Élet-Stílus

Mégiscsak madárinfluenzát találtak Romániában

Míg szerdán Brüsszelben az Európai Bizottság egyik szóvivője arról számolt be, hogy negatívak a minták csütörtökön mégiscsak pozitív mintákat találtak. Magyarország ismét határzárat rendelt el a baromfik számára.

Péntektől nyilvános a járvány elleni terv

Az interneten lesz olvasható a pandémiás-terv azon része, amely egy esetleges világjárvány (pandémia) esetére készült – tájékoztatta az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya csütörtökön az MTI-t. Rácz Jenő egészségügyi miniszter a szerdai kormányszóvivő tájékoztatón közölte: kérésére a kormány feloldotta a titokvédelmi minősítést.

Határzárat rendelt el csütörtökön az országos főállatorvos a magyar-román határon, ami azt jelenti, hogy semmilyen baromfi, vagy ezekből készült termékeket nem lehet behozni az országba.

Süth Miklós az MTI-nek nyilatkozva hozzátette: mindaddig fenntartják az intézkedést, amíg teljesen be nem bizonyosodik, hogy megszűnt a madárinfluenza Romániában.

Pozítivaknak bizonyultak azok vizsgálatok, amelyeket a romániai madárinfluenza-gyanús mintákon végeztek – közölte csütörtökön a brüsszeli bizottság, amelyik meg fogja tiltani minden romániai élő szárnyasok és az abból készült termékek exportját.

Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője elmondta: csütörtök reggeltől semmilyen Romániából érkező élőállat-szállítmány és szárnyasoktól származó termék nem lépheti át Magyarország határát. Így szárnyast, nyers húst, tollat, tojást, szárnyasból készült termékeket csak állategészségügyi igazolással lehet behozni az országba. Nagylaknál lehet az árukat bevizsgáltatni, ha valaki másik határátkelőn szeretne belépni az országba, őket is átirányítják Nagylakra, amennyiben tiltott termék van a csomagjában, rakományában.


Bujdosó László országos tiszti főorvos hangsúlyozta: továbbra is állategészségügyi problémáról van szó, semmiféle egészségügyi óvintézkedésre nincs szükség. Működik az influenzabizottság, a grémium következő ülése hétfőn lesz.

Romániában azonosították a madárinfluenza vírusát

Azonosították a madárinfluenza vírusát csütörtökre virradóra a romániai laboratóriumi vizsgálatok, Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter erről már értesítette az Európai Uniót. A romániai hírközlő eszközök szerint a román egészségügyi hatóságoknak sikerült azonosítani a laboratóriumi vizsgálatok alapján a madárinfluenza vírusának jelenlétét a Tulcea megyei Ceamurlia településen elhullott baromfitetemekben.


A tárcavezető hozzáfűzte azt is, hogy valószínűleg nem túlságosan erős vírusról van szó. A hatóságok mindenesetre szigorú intézkedéseket foganatosítottak. Vasile Blaga belügyminiszter karantén alá helyeztette az említett falut, csak az egészségügyi hatóságok emberei léphetnek a körzetbe.

Korán fújtak visszavonulót

Szerdán Brüsszelben az Európai Bizottság egyik szóvivője arról számolt be, hogy negatívnak bizonyult minden madárinfluenza-gyanús mintán Romániában elvégzett vizsgálat eredménye.

Az EU hétfőn megtiltotta élő szárnyasok és madártoll importját Törökországból, Albániából, Bulgáriából, Horvátországból, Görögországból, Lengyelországból, Ukrajnából és Szerbia-Montenegróból. Ausztria után hétfőn Magyarország és Lengyelország is elrendelte az importtilalmat a Romániából származó húsra, élőállatra és tollra.

Ingyen oltást ígérnek

Szerdán Bujdosó László országos tiszti főorvos bejelentette, hogy amennyiben megjelenik a kór emberről emberre terjedő változata a védőoltás ingyenes lesz. Egyelőre azonban semmi nem indokolja a lakosság megelőző oltását.
 
Az emberről emberre terjedő vírus akkor alakulhat ki, ha egy „átlagos” influenzában szenvedő beteg a madárinfluenzával is megfertőződik. Amennyiben ez a mutáció kialakul és terjedni kezd, elsőként az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartó szervek tagjai, az idősek, a krónikus betegek és a határállomásokon dolgozók kapják meg a védőoltást. Ezután kezdik meg a háziorvosok a lakosság beoltását.

A tiszti főorvos még korábban elmondta, hogy még egy világjárvány esetén sem kellene beoltani a teljes magyar lakosságot, mintegy 3,5 millió ember beoltásával megakadályozható a vírus továbbterjedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik