Belföld

Kitálalt a NAV nyomozója: A legmagasabb körökből tussolták el a pornómillárdos elleni nyomozást

MTI/Koszticsák Szilárd
Székesfehérvár, 2020. május 7.
MTI/Koszticsák Szilárd
Székesfehérvár, 2020. május 7.

Interjút adott a Partizánnak Tiszolczi Lajos pénzügyi nyomozó, aki hosszú évekig dolgozott a NAV-nál, illetve annak jogelődjénél.

A műsor középpontjában a szexoldalakból meggazdagodó, Gattyán György és birodalma elleni NAV-nyomozás áll, amelynek értéke megközelítette a 20 milliárd forintot. (Az ügy színlelt szerződésről és súlyos adóelkerülésről szólt.)

Tiszolczi szerint bár több éves nyomozás zajlott a NAV-nál Gattyán ügyében, ezt mégis megszüntették: ennek oka pedig az volt szerinte, hogy a legmagasabb körökből tűntek fel emberek, akik végül eltussolták a Gattyán ügyet.

A történethez tudni kell, hogy akkoriban amikor elkaszálták a Gattyán-ügyet, komoly tisztogatás is volt a NAV-nál:

  • 2021 nyarán Varga Mihály pénzügyminiszter leváltotta Sors László államtitkárt, a NAV elnökét
  • ekkoriban mentették fel Vankó Lászlót, a NAV bűnügyi igazgatóját,
  • és helyettesét, Zámbó Pétert.

Tiszolczi Lajos, nyomozó évekig dolgozott a NAV Bűnügyi ellátó főosztályán, és évekig dolgozott a Gattyán ügyön. A Partizánban elmondta: három rendkívül jó politikai kapcsolatokkal rendelkező külső személy, akik közül kettő széles körben ismert, közbenjárt a Gattyán-ügy megszüntetése érdekében. Tiszolczi hangsúlyozta: amennyiben ezek a személyek nem folynak bele az ügybe, a NAV folytatta volna a nyomozást a Gattyán-ügyben, és nem zárja le azt a vádemelés előtt. Ám miután ennek a három személynek a nevét megosztotta Tiszolczi a feletteseivel, a nyomozót leszedték az ügyről, és apró-cseprő feladatokat adtak neki, ahogy ő fogalmaz parkolópályára tették.

Szerinte ami történt megalapozza a befolyással való üzérkedés gyanúját.

Én láttam benne a bűncselekményt

-mondta Tiszolczi Lajos a Gattyán-ügyről, hangsúlyozva, hogy a bűnösséget csak a bíróság mondhatja ki.

Tiszolczi 2023. május elsején szerelt le a NAV-nál, és bár később felvették az Integritás Hatósághoz, ott mégsem kezdett el dolgozni.

A három személy neve nem hangzott el a műsorban.

A hvg.hu felidézi: Gattyán ellen 2010 körül indult adatgyűjtés, majd nyomozás költségvetési csalás gyanújával, a LiveJasmint üzemeltető WebMindLicense ugyanis egy portugál társasággal szerződéssel Madeiráról működtette a szolgáltatást, az utána keletkezett bevétel után az áfát is oda fizette meg. A NAV 2012-ben zárolta a WML, majd a bonyolult Docler-csoport itteni leánycégeinek vagyonát, 2013-ban pedig 20 milliárd forintot meghaladó áfatartozásról adott ki határozatot. A Docler 2014-ben fordult bírósághoz, az ügyben az Európai Bíróság úgy döntött: a NAV eljárása nem volt megalapozott, a társaság pedig nem csalt adót. Ez alapján 2016-ban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerősen azt állapította meg, hogy a NAV eljárása törvénytelen volt, ráadásul annak bizonyítékai sem támasztják alá az adócsalást. Ezt követően, 2017-ben a NAV új vizsgálatot indított, a feljelentést azonban elutasította a Fővárosi Főügyészség, 2018-ban pedig a Kúria, megerősítve a jogerős ítéletet, szintén Gattyánéknak adott igazat.

A Partizán kereste az ügyben Gattyán Györgyöt, a NAV-ot és az ügyészséget is. A megkeresésekre a hatóságok nem reagáltak. Gattyán György írásban tagadta, hogy bármilyen törvénytelenséget követtek volna el.

A Média1-nek korábban Nemes Tamás, a Docler kommunikációs igazgatója, azt mondta: “Tőlünk interjút nem kértek sajnos. A Partizán interjú kiszivárgott részletei gyakorlatilag semmilyen konkrétumot nem tartalmaznak. Bízunk abban, hogy az interjúban az is elhangzik, hogy Gattyán György ügyében az elmúlt több mint egy évtizedben az összes hazai és nemzetközi jogi fórum neki adott igazat, így az Európai Bíróság is. Ezek tények, az összes többi feltételezés.”

A Média1 azt is írta, hogy távozhat a párt elnöke, Huszár Viktor a Gattyán-féle párt, a MEMO-tól, de Nemes erre azt reagálta: „Felmerült az elnök úr lemondása, de erről a párt elnöksége dönt majd a jövő héten. A Memo alapítói és az elnökség áttekinti a párt önkormányzati és EP választáson elért eredményeit, és azután hozza meg a döntését. Nem titok, hogy a párt az önkormányzati választáson elért polgármesteri, illetve képviselői posztok számával mérsékelten elégedett ugyan, de az EP-választás eredményét kudarcként éli meg.”

Gattyán Györgyék épp a Partizán által ismertetett NAV-os történések idején, 2021-ben hozták létre a Megoldás Mozgalmat, amely több mint egy százalékot ért el a 2022-es választáson.

A teljes videó itt tekinthető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik