Élő Belföld

Az szmsz-módosításról nem sikerült megállapodni, a személyi kérdésekről igen – élő közvetítésünk a fővárosi közgyűlés alakuló üléséről

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Péntek délelőtt 10 órakor új fejezet kezdődik a budapesti politikában. A fővárosi közgyűlés alakuló ülésén igazán fontos kérdésekben – fővárosi cégvezetők- és a főpolgármester-helyettes kinevezése, költségvetés elfogadása – még nem döntenek, de sok minden kiderülhet arról, milyen politikai mozgásokra lehet számítani az előttünk álló ciklusban. Karácsony Gergely munkaterápiával törné meg a jeget a testületben, amelyet az előző ciklusban kényelmes többséggel irányíthatott, most azonban a mögötte álló képviselőcsoportnak a sajátjával együtt mindössze hét szavazata van. A többséghez 17 szavazatra van szükség, amelyet a 10-10 főt delegáló Tisza és Fidesz, és a 3-3 fővel jelen levő Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP és Magyar Kétfarkú Kutyapárt frakciókkal kell valahogy megépítenie.

  • Az ülés egy Fidesznek tett gesztussal indult: egyhangú szavazással napirendre vették Szentkirály Alexandra fideszes frakcióvezető előterjesztéseit.
  • Új nevet kapott a Vitézy Dáviddal-Budapestért-LMP frakció: mostantól Podmaniczky Frigyes után Podmaniczky Mozgalomnak hívják őket.
  • Az alakuló ülésről egy képviselő hiányzik: a kutyapártos Kovács Gergely nincs itt, betegség okán.
  • 11 óra körül elkezdődött a vita az szmsz-módosításról, amely 19 főpolgármesteri jogkört delegálna a szakbizottságokba és megemelné a képviselői fizetéseket. A Fidesz, a Tisza és a Vitézy-LMP frakció azt akarta elérni, hogy szavazzanak az szmsz-módosításokról is, de Karácsony szerint erre az önkormányzati törvény miatt nincs lehetőség. A főpolgármester amellett érvelt, hogy hosszan egyeztetett a frakciókkal, amelyeknek a javaslatai bekerültek az előterjesztésbe.
  • Egy rövid szünet után Vitézy javaslatára a képviselők megszavazták az szmsz-vita elhalasztását, vagyis már az első szavazásnál patthelyzet alakult ki. Karácsony a kormányhivatal álláspontját fogja kérni a jogvitában.
  • A személyi kérdésekben megállapodtak, ám gyengébb szakbizottságokat hoztak létre, mint amilyeneket az új szmsz szerint kellett volna.
  • A közgyűlés hosszasan tépelődve, lassan halad a napirendi pontokon, a szavazásoknál eseti többségek alakulnak ki. A Tisza és Vitézyék, a Kutyapárt és Karácsonyék jellemzően együtt szavaznak, a Fidesz gyakran tartózkodik.

Nem kímélik egymást a képviselők

Három kutyapártos javaslatról szavaztak, melyeket Kovács Gergely adott be, ám ő betegség miatt nincs jelen. Mindhárom kérdést pontokra szétszedve, hosszasan tárgyalták.

  • Elsőként az átláthatósági javaslata volt terítéken. Döme Zsuzsanna a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Átlátszó által kidolgozott, Ez a Minimum! antikorrupció program teljesítésének 90 százalékát tűzte ki célul. Baranyi Krisztina a felvetésre Soros-szervezetekről értekező Szécsényi Dániel felszólalására válaszolva elmondta, hogy a fideszes képviselő nyerte a mai viccversenyt. A Tisza Párt módosító indítványát leszavazták, az eredeti előterjesztésnek pedig csak a harmadik pontja ment át, amely „felhívja a főpolgármestert, hogy az antikorrupciós civil szervezetek és szakértők bevonásával kidolgozásra
    kerülő intézkedési tervben foglaltak szerint terjessze a Fővárosi Közgyűlés elé a Fővárosi Önkormányzatra, a Főpolgármesteri Hivatalra, valamint a Fővárosi Önkormányzat gazdasági társaságaira és a költségvetési intézményeire kiterjedő hatályú átláthatósági rendelet tervezetét”.
  • A 2020-ban bevezetett részvételi költségvetésről utólagos hatásvizsgálatot tartana a Kutyapárt, és megnézné, hogy a meg nem valósult programok, miért nem jöttek létre. Az előterjesztést a fideszes és a Vitézy-féle frakció módosítóival együtt megszavazták.
  • A harmadik javaslat az állatvédelemről szólt, amely egy korszerű, a 21. század elvárásainak megfelelő állatvédelmi központ létrehozására csoportosítana át forrásokat. Az állatvédelem ügyének fontosságát senki sem vitatta, azt annál inkább, hogy honnan allokáljanak forrásokat erre a területre: a Fidesz és Vitézy a Budapest Brandtől venné el a finanszírozáshoz szükséges pénzt. Az előterjesztést a módosító indítvánnyal együtt elfogadták.

Hajléktalanság: Szentkirályi és Karácsony javaslatát is megszavazták

Szentkirályi hajléktalanságról szóló előterjesztését Karácsony módosítójával együtt egyhangúlag megszavazták. Baranyi elmondta, hogy megütközéssel követte a vitát, hiszen épp a fideszes parlamenti többség kriminalizálta a hajléktalanságot. „Ezeket a kérdéseket törvényben rendezték, bűncselekménynek minősítették a közterületen élést” – mondta, hozzátéve, hogy szerint ennek az előterjesztésnek is valami ilyen célja lenne, ezért nem támogatják. Szentkirály amellett érvelt, hogy olyan városban szeretne élni, ahol nyugodtan át lehet sétálni egy aluljárón vagy egy anyuka le tud ülni a gyerekével egy padra.

A következő előterjesztésnél is a hajléktalanság a téma: Karácsony Iványi Gáborék bizonytalan helyzetbe került hajléktalanszállóit tartaná életben úgy, hogy a Fővárosi Önkormányzat átmenetileg fenntartóként finanszírozza a működésüket. A fizetéseket már most is a főváros állja, de Karácsony szerint drámai helyzetet teremt, ha az Iványiék által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület létesítményei kiesnének az ellátásból.

Ehhez módosító-indítványok érkeztek a Fidesz részéről: Szepesfalvy Anna szerint nincs kész az erről szóló előterjesztés. A tiszás Porcher Áron Somerville is ezt hiányolta. Elmondta, hogy több részletet kell ismerniük: érzik a helyzet szükségességét, hajlandóak támogatni, de a jövőben minél több konkrétumot akarnak látni. Módosító-javaslatukban azt kérik, hogy csak átmenetileg legyen a főváros fenntartó, ehhez hat hónapos korlátot szeretne.

Baranyi elmondta, hogy ez a téma jellemzően a kerületi polgármestereket érinti – az el nem fogadott szmsz szerint lenne egy tanácsadói testülete a kerületi polgármestereknek, jó lenne, ha ez létrejönne. A fővárosi ellátóhelyek 80 százaléka összesen négy kerületben található, Iványék létesítményei pedig nyolcadikban vannak, ismertette Baranyi.

A Tisza módosító-indítványairól külön szavaztak, mivel azok más pályára állítanák Karácsony szerint az előterjesztést. Ezeket a testület nem támogatta, ezután következtek a Fidesz módosítói, amelyek közül kettő átment, kettő nem.

A fideszes módosítókkal kiegészített előterjesztést elfogadták.

Szentkirályi szerint rendpárti módon kell viszonyulni a hajléktalansághoz

A fővárosi cégek 27 ezer dolgozójával többéves bérmegállapodási programról való tárgyalásra kérik fel a főpolgármestert. A javaslat részeként továbbra sem alkalmazzák a fővárosban a rabszolgatörvényt. A tiszás Ordas Eszter módosító-indítványát leszavazták – hiába támogatták Vitézyék –, de az eredeti javaslat átment.

Szentkirályi Alexandra hajléktalansággal kapcsolatban nyújtott be javaslatot, amely elmondása szerint rendpárti módon viszonyul a kérdéshez. Azt is mondta, mélyreható elemzés után kell választ adni a hajléktalanságra. Karácsony szerint az előterjesztésben nincsenek pontos adatok, például helytelen megállapítás, hogy növekszik a hajléktalanok száma Budapesten, ennek szerinte az ellenkezője igaz.

Így oszlottak meg a szavazatok a Fővárosi Közgyűlés képviselői közt az szmsz-vita elnapolásáról

A nagyjából 15 percesre nyúlt ötperces ügyrendi szünet után Vitézy Dávid egyből azzal folytatta a vitát, hogy Karácsony szavaztassa meg, napolják el az szmsz felülvizsgálatát. Karácsony így tett, szerinte megtárgyalták a napirendet, a kormányhivatal kifejtheti az álláspontját az ügyben, bár szerinte a szóban forgó jogvita egyértelmű. A közgyűlés nagy többséggel támogatta a javaslatot, az 1. napirendi pont megtárgyalását ezzel a testület következő ülésére tolták.

Az elnapolásról való szavazásban érdekes, a képviselők voksai hogyan oszlottak meg először döntéshelyzetben:

  • a főpolgármester és az egész Párbeszéd-DK-MSZP szavazott ellene,
  • a Kutyapárt Kovács Gergely pártelnökön kívüli két jelenlévő képviselője tartózkodott,
  • A Tisza Párt, Vitézy frakciója és a Fidesz pedig kivétel nélkül megszavazta a javaslatot.

Önkormányzati TV

A felálló közgyűlésben a legviharosabb vita a főpolgármester-helyettesek személye mellett – mint azt láthattuk – a főváros szervezeti és működési szabályzata (szmsz). Ennek a leglényegesebb része, hogy milyen jogkörök, tehát döntések legyenek Karácsonynál, és melyikeket gyakorolja a képviselőtestület, illetve annak bizottságai. A Tisza Párt és Vitézy szerint a főpolgármesternek több jogkört kéne visszaadnia, mint amennyit ő átadna.

Karácsony az ülés előtt többször egyeztetett a frakciókkal az szmsz-ről, figyelembe is vett pár javaslatot, viszont egyes  jogkörökből nem akar engedni. Szerinte a közgyűlés egyébként csak arról az szmsz-ről szavazhat, amit ő nyújt be, mert az önkormányzati törvény szerint övé a benyújtás joga.

Vitézy elmondta, hogy szerinte három fő kérdésben van vita a testületben, a cégvezetők kinevezéséről, a két ülés közti döntési jogkörökről, és arról hogy lehet-e erről szavazni.

Egyhangúan szavazták meg a szakbizottságok tagjait

A személyi döntések meghozataláról szóló javaslat következett, melynek keretében a tanácsnoki és a bizottsági posztokról fognak szavazni: ezt a közgyűlés egyhangúlag elfogadta. Mivel az új szmsz-t nem fogadták el az előbb, Karácsony nem tudta hova delegálni a jogköreit. Vitézy amellett érvelt, hogy éppen ezért súlytalan bizottságok jönnének létre.

Ennek ellenére egyhangúan szavazták meg a bizottságok tagjait és az egy tanácsnokot.

Az esélyegyenlőségért és az akadálymentesítésért felelős a tiszás Bovier György lett. A bizottságok elnöki székeiben az alábbiak képviselők foglalnak helyet:

  • Vitézy Dávid fogja vezetni a klímavédelmi, közlekedési és városfejlesztési bizottságot,
  • a Karácsony mögött álló ellenzéki pártok képviselője, Keszthelyi Dorottya az emberi erőforrások bizottságát,
  • Baranyi Krisztina a pénzügyi és közbeszerzési bizottságot,
  • a tiszás Orbán Árpád pedig tulajdonosi bizottságot.

Szentkirályi üdvözölte, hogy öt helyett csak négy bizottságot hoztak létre.

Vitézy közbeszúrta a javaslatát, hogy a harmadik napirendi pont a BKK-rendészet legyen. Habár előzetesen elfogadták a napirendet, Karácsony szavazásra bocsátotta: a képviselő testület a javaslatot nem támogatta, de Vitézyék és a Tisza mellette szavazott.

A Tisza és Vitézy szerint alig volt idő tárgyalni az szmsz-ről

Baranyi után a DK-s Déri Tibor is kritizálta az szmsz-vita elhalasztását, amivel szerinte óriási hibát követtek el, hiszen így nem garantált a közgyűlés törvényes működése.

Ordas Eszter elmondta, hogy nyáron lett volna idő az szmsz-ről tárgyalni. Ehhez képest elmondása szerinte hétfőn tíz óráig kellett beküldeni a módosítójavaslataikat és szerdán volt egy frakcióvezetői egyeztetés, tehát nem igaz, amit Karácsony állít, hogy volt bőven idő előzetesen megtárgyalni az szmsz-t. Mivel ez a szöveg határozza meg, milyen szabályok szerint dolgoznak a következő öt évben, fontosnak tartja az erről szóló vitát: nem akarják konzerválni a jelenlegi állapotokat.

Ezt Vitézy is megismételte, mondván, az első érdemi egyeztetés ezen a héten zajlott.

Megállapodás tehát nem született, következik a kettes számú napirendi pont.

Már az első napirendi pontnál patthely alakult ki

Vitézy az ötperces szünet után azt javasolta, napolják el az szmsz-ről szóló szavazást, amit Karácsony elfogadott. A főpolgármester a kormányhivatal álláspontját fogja kérni a jogvitában.

A közgyűlés támogatta Karácsony javaslatát, a vitát elnapolták.

Baranyi Krisztina a szavazás után megdorgálta a képviselőket, amiért az szmsz-ben sem sikerült megállapodniuk. Szerinte nincs jó üzenete annak, hogy a kormányhivatalhoz szaladnak.

Megvan a Tisza, Fidesz és Vitézy-LMP frakciók első közös ügye

Folytatódott az szmsz-vita, melyen nem kellett sokat várni arra, hogy a Fidesz, a Tisza és a Vitézy-LMP frakciók összefogjanak Karácsonnyal szemben. Azt akarják elérni, hogy szavazzanak az új szmsz-re adott módosítókról is, mivel nem minden pont került be az előterjesztésbe, amit a pártok akartak. Karácsony ezt nem engedi: amellett érvel, hogy az önkormányzati törvény értelmében a közgyűlés csak az általa benyújtott szmsz-javaslatról szavazhat.

Mohos Márton / 24.hu

Vitézy Dávid súlyos politikai kudarcnak nevezte azt, hogy nem sikerült főpolgármester-helyettest jelölni: ez szerinte száz százalékban Karácsony feladata, ezért arra kérte, hogy tegyen javaslatot. Ezzel együtt megköszönte Karácsonynak, hogy a javaslatára csökkentették a tanácsnoki pozíciók és bizottságok számát. Vitézy azt javasolta, hogy a cégvezetők munkáltatói joga kerüljön vissza a közgyűléshez, megjegyezve, hogy emlékszik olyan fővárosi cégvezetőre, akit a képviselő-testület váltott le. Karácsony erre válaszul elmondta, hogy emlékei szerint ő volt az egyetlen, aki az akkori BKK-vezér Vitézy visszahívása ellen szavazott.

A fideszes Gulyás Gergely Kristóf és Böröcz László is azt kérte, szavazzanak arról, hogy a cégvezetői munkáltatói jogok kerüljenek vissza a közgyűléshez. Az LMP-s Gál József azt javasolta, hogy a főpolgármester és a kerületi polgármesterek fizetésemeléséről is szavazzanak.

Ordas Eszter azt javasolta, hogy a szavazás megkezdése előtt rendeljen el ötperces szünetet, hogy megtárgyalhassák a módosítókat, de Karácsony továbbra sem akarja, hogy szavazzanak róluk.

Tehát

a Fidesz, a Tisza és a Vitézy-LMP frakció kardoskodik amellett, hogy szavazzanak a módosítókról.
A fideszes Radics Béla szerint nem indul jól a közös munka, Gulyás Gergely pedig nem érti, hogy ha Karácsony a demokrácia szellemében akarja vezetni a várost, akkor miért nem engedi, hogy a képviselők vitatkozhassanak az szmsz-ről. Karácsony erre megismételte, hogy törvénysértést kérnek tőle.

Jön az szmsz-vita, Szentkirályi kettőre csökkentené a bizottságok számát és visszahozná a Budapest infót

Elkezdődött a vita az új szmszről. Karácsony a frakciókkal egyeztetett a javaslat előtt, amely 45-ről 15-re csökkentené a tanácsadóinak a számát, miközben frakciók mellett dolgozó tanácsadókét 8-ról 10-re, az adminisztratív dolgozókét 9-ről 10-re emelné, valamint megemelné a képviselői béreket. Az utóbbit szerinte az indokolja, hogy most nem a kerületi polgármesterek, hanem főállású képviselők alkotják majd a közgyűlést. A képviselői illetmény eddig a főpolgármester havi fizetésének, vagyis 1,5 millió forintnak a negyede volt, ami Karácsony szerint nem követte le az inflációt és átlagbér-emelkedést – mostantól a naptári évet megelőző év októberére közzétett rendszeres bruttó átlagkereset illeti majd meg őket, ami a legmagasabb kerületi tiszteletdíjakhoz közelíti a képviselői javadalmazást.

Karácsony hajlandó belemenni saját főpolgármesteri jogainak csorbításába is: 19 főpolgármesteri jogkört bizottságokba delegálna, melyeket a mandátumarányok szerint töltene fel.

Szentkirály Alexandra kért szót: azt javasolta, hogy spóroljanak a költségvetésen, ha már a DK-s Szaniszló a főváros nehéz helyzetéről beszélt.

A fideszes frakcióvezető elmondása szerint 214 millió forintot lehetne a spórolni, ha két bizottságon keresztül látnák el a munkát.

Mohos Márton / 24.hu

A tanácsnoki pozíciók csökkentését üdvözölte. Emellett a Tarlós alatt működött Budapest infót is újra bevezetné, és antikorrupciós szobát javasolt a városházán, ahol bároki számára szabadon vizsgálhatók a városházi dokumentumok.

Karácsony válaszában azt mondta, hogy a fideszes javaslatok közül sokat elfogadott, de a szakbizottságok a mostani számban szükségesek ahhoz, hogy kellő mélységben el tudják látni a munkát. Azt sem tartja életszerűnek, ha beleírnák az szmsz-be, hogy a főpolgármester mikor tart sajtótájékoztatót, az antikorrupciós szoba ötletét pedig azzal ütött le, hogy teljes átláthatóságra törekednek.

A tiszás Bujdosó Andrea Anna elmondta, hogy közel 100 bekezdést javasoltak az szmsz-módosításhoz, ebből nagyjából 30 került be. A legfontosabb a gazdasági társaságokra vonatkozott: ezeknek az ellenőrzése szerinte vissza kell, hogy kerüljön a közgyűlési hatáskörbe.

A Párbeszéd, a DK és a Kutyapárt is szót kért

A párbeszédes Barabás Richárd azt mondta, Karácsony programjának megvalósítására fognak törekedni, a DK-s Szaniszló Sándor, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere pedig azt hangsúlyozta, hogy a testületben az összes olyan ellenzéki párt jelen van, amely a 2026-os kormányváltásért tud dolgozni.

Döme Zsuzsanna, az MKKP társelnöke, Ferencváros alpolgármestere azt mondta, szuper azt hallani, hogy mindenki az emberek problémáival kíván foglalkozni, de ez a Kutyapárt politikusainak szájából hitelesebben cseng. Elmondta, hogy az alakuló ülésre az állatvédelemről, az átláthatóságról és a közösségi költségvetés hatékonyabbá tételéről hoztak javaslatokat.

Ezzel véget értek a napirend előtti felszólalások, kezdődik az érdemi munka.

A Tisza ajándékozott, Szentkirályi gyurcsányozott

A frakcióvezetők felszólalásai következtek.

  • Ordas Eszter, a Tisza Párt frakcióvezetője bemutatkozott, és megismételte, hogy ügyek mentén, konstruktívan, de kritikusan kívánnak együttműködni. Ezután kultúraváltásra tett ígéretet és eredményes munkát kívánt. Emellett a Tisza egy Bibó István könyvet adott ajándékba a többi képviselőnek, hogyan annak értékei menték politizáljanak.
  • Ezután Szentkirályi Alexandra, a Fidesz frakcióvezetője kért szót, aki szintén konstruktivitást és partnerséget ígért. Arról is beszélt, hogy hiába van „balliberális” többség a közgyűlésben, nem fognak tudni helyettest választani, ami szerinte arról árulkodik, hogy a budapestiek ügyeit a hatalmi lökdösődések, paktumok szorítják háttérbe. Emlékeztette, hogy a 2019-es alakuló ülésre még Gyurcsány Ferenc jött, ám most Magyar Péter ül a sorok között. „Szép kis csere” – mondta.
  • Vitézy Dávid, a Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP frakcióvezetője megköszönte a szavazóinak a támogatását, és az összes szavazónak pedig a magas részvételt. Elmondta, hogy mindketten Karácsonnyal több szavazatot kaptak, mint bárki az eddig főpolgármester-választásokon: ennek a felelősségével kell dolgozniuk. Vitézy elmondta, hogy összességében többen szavaztak a változásra, ezért szerinte nem mehetnek úgy a dolgok, ahogy eddig. „Új szakasz kezdődik a budapesti politikában, ahhoz hogy sikeres legyen ez a közgyűlés, az összes rossz beidegződést magunk mögött kell hagyni” – mondta Vitézy, aki szerint Podmaniczky Frigyes örökségéhez kell felnőni.
Mohos Márton / 24.hu Ordas Eszter
Mohos Márton / 24.hu Vitézy Dávid

Napirendre vették Szentkirályi előterjesztéseit

Egyben szavaztak Szentkirályi Alexandra három előterjesztését, melyek Karácsony szerint határidő után futottak be. A képviselők ennek ellenére egyhangúlag elfogadták a napirendre vételüket.

Ezután a fideszes frakcióvezető előterjesztéseivel kiegészített napirendet is elfogadták.

Mohos Márton / 24.hu

Karácsony: Budapesten nem az egyik vagy másik oldal van hatalmon, Budapesten a budapestiek vannak hatalmon

Karácsony Gergely a munka megkezdése előtt pár szót szólt a képviselőkhöz: Ferenc pápát idézve arra kérte őket, hogy segítsék egymást felelősségük teljesítésében.

Úgy helyes, ha mindannyian ragaszkodunk az elveinkhez és a hiteinkhez, de Budapest szeretete bizonyosan összeköt minket. (…) Budapesten nem az egyik vagy másik oldal van hatalmon, Budapesten a budapestiek vannak hatalmon

– mondta Karácsony, hangsúlyozva, hogy a sokszínűség egység. A főpolgármester beszédében a klímaválság kihívásairól, az akadálymentesítésről, árvízvédelemről és a lakhatási válságról is beszélt: szerinte „mindent át kell hasson az a szenvedély, hogy ezekért a célokért dolgoznak”.

Mohos Márton / 24.hu

Karácsony megismételte egy gyakran hangoztatott mondását: ideje, hogy a politika szóljon az életünkről, és ne az életünk a politikáról.

Végezetül minden frakciónak eredményes munkát kívánt.

A képviselők sorában egy hiányzó van:

a kutyapártos Kovács Gergely, újonnan megválasztott hegyvidéki polgármester.

Megemlékezés, eskütétel

Az ülés megemlékezéssel egyperces néma csenddel indult, a nemrég elhunyt Donáth László, Tompos Kátya, Novák Ferenc Tata, Jelenits István előtt tisztelegtek így.

Ezután a himnusz és főpolgármesteri és képviselői eskütétel következett.

A teremben van Magyar Péter is: ő a pártjának fenntartott képviselői székek mögött foglalt helyet. Az odavezető úton tőle szokatlan módon a sajtó kérdéseire nem válaszolt, ahogy a tiszás képviselők sem – utóbbi kevésbé meglepő.

Galéria
Mohos Márton / 24.hu

A BKK-rendészetről is szavazni fognak

Vitézy Dávid benyújtotta a kampányban nagy port kavart BKK-rendészetről szóló javaslatát, amely indoklása szerint azt hivatott biztosítani, hogy a közösségi közlekedést jogszerűen, az utazási feltételeket betartva használók atrocitásoktól mentesen, tiszta környezetben utazhassanak. A kampányban Karácsonyék hajléktalanellenséggel vádolták meg Vitézyéket emiatt.

Emellett megválasztják a tanácsnokokat és a bizottsági tagokat is: a várakozások szerint a Tisza Pártnak két tanácsnoki pozíciója lesz és Vitézy Dávid elnökli majd Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottságot.

Ugyanakkor Karácsony nem jelölt magának helyettest, mivel elmondása szerint senkinek sincs meg a 17 fős szavazattöbbsége, akikkel ő maga együtt tudna vagy akarna dolgozni.

Emellett módosulhat a Szervezeti és Működési Szabályzat (szmsz) is: Karácsony 19 jogkörét készül átadni szakbizottságoknak.

Az ülés perceken belül kezdetét veszi. A képviselők és a főpolgármester most vonulnak be a terembe, Bede Zsolt, a kormánypárti főkötekedő, a Vadhajtások szerzője beszólogatva lohol a nyakukban.

Olvasói sztorik