Élet-Stílus

Tovább folyik a bálnavadászháború

Japán felfegyverzett repülőgépet küld a Déli-óceánra, hogy megvédjék a természetvédők zaklatásától a bálnavadászhajókat, amennyiben a zöldek és a vadászok közti konfliktus tovább fokozódik – jelenti a zoldmagazin.com.

A japán bálnavadászflotta körül szó szerint forr a víz, hiszen több szervezet is próbálja meggátolni őket az illegális öldöklés folytatásában. A Greenpeace elveihez hűen kizárólag békés demonstrációt és figyelemfelkeltő akciót folytat, míg a Sea Shepherd nevű szervezet (melyet egyébként a Greenpeace egyik alapítója hozott létre, hogy radikálisabb formában is képviselje a zöld eszméket) más eszközöket is hajlandó bevetni, hogy megvédje az óriás tengeri emlősöket.

A Sea Shepherd Farley Mowat nevű hajója egyik oldalán egy olyan, konzervnyitónak becézett eszközzel van felszerelve, ami alkalmas arra, hogy felnyisson egy hajótestet. Bár ezt egyelőre nem vetették még be élesben, Japán mégis azzal fenyegetőzik, hogy légierejével egyszerűen megsemmisítik a hajót a bálnavadászflotta védelmében.

A Greenpeace két hajója, az Esperanza és az Arctic Sunrise december 21-e óta követi a japán flottát a Déli-óceáni Bálnavédelmi Területen keresztül, hogy megakadályozza a vadászokat a tervbe vett körülbelül ezer bálna leölésében. Japán továbbra is azzal takarózik, hogy tudományos célból szövetmintát gyűjt, és ezért öl le évi több ezer bálnát a nemzetközi egyezmények ellenére, azonban mindenki tisztában van vele, hogy csak az éttermeket akarják feltölteni friss bálnahússal.

A japánok egyébként vízágyúkkal és fadorongokkal próbálnak elbánni a környezetvédőkkel; a Farley Mowat kapitánya szerint már két hajót megrongáltak, és a Farley Mowatot is megpróbálták elsüllyeszteni.

A Sea Shepherd szervezet egyébként 1979 óta küzd a bálnavadászok ellen, és akkoriban 9 illegális bálnavadászhajót süllyesztett el anélkül, hogy bármilyen személyi sérülést okozott volna. Most állítólag meg sem próbálnak hasonló akciót, mivel az túl veszélyes lenne, és továbbra sem akarnak emberi életeket veszélybe sodorni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik