyzet még rosszabb, mert tavaly olyan információt adtak ki a hatóságoknak, amely miatt egy a kormányt kínai újságíró börtönbe is került.

Tom Lantos szerint, ezek a cégek lelketlenül áruba bocsátották az emberi jogokat a várhatóan magas profit ellenében.

A vádak egy részét a négy vállalat azzal utasította vissza, hogy az amerikai kormány nem segít megoldani a kínai cenzúrakérdést. Valamint, hogy kínai működésük hozzájárul a helyi internet használók jobb kiszolgáláshoz.

A cenzúra ellenes szervezetek azt követelik, hogy az internet vállaltok vezessenek be egyfajta magatartási kódexet, amelyben deklarálják például a szólásszabadság és az emberi jogok alapkérdéseit.

Az Amnesty International, a Reporters Without Borders és a Human Rights Watch támogatja a kongresszus elmarasztaló szavait a kínai cenzúra kérdésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik