Élet-Stílus

Az internet is veszélyezteti a védett állatokat

Egy nemzetközi állatvédő szervezet közel kilencezer élő állatot és számos illegális állati terméket talált az eBay-hez hasonló internetes aukciós oldalakon egy hét alatt.

Az International Fund for Animal Welfare (Ifaw) elnevezésű szervezet az illegális állatkereskedelemmel kapcsolatos vizsgálata szerint az internetes anomitás számos veszélyeztetett faj kereskedelmére ad lehetőséget. A feketepiac igényeit kiszolgáló tevékenységek komoly károkat okoznak a világ állatvilágában, olyan fajokat pusztítva amelyekből amúgy is igen kevés él természetese körülmények között.

Az Ifaw felhívta a „vásárlók” figyelmét arra, hogy a vadon élő állatok nagy többsége egyáltalán nem szelídíthető, így veszélyt jelenthet a tulajdonosra és környezetére is.

Kereslet és kínálat

A három hónapig tartó vizsgálat alatt az állatvédők a világ szinte minden védett állatából találtak eladó példányt az aukciós oldalakon, és ezen idő alatt majdnem mindegyik gazdára is talált. A szervezet, most sürgető intézkedéseket követel az így elkövetett bűncselekmények elkövetői ellen, illetve azt, hogy ilyen hirdetések kerülhessenek fel a netre, az aukciós oldalak ne tolerálják oldalaikon az illegális állatkereskedők megjelenését.

Az Ifaw szakértők legnagyobb meglepetésére találtak az illegális kínálatban élő gorillát Londonban ugyanúgy, mint szibériai tigrist az Egyesült Államokban. Az ilyen aukciókon a világ számos területén fokozott védelem alatt álló tigrisek egyáltalán nem ritkák, és egy kéthetes tigris kölyökhöz már 1500 dollár környékén hozzájuthatnak a tehetős „vásárlók”.

Az élő állatok mellett nagy a kínálat állati termékekből is. A teknős páncél, elefántcsont és rinocérosz „szarv” kereskedelem szinte zavartalanul működik ezeken a virtuális piacokon. Sajnálatos módon ez a lehetőség a másik oldalon a védett fajok illegális befogásával, számos esetben pusztításával jár együtt. A keletiek által kitűnő afrodiziákumnak tartott „orrszarv” megszerzése legtöbb esetben az állat elpusztítását is jelenti.

A törvények léteznek

A virágzó feketekereskedelem így közvetve, és közvetlenül a veszélyeztetett fajok jövőjét is fenyegeti. Az Ifaw szerint a kormányokat is felelősség terheli azért, mert elnézik az interneten folyó illegális tevékenységet. Noha a védett állatok nemzetközi egyezmények hatásköre alá tartoznak, látható, hogy a legtöbb helyen nincs elég erőforrás a törvények betartatására. Véleményük szerint az állatvédelmi törvényekben nincs az internetes kereskedelemre vonatkozó tilalom, hiszen azok javarészt akkor születtek, amikor még az internet nem is létezett.

Az eBay szóvivője szerint, folyamatosan figyelik az ilyen aukciókat és a felfedezésük után azonnal le is veszik a kínálatból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik