Magyar Péter: Magyarországon fordítva folyik a védekezés

A Tisza Párt elnöke szerint egy normálisan működő országban nem a hivatásos állomány egészítené ki a civilek munkáját, hanem fordítva.

A több tízezer önkéntes megfeszített munkája nélkül sehol nem állna a védekezés – közölte Magyar Péter Facebook-bejegyzésében. A Tisza Párt elnöke Magyarországon fordítva folyik a védekezés, mint ahogy kellene.

Egy normálisan működő kormányzatnál nem a hivatásos állomány egészítené ki a civilek munkáját, hanem fordítva.

Kifogásolta, hogy a kormány 5 nap alatt odáig jutott el, hogy 1600 katonát tudott kivezényelni. – Már szó sem esik a 12 ezer önkéntes tartalékosról, akiket az adófizetők fizetnek, pont az ilyen válsághelyzetek esetére – jelentette ki a politikus.

Miközben gyerekek is töltik (helyesen) a homokzsákokat, aközben a honvédség épp hadgyakorlatot tart a Bakonyban

– írta Magyar Péter, aki hangsúlyozta azt is, hogy óriási dolog a nemzeti összefogás, megsüvegelendő dolog a civilek helytállása.

A politikus a Római partról is bejelentkezett. A Tisza Párt elnöke a vízben állva arról beszélt, hogy 720 centiméter körül van jelenleg a vízállás. Jelezte, azért jöttek ide, mert a hatóságoktól csak homokzsákot kapnak és zsákokat a helyiek, de a védekezést önkéntesekkel kell megoldaniuk. Ezért fordultak a Tisza Párthoz – mondta.

Szerinte a kormány késve rendelte ki a honvédségi alakulatatokat, de ellentmondó információk vannak arról, hogy mennyit. 350 és 1600 közötti számokat mondtak, de – itt is megismételte – szó sincs az önkéntes tartalékosok bevetéséről, akiknek épp ezekben az időkben lenne feladatuk. Kifogásolta azt is, hogy csatlakozásukat csak szeptember 19-re várják.

A polgári védelemnek, a katasztrófavédelemnek, a rendőrségnek, honvédségnek kellene a védekezést végezniük, nem a civileknek – jelentette ki. Kifejtette, a Tisza Párt 2500 önkéntes munkáját koordinálja.

Magyar Péter szerint hiába támadja őket a propaganda, hogy megtámadták a hivatásos állományt, mert erről szó sincsen, sőt, őszinte nagyrabecsülését fejezte ki többek között a honvédek és vízügyesek felé, aki szerinte irtózatosan alul vannak fizetve. Szerinte több ezer ember hiányzik a katasztrófavédői állományból is, ezért is vetnek be elítélteket a védekezésben. Kevesebb mint ötezer hivatásos dolgozik a gátakon, ezzel szemben több tízezer civil, 

akik nélkül esély sem lenne a hatékony árvízvédelemnek.

Beszélt a védművek rossz állapotáról is, szerinte több helyen egy hétig bírnák a gátak a nyomást. – Érdemes lenne erről szakpolitikai vitákat folytatni – mondta. Hozzátette azt is, hogy csütörtökön 17 órára várja Orbán Balázst, a miniszterelnök politikai igazgatóját a Római parti gátra. – Tali Bazsi, pakoljunk, zsákoljunk homokot – zárta beszédét.