Élet-Stílus

Stílusgyakorlat

A bornév jelzi az útkeresést, jelen esetben a pincészet csúcsbora felé vezető út keresését. Heimann amúgy már nem az út elején jár.

A borok inkább könnyedek: tartalmasak, mélyek, nem nehezek, az ember is könnyed, barátságos és tálentumos. Nagy szervező, derűs egyén, aki igyekszik közösségeket szervezni ebben az (önidézet) közösségi cselekvésre alkalmatlan országban. (2000 és 2002 között a Pannon Bormíves Céh társelnöke néhai Gál Tiborral, és ő az egyik atyamestere a Pannon Bormustrának valamint a Bországgyűlésnek. Utóbbi június 10-12-én lesz a Városligetben a Vajdahunyad váránál).

A 20 hektáros Heimann Családi Birtok Kft. 1992 óta palackoz, kibocsátása 50 ezer palack. Hungarikum-féleségek (kadarka, portugieser és kékfrankos) és világfajták (merlot, cabernet franc, syrah és pinot noir) teremnek a mintaszerű, ötezres tőkeszámú ültetvényeken, belőlük keveri ki Heimann kiegyensúlyozott, egyre szebb küvéit. Mert a küvé áll borászkodása centrumában. Ezzel ugyanis Heimann szerint jobban ki lehet fejezni a kedves szekszárdi tájat, a jó ízlést, a könnyed stílust, a derűs és tevékeny személyiséget, mint a fajtaborokkal.

A 2003. évi Stílusgyakorlat 80 százaléka merlot, 20 százaléka szűz termésű syrah. A kis, tömött fürtű merlot klónjai egyenest Franciaországból jöttek, sűrű, 240×0,8-as térállású alacsony kordonokra kapaszkodnak, a földközeli fürtzóna így beszivornyázza a lösztalaj napközben begyűjtött melegét is. A syrah hasonlóan francia klónokból szökkent szárba, ő inkább a maszkulin elem e bináris bor jin-jangjában. Az anyag első éves médium pörkölésű barrikban szunnyadt 14 hónapot. Az eredmény egy rubinszínű bor markáns fával, gyümölccsel és a 13,5 százalékos alkohol jelével az illatban, fanyar savval és enyhe barrikkal a szájban. Lágy és telt a faktúra, bár karcsúbb, könnyebben érthető a szerkezet, és más az aromatika, mint a nőiesebb testalkatú 2002-es merlot-cabsav-kékfrankos tanulmánynál. Finom tannin, vidító szesz, koncentrált, mégis könnyed, kiegyensúlyozott, férfiasabb kompozíció.

A címke kellemes és informatív, a bor ára 3950 forint, melegen (12-16 fokon) ajánlható sült csirke, kacsa, marha és juhsajt mellé. Valahol azt olvastam, hogy minden új telepítés termőre fordulását követően a mindig szűztermésekből szűrt Stílusgyakorlat mintegy okafogyottá válik, neve is más lesz. Oh, ne! Jó név ez, mert sugallja, hogy az ember mindig keres, s addig jó, amíg keres. Minél többet, pláne, ha a felesége is (vesd össze: Keressen a nő – Rejtő Jenő). Szóval a Stílusgyakorlat név jelzi, hogy az igazi borász a világ legjobb borát sosem készítheti el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik