Élet-Stílus

Lax Péter átvette az Abel-díjat

A magyar származású Lax Péter vehette át az idei Abel-díjat, a hatmillió norvég koronával járó tudományos elismerést. A Norvég Tudományos Akadémia kitüntetését a 79 éves matematikus a New York-i matematikatudományi intézet, a Courant Institute kutatójaként kapta meg.

Lax munkássága új megközelítést jelent a parciális differenciálegyenletek területén, amelyeket nem-lineáris rendszerek leírására, például gázok mozgására használnak – írja a BBC. Lax Péter kedden vehette át a díjat az Oslói Egyetemen, amelyet Norvégia régens koronahercege nyújtott át neki. Lax tiszteletére a norvég kormány az Akerhus-kastélyban adott bankettet kedden este. (Az előző évi Abel-díjat Sir Michael Atiyah és Isadore Singer megosztva kapták.)

1941-ben hagyta el Magyarországot





Lax Péter átvette az Abel-díjat 1
Lax Péter átvette az Abel-díjat 2
Lax Péter átvette az Abel-díjat 1

Lax professzor 1941-ben hagyta el Magyarországot szüleivel és fivérével együtt. Az Egyesült Államokba érkezve 1945-ben Los Alamosban dolgozott a Manhattan-terven, azaz az atombomba előállításán. Lax kapcsán a BBC megemlíti, hogy Neumann János – a modern számítástechnika egyik megalapítója – segítette őt tudományos karrierjében.

A fiatal matematikus 1949-ben kapta meg doktori fokozatát a New York-i Egyetemen, ahol 1951-től a matematikai intézetben, a Courant Instistute-ban dolgozott. Lax munkásságát a BBC-nek egy olyan oxfordi professzor, John Ball dicsérte, aki jelenleg a Nemzetközi Matematikai Unió elnöke. Ball szerint Lax mindig is inspirálta őt, amióta diplomáját megkapta. Laxnak óriási tehetsége van, olyan ötletekkel áll elő, amelyek más matematikusok számára keretet teremtenek – tette hozzá az oxfordi tudós.

A lineáris differenciálegyenletek a tudomány jól ismert területének számítanak. Ugyanakkor az aerodinamika, a meteorológia és más tudományágak terén a nem-lineáris egyenletek és más, még bonyolultabb matematikai formulák okoznak problémát. Megoldásuk sokszor csak közelítőleg lehetséges, még a legjobb esetben is. Ilyen például a hangsebességet áttörő repülőgép által keltett lökéshullám.

Elméleti és gyakorlati alkalmazások

Lax Péter az ilyen típusú, nem-lineáris (hiperbolikus) egyenletek elméletét alapozta meg az ötvenes-hatvanas években végzett munkáival. Lax foglalkozott az úgynevezett explicit megoldásokkal, osztályozta a különösen jól működő rendszereket, az entrópia kutatásába is belemélyedt, és egy amerikai matematikussal, James Glimm-mel közösen rendkívül mélyreható elemzését adta annak, hogy miként viselkednek ezek az egyenletek hosszú idő alatt.

A magyar születésű tudós nevéhez fűződik a Lax-Friedrichs és a Lax-Wendroff numerikus sémák kidolgozása, amelyek a számítási megoldások közzé tartoznak. Lax tevékenysége elméleti és gyakorlati szempontból is nagy jelentőségű, hiszen az időjárás-előrejelzéstől kezdve a repülőgép-tervezésig számos területen használják eredményeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik