Élet-Stílus

Hétköznapi rendszerek

Az informatikai humán erőforrás gazdálkodási rendszerek korszerű szemlélete nagy segítséget jelenthet a cégvezetőknek és dolgozóiknak lehetőségeik teljesebb kihasználásában és teljesítményük optimalizálásában.

Hétköznapi rendszerek 1Minden gazdasági szervezet legnagyobb értékei között szerepel a vállalkozás dolgozóinak közös tudása, a cég szellemi tőkéje. Minden dolgozó és szervezeti egység, vállalati mérettől függetlenül része valamilyen értékteremtési láncnak, meghatározó lehet tehát a cég eredményeinek szempontjából az emberi erőforrásokhoz való hozzáállása. A vállalatok, hogy a cég növekedési pályáját hosszú távon is stabilan fenntartsák, mind több stratégiai megoldást dolgoznak ki munkatársaik megfelelő képzésére és megtartására. Az informatika széles körű térhódításával előbb a nagyvállalati környezetben, az utóbbi időben pedig a kis- és közepes vállalatok szintjén is körvonalazódni látszik egy új tendencia: a humán emberi erőforrások menedzselését és a vállalati szervezetfejlesztést támogató komplex informatikai megoldások megjelenése.




Hétköznapi rendszerek 2
Hétköznapi rendszerek 2

Egy interjú strukturális alapja

Egyes vizsgálatok szerint a pusztán interjúk alapján felvett munkavállalóknak csak 20 százaléka válik be munkahelyén. Az interjú lefolytatásának módja döntő hatással van a kiválasztás eredményességére. A felvételi beszélgetés alapvető jellemzője, hogy milyen struktúrában tartjuk meg. Ha struktúrába öntjük a munkakörrel kapcsolatos elvárásainkat, akkor minden egyes jelölt esetén azonos módon tudunk végighaladni a megfelelő ismeretek, készségek és képességek tesztelésén, így a jelöltek összehasonlíthatóvá válnak. Sokat segít ebben a folyamatban, ha vállalatunknál olyan humáninformatikai rendszer van bevezetve, melyben megalkothatók a munkavállalókat összehasonlíthatóvá tevő kompetenciaprofilok. Egy modern rendszer segítségével pillanatok alatt meghatározható, hogy valamely munkakörben milyen kompetenciákkal rendelkező munkavállalók teljesítenek a legjobban, következésképpen milyen az ideális pályázó. Mindez energiát és időt takarít meg a HR munkatársak számára, és növeli a felvételi interjú előrejelző értékét, hiszen a kompetenciaprofil birtokában már tudjuk, hogy az egyes jelentkezőket milyen dimenziókban hasonlítsuk össze, és az eredményeket hogyan regisztráljuk. A NEXON HR üzletágának vezetője, Gál Eszter szerint érdemes hangsúlyozni, hogy a felvételi interjú a megfelelő struktúra nélkül, azaz a jelöltek szükséges kompetenciáinak szisztematikus összehasonlítása nélkül sokszor nem több, mint egy jó beszélgetés, melynek eredményeképpen mindössze azt tudjuk leszűrni, hogy a pályázó szimpatikus-e számunkra.

INTEGRÁLT MEGOLDÁSOK. Egy cég életében a humán erőforrás folyamatokat támogató informatikai rendszerek alkalmazása sokféle előnnyel járhat. A cég szervezetére és méretére szabott speciális alkalmazások mindig a leghatékonyabb, költséghatékony, optimális működés kialakítását támogathatják. Ennek megfelelően a HR-t támogató informatikai megoldások napi segítséget jelenthetnek az adminisztratív ügyek intézésében éppúgy, mint a szervezetfejlesztésben.

Az adminisztráció kiterjedhet a személyzeti ügyek elektronikus lebonyolítására, a munkavállalói és munkavégzési (például adó és tb) integrált, együttes kezelésére, a szervezeti tagok időgazdálkodásának megtervezésére és korszerű felügyeletére, ezenkívül hatékonyan támogathatja a bérszámfejtés funkcióit is. A személyi adatok komplex kezelése, egységes adatbázisba rendezése az adminisztratív munka megkönnyítésén kívül segítheti a dolgozók naprakész tapasztalatainak és kompetenciáinak hatékony kihasználását, a munkafolyamatokhoz (workflow) való igazodást is.

SZERVEZETFEJLESZTÉS. Stötzer Csaba, az SAP Hungary szakértője szerint a humán erőforrás menedzselést támogató szoftverek kiválasztása esetén mindig nagy gondot kell fordítani a helyi törvényi, szabályozási környezetre, a környezeti változásokhoz (például adózási, társadalombiztosítási folyamatok) kapcsolódó események nyomon követésére és karbantartására. Cége, az SAP integrált HR megoldásában például külön hangsúlyt fektet a hazai környezethez való lehető legteljesebb alkalmazkodásra és nyomkövetésre, jó példa lehet erre az OEP engedélyével támogatott társadalombiztosítási bérszámfejtési modul alkalmazása.

„A bérszámfejtés, a HR tevékenységek támogatása valójában nem csak informatika” – erősíti meg Angyal Gábor, a NEXON kereskedelmi igazgatója. A megfelelő megoldás kiválasztásakor egyrészről azt érdemes szem előtt tartani, hogy beszállítója rendelkezzen a megrendelő kiszolgálásához és a gyakori jogszabályi változások azonnali követéséhez szükséges erőforrásokkal. Másrészről pedig azt, hogy az adott beszállító milyen tapasztalatokat szerzett már a humánügyvitel területén.

Egyetlen vállalat sem működhet sokáig sikeresen a humán erőforrás megfelelő menedzselése nélkül. A szervezet hosszú távú fejlesztésének érdekében gondoskodni kell a karrier és utánpótlás megfelelő tervezéséről is. Egy hatékony, integrált HR megoldás a szervezeti hierarchia, típus, munkakörök tekintetében is képes komplex elvárásoknak megfelelni.

Hétköznapi rendszerek 4

Hétköznapi rendszerek 5

Stötzer Csaba: szoftverválasztáskor gondot kell fordítani a törvényi, szabályozási környezetre és annak változásaira.

Hétköznapi rendszerek 2

A cég globális tudástárának, vagy más néven kompetencia-központjának adatbankja képes lehet a szükséges feladatok elvégzéséhez automatikusan komplex összehasonlításokat végezni a dolgozók gyakorlati tapasztalatait, tudását tartalmazó adatbázissal, kiválasztva belőle a feladatokra leginkább alkalmas személyeket. Egy-egy ilyen intelligens megoldás a vállalaton belül elérhető kvalifikációs szükségletek és hiányok összehasonlításával, a beérkező adatok elemzésével a szervezetfejlesztésre és a fejlesztendő kompetenciákra is adhat ajánlásokat, ezáltal tovább növelve a vállalati erőforrások felhasználásának akár egyénre szabott, teljes körű optimalizálását. A dolgozók ebből csak a kényelmesebb és gyorsabb ügyintézést, a saját egyéni céljaiknak jobban kapcsolódó vállalati képet érzékelik.

A szervezetfejlesztés a vállalati folyamatok optimalizálásával kihathat a munkafolyamatok menedzselésére is. A humán teljesítmény pontos mérését támogató, rendszerbe épített értékelési folyamatok sokszínűsége (180 vagy 360 fokos értékelés, anonim vagy külső értékelő felmérés) pedig a vállalati eredmények alakulására is jótékony kihatással lehet.

Megoldás a gyakorlatból

A Pannon Lapok Kiadói Kft.-nél a közelmúltban történt technológiai váltás, a VT-SOFT Kft. OPUS nevű integrált HR rendszerét vezették be, amely a lapcsoporthoz tartozó összes munkatárs bér- munka- és személyügyi adatait egységes adatbázisba rendezi. Dr. Kis-Kádi Tamás személyzeti főosztályvezető elmondta, számukra kiemelkedően fontos szempont volt, hogy az új alkalmazás rugalmasan összekapcsolható legyen a cégnél használt többi programmal, például az SAP vagy a HUP vállalatirányítási rendszerével. A jelenlegi rendszer költséghatékony, a korábbinál sokkal pontosabb, lehetővé teszi a strukturáltabb és modernebb adatszolgáltatást, számfejtést, egyéb specifikus műveletek futtatását és összefüggések kimutatását. A főosztályvezető azt is megemlítette, hogy dolgozói tavaly nyár óta dupla munkát végeztek, mert a betanulás időszakában – a maximális biztonságra törekedve – először a már meglévő rendszerrel elvégezték a bérszámfejtést, a statisztikai adatok gyűjtését, elkészítették a jelentéseket, majd a bevezetés alatt álló rendszeren mindent újra kiszámoltak. A kettőt összevetették, illetve folyamatosan próbálgatták, mi mindenre alkalmas még az új rendszer. Az egységes adatbázis révén a statisztikák, elemzések, adatszolgáltatások elvégzése gyorsabb, pontosabb lett. Az új munkatársak adatai is könnyen és gyorsan beilleszthetők a rendszerbe. Ez fontos, mert minden cégnél kötelező egységes munkaügyi nyilvántartási rendszert használni, s ez a program közvetlenül, így gyorsabban teszi lehetővé a bejelentéseket. A határidők figyelésében is támogatást ad a program. A személyzetkezelő program képzéseket támogató, értékelő és előmeneteli rendszert támogató, listázó, személyzet- és szervezetkezelő modult is tartalmaz.

MENNYIBE KERÜL? A humán erőforrás menedzsment rendszerek implementációja és gyakorlati alkalmazása összevont anyagi költségeinek megítélése szinte megválaszolhatatlan kérdésnek tűnik. Ahány szakértőt megkérdeztünk, annyiféle, az összehasonlítást különösen megnehezítő számítási rendszerrel álltak elő (végső ár, akciós ár, egyedi különböző paraméterektől, például vásárolt licencek számától függő kedvezmények, fő- és almodulonkénti árak). Abban megegyezni látszanak a szakértői vélemények, hogy a beruházás megtérülésének pontos kiszámítása (return of investment, ROI) egy-egy ilyen rendszer alkalmazása esetén nem egyszerű feladat. Mindazonáltal általánosságban elmondható, hogy egy HR menedzsment megoldás végső ára ideális esetben az alábbi komponensekből áll össze:

1.  A humán erőforrás menedzsment gazdálkodást támogató szoftveres megoldás és a megvásárolt kapcsolódó szoftveres modulok ára
2. Az alkalmazás licenceinek ára (többnyire felhasználónként vagy fel használói csoportonként fizetendő)
3. A kapcsolódó hardver eszköz ára (amelyen az alkalmazás üzemelni fog)
4. A szoftver bevezetésének kapcsolódó díjköltsége
5. A naprakész üzemeltetést (a környezet változásaihoz igazodó) folyamatos szolgáltatás díjszabása

Szakértők véleménye szerint az összevont ár, a kedvezmények levonása után, a megrendelt komplex megoldás és bevezetendő moduljainak függvényében akár néhány milliótól elérhető. Bár első ránézésre talán bonyolultnak látszódhat, a HR menedzsment szoftveralkalmazások bevezetésének dinamikusan növekvő száma inkább a szoftvergyártók közötti verseny élesedését, semmint az alkalmazó vállalatok érdektelenségét tükrözi. Az integrált informatikai HR környezet beruházásának megtérülése a számítási nehézségek ellenére a 300-600 embert foglalkoztató vállalatoknál már olyan jelentős haszonnal járhat, ami a vállalat hosszú távú érdekeit szem előtt tartva, a bevezetés költségeihez képest elenyészőnek tűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik