Élet-Stílus

EU: oltóanyag három hónap alatt

A madárinfluenzával szembeni védekezésről folytatott vitát az Európai Parlament. Felszólalt Markosz Kyprianou egészségügyi biztos is, és a magyar madárinfluenza-vakcina is szóba került, de nem magyar képviselőktől.

A madárinfluenza elleni védekezésről folytatott vitát az Európai Parlament Strasbourgban.

Markosz Kyprianou, uniós egészségügyi biztos azt mondta, fel kell készülni a lehetséges járványra, ugyanakkor a madárinfluenza európai jelenléte nem növeli annak lehetőségét, hogy pandémia törjön ki. A biztos óvott attól, hogy az európai polgárok túlbecsüljék a veszélyt, és pánikba essenek.

Európa a legjobban felkészült

Kyprianou úgy vélte, bár van különbség a tagállamok felkészültségi szintje között, a védekezés szempontjából az unió tagjai a világon a legjobban felkészült országok közé tartoznak. A biztos azt mondta, az előkészületek javítása érdekében a Bizottság nyomást gyakorol a tagállamokra.

Kyprianou beszámolt arról is, hogy mostanra mind a huszonöt EU-tagország elkészítette saját nemzeti tervét az esetleges járvány esetére. Néhány hét múlva felkészültségi gyakorlatot is tartanak, hogy kiderüljön, hogyan működnek együtt az egyes uniós illetve tagállami szervek – jelentette be a biztos.

Vakcina hat helyett három hónap alatt

Az egészségügyi biztos fontosnak nevezte, hogy az embereket beoltsák a hagyományos influenza elleni vakcinával. Kyprianou azt mondta, egy új betegség megjelenése esetén hat-nyolc hónapba telhet a megfelelő oltóanyag kifejlesztése. A Bizottság egy új, járványt kiváltó influenzatörzs esetleges kialakulása után mindent el fog követni, hogy ez az időtartam három hónapra csökkenjen – mondta a biztos.

Kyprianou azt mondta, a gyógyszeripar az ismert gyógyszerek gyártásánál sem tud lépést tartani a leadott rendelésekkel, a majdani oltóanyag kifejlesztése és előállítása pedig a kapacitások megfelelő kihasználását és összehangolását igényli. A biztos közölte, ennek érdekében folyamatosan tárgyal a gyógyszeripar képviselőivel.

Pánik, profit, szegénység

A vitában magyar hozzászóló nem volt. A felszólaló képviselők közül többen úgy vélték, túl nagy pánik alakult ki egy nem is létező betegség kapcsán. Sokan úgy értékelték, valójában – legalábbis egyelőre – nem emberi, hanem állategészségügyi problémáról van szó. Az egyik lengyel hozzászóló azt mondta, Rácz Jenő magyar egészségügyi miniszter már bejelentette, hogy sikerült madárinfluenza elleni oltóanyagot előállítani, ezt is ki kellene osztani az embereknek.

Többen felhívták a figyelmet arra, hogy a szegénység világszerte jelentős tömegeket akadályozhat meg abban, hogy megfelelő gyógyszerekhez jussanak. Számos képviselő vélte úgy, hogy meg kell akadályozni a gyógyszergyártók profithajhászását és világossá kell tenni, mekkora is a valós veszély és mekkora a pánikkeltés.

A vita végén a biztos azt mondta, „nem kell pánikot kelteni, ha egy gazdaságban egy madár elhullik; lesz ilyen”. Ez azonban Kyprianou szerint elsősorban továbbra is állategészségügyi kérdés. A biztos fontosnak nevezte, hogy az EU támogassa a szegény országok járvány elleni védekezését, és hozzátette, megoldást kell találni a vadmadarak importjának kérdésére is. Kyprianou azt ígérte, a későbbi fejleményekről folyamatosan beszámol az Európai Parlamentnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik