A Kétfarkú Kutya Párt tagságának háromnegyede kicserélődött egy ciklus alatt

Története legnagyobb győzelmének örülhetett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt az idei önkormányzati választáson. Októbertől először adnak polgármestert Kovács Gergely személyében a XII. kerületben, országszerte pedig összesen 52 mandátumot nyertek el. Ez tizenháromszor annyi választott tisztséget jelent, mint öt évvel korábban. A pártban a 2019-es önkormányzati választás óta azonban a tagság 75 százaléka kicserélődött, az alapító tagok közül mindössze hárman maradtak. A pártelnököt és a pártigazgatót kérdeztük az elmúlt évekről, a feltárt pénzügyi hiányosságokról és a jövőbeni feladatokról.

Története legnagyobb győzelmének örülhetett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) a 2024-es önkormányzati választáson, amikor Kovács Gergelyt a XII. kerület polgármesterévé választották, nem volt azonban zökkenőmentes a sikerhez vezető út, amit a márciusi taggyűlésen történtek is jeleztek, amikor a párt társelnökei váratlanul lemondtak, majd egy nappal később a tagság mégis megerősítette őket a posztjukon. Adódik a kérdés, hogy a korábbi viccpárt – amelynek tagsága az alapítás óta nagyrészt kicserélődött – képes-e a robbanásszerű eredménnyel járó kihívások megoldására.

Kovács az erre vonatkozó kérdésünkre úgy válaszolt:

 Sokkal könnyebb a helyzet, mintha ugyanekkora arányú vereséggel kellene megküzdenünk.

Mint ismert, a párt társelnökei márciusban azért választották a lemondást, mert a tagság nem szavazta meg, hogy az MKKP részt vegyen a XII. kerületi ellenzéki előválasztáson. A visszakozást és Kovács politikai manőverét aztán siker koronázta – a pártelnök előbb megszerezte a jelöltséget, majd győzött a polgármester-választáson is, és az egyéni választókerületek mindegyikében is kutyapárti, illetve általuk támogatott momentumos jelölt győzött –, jóllehet, az eset miatt többen távoztak a pártból.

Adrián Zoltán / 24.hu – Kovács Gergely

Nem ez volt az első eset, amikor a hirtelen jött siker zavart okozott a párt belső működésében. Az MKKP 2018-ban az országgyűlési választás után először lett jogosult költségvetési támogatásra, a 2019-es önkormányzati választáson pedig négy mandátumot szerzett. Ez a két változás felszínre hozta a pártban meglévő feszültségeket, amik pár év alatt önkormányzati képviselők kiválásához és számos, korábban meghatározó párttag távozásához vezettek.

2019 és 2022 között egy sor kulcsember hagyta el az MKKP-t, vagy úgy, hogy kilépett, vagy úgy, hogy kizárták:

Nagy Dávid pártigazgató az utóbb esettel kapcsolatban elmondta: az elején valóban voltak kérdések és kritikák, a végére azonban ármánykodásba fordult az ügy. Az említett tagok negyven kérdést tettek fel, negyven választ kaptak, és a válaszok ellenére folytatták a vezetés és a tagság támadását. Mint mondta:

Volt, aki azt kérdezte, előfordult-e, hogy 2021–2022 években valaki a nyaralóját felújította-e pártpénzből. Ez azért is abszurd, mert az alkalmazottaknak, illetve azoknak, akik hozzáférnek a pártpénzekhez, nincs nyaralójuk.

A távozók mellett új szereplők is megjelentek. 2019 után bukkant fel az MKKP környezetében több, Puzsér Róbert főpolgármesteri kampányát segítő szereplő. Közéjük tartozik az MKKP budapesti koordinátora, Kocsik Tekla, aki az idén októberben a XII. kerületi képviselő-testületben szerzett mandátumot Kovács csapatában. Szintén a Puzsér-féle csoportból igazolták a márciusi taggyűlés után kilépő Gráf Tamás országos hálózatfejlesztőt, akinek a távozását Kovács a Telexnek úgy értékelte, hogy nehéz lesz őt pótolni.

A Kétfarkú Kutya Párt taglétszáma meglehetősen alacsony, és az utóbbi öt évben lényegében ki is cserélődött. Az alapítók közül mindössze hárman maradtak a pártban, amely jelenleg összesen 56 tagot számlál. Nagy Dávid pártigazgató lapunk kérdésére elmondta, hogy 2019 és 2024 januárja között a párttagok közül 41 távozott, és helyettük 46-an érkeztek.

Az első önkormányzati ciklusunkról, vagyis a 2019 és 2024 közötti időszakról elmondható, hogy 75 százalékban kicserélődött a párt tagsága. Egy évben átlagosan kilencen távoztak a pártból. Ez 2024-re vetítve valamivel több lesz, hiszen már most elment kilenc ember

– ismertette az adatokat lapunk kérdésére a pártigazgató, aki megjegyezte, számos idei távozás oka a márciusi taggyűlés utáni „kilépési hullám” következménye.

Farkas Norbert / 24.hu – 2022. július 14-én délutánra a Kétfarkú Kutya Párt meghirdette az Erzsébet híd lezárását.

A párt ügyeit belülről ismerő, névtelenséget kérő forrásaink szerint azonban nem is annyira a párttagságban, mint inkább a munkatársak között volt jellemző a gyors cserélődés. Az MKKP négy év alatt három pénzügyi vezetőt veszített el.

Nagy Dávid lapunk érdeklődésre beszélt a pénzügyi vezetők gyakori cseréjének okairól: Tasi, aki főállásban befektetési szakértőként dolgozott, egy idő után időgazdálkodási problémákkal szembesült, Szirmai – mint Nagy fogalmazott – nem értett hozzá, illetve az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az ő javaslatai alapján meghozott döntések alapján állapította meg a tiltott pártfinanszírozás tényét a 2020–2021-es éveket érintő vizsgálatában. Szirmai erre, lapunk kérdésére azt mondta, pénzügyesként javaslatokat tett, tanácsokat adott, a döntéseket azonban nem neki, hanem a pártvezetőnek kellett meghoznia. Nagy Dávid hozzátette: Sliwa Tündével és további önkéntesekkel sikerült rendbe rakni a párt gazdálkodását. „Tünde volt az első valóban felelős pénzügyesünk, vele értük el, hogy európai léptékben is az egyik legátláthatóbb pártként tudunk működni” – fogalmazott a pártigazgató.

Forrásaink szerint a pénzügyi vezetők távozásában szerepe volt azoknak a korábbi hiányosságoknak, amelyek egy része az Állami Számvevőszék a pártról szóló jelentéseiben is visszaköszönt. Nagy Dávid az ÁSZ-jelentések kapcsán kifejtette, a párt 2021 óta radikális változásokon ment keresztül, melyek

konszenzusos és törvényes megoldásokhoz vezetettek.

A júniusi választás előtt portrécikkben mutattuk be Kovács Gergelyt. Ahhoz a cikkhez mintegy két tucat, a párthoz közel álló forrással folytattunk háttérbeszélgetéseket, amelyekben rendre előkerültek a párt – elsősorban pénzügyi – működésével kapcsolatos, állítólagos anomáliák. Ekkor beszélt arról először Victora Zsolt, az MKKP korábbi alelnöke, hogy olyan dokumentumokat, 2018–2019-re keltezett pénztárellenőrzési jegyzőkönyveket látott, melyeken szerepelt az aláírása, miközben azokat soha nem írta alá.

2018 és 2022 között egyetlen beadványt sem nyújtottak be a bíróságnak, még a tisztújításokról sem, holott a párt vezetésében ekkor mélyreható változások zajlottak. Victorát, például, 2021-ben leváltották az alelnöki posztról, de csak később szembesült azzal, hogy papíron még mindig aláírási joga van, vagyis a döntésekért jogi és anyagi felelősség terheli. A zuglói politikus, miután többszöri kérése ellenére sem jegyeztették be a változást, 2022 tavaszán törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az MKKP ellen. Néhány hónappal később a párt gazdálkodását és a pártvezetést bíráló két másik párttaggal együtt kizárták – mint utóbb, a bíróság döntéséből kiderült, szabálytalanul.

Hogy nem pedánsan ment a pártban az adminisztráció, az is jelzi, hogy a párt megváltozott székhelyének bírósági bejegyzése négy év alatt sem történt meg. A Kutya Párt székhelye így ma is egy olyan, Damjanich utcai, társasházi lakás, amely korábban ugyan egy párttag tulajdonában volt, azonban már 2020-ban eladták egy idős, svéd-magyar házaspárnak, mely azóta is ott él. A párt központja egyébként nem itt van, hanem Zuglóban, a BVSC telephelyén, ahol bérelt ingatlanban működnek. Arra a kérdésre, hogy a székhely átíratása miért késlekedik négy esztendeje, a párt vezetői nem tudtak magyarázatot adni.

A párthoz közel álló forrásink egy része – ideértve a pártigazgatót is – úgy értékelte, hogy

az MKKP gondjai, illetve az Állami Számvevőszék által több körben is kifogásolt szabálytalanságok abból adódnak, hogy a szervezetet váratlanul érték a 2019-es önkormányzati választáson elért eredmények.

A gazdálkodás mikéntjére – több, egymástól független beszámoló alapján – rosszul hatott, hogy az akkori pénzügyi vezető, Tasi Csaba a párttal kapcsolatos feladatait kezdetben a főállása mellett, önkéntesként igyekezett ellátni – ezt Kovács Gergely is megerősítette. Ez az állapot a párt választási sikerei, de legfőképp az ezek miatt beáramló költségvetési támogatásra vonatkozó, szigorúbb ellenőrzési szabályok miatt 2018-tól tarthatatlanná vált.

Nagy Szabolcs / 24.hu – Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna a Kétfarkú Kutya Párt eredményváró rendezvényén a Gödör klubban, 2024. június 9-én.

Az MKKP az országgyűlési választásokon elért eredménye alapján 2018 óta költségvetési támogatásban részesült. A párt működési támogatása

Erre jöttek még rá a 2018-as és a 2022-es országgyűlési választási kampányokra a költségvetésből biztosított százmilliók. A párt a 2018-as kampányban az ÁSZ jelentése szerint 191,8 milliót, 2022-ben 431,8 millió forintot használt fel. Mindezek alapján az MKKP 2018 és 2024 között összességében több mint 800 millió forint állami költségvetési forrásra lett jogosult.

2020 végén az MKKP akkori alelnöke, Victora Zsolt felkért egy, a párt környezetében aktivistaként dolgozó pénzügyi szakértőt, hogy világítsa át a gazdálkodást. Az általa elkészített jelentés szerint 2018-ban 9 millió forintos „hiány” keletkezett, vagyis ekkora összegnek kellett volna rendelkezésre állnia, miközben a pénztárban „nem volt számottevő készpénz”. A lapunk birtokába került, 2021. január 29-én kelt átadás-átvételi jegyzőkönyv szerint a korábbi pénzügyes, Tasi Csaba két héttel ezt megelőzően „a korábbi időszak pénzügyi tevékenységéért teljes felelősséget vállalva – azonnali hatállyal lemondott pénzügyi vezetői posztjáról”.

Kovács Gergelyt megkérdeztük a pénzügyi vezető 2021-es lemondásának okáról, de tagadta, hogy lemondásról lett volna szó. Kovács úgy fogalmazott:

Ez nem lemondás, hanem elment, mert lett egy ember pénzért.

A társelnök azt ugyanakkor elismerte, hogy évekkel korábban „tényleg egy csomó hiányosság volt”, ezt azonban azzal indokolta, hogy Tasi a nyolcórás munkája mellett önkéntesként vitte a párt pénzügyeit. Nagy Dávid pártigazgató az érkezése előtti hiányosságokat azzal magyarázta, hogy „a párt adminisztrációja nem volt felkészülve” a már 2018-ben érkező kampánypénzek kezelésére, miközben azok nagy részét nyílt pályázatokon osztották ki különböző mintaprojektek megvalósítására. A 2021. augusztusi érkezése előtt történtekről azt mondta: „Az azt megelőző időszakot én maximum rendbe raktam, meg rendbe rakattam, mind jogi, mind morális értelemben”.

Nagy Szabolcs / 24.hu – Balra Nagy Dávid a Magyar Kétfarkú Kutya Párt eredményváró rendezvényén, a budapesti Gödör klubban, 2024. június 9-én.

Az MKKP régóta ismert gyakorlata, hogy az országgyűlési választási kampányok során az állami támogatás egy részét pályázati úton osztják szét különböző társaságok vagy magánszemélyek ötleteinek megvalósítására. A „Rózsa Sándor Népi Kampánypénz Tékozló Alap” (RÓSÁNÉKATÉKA) keretében, 2022-ben a párt beszámolója szerint több mint 198 millió forintot költöttek el.

Forrásaink szerint a 2022-es pályázatok elszámolása – a 2018-as esettől eltérően – rendben zajlott, és az ÁSZ jelentése sem tért ki szabálytalanságokra. Ami a 2018-as pályázat hiányosságait illeti, Kovács Gergely lapunknak ezekről így nyilatkozott:

Azért az tényleg egy kicsit olyan furi, hogy téma egy újságban, ha kilencmillióról nem hoztak számlát, amikor 250 milliót megpályáztattunk és szétosztottunk.

Arra a kérdésre, hogy az MKKP készen áll-e az előtte álló kihívásokra, a párt vezetői azt mondták: a felkészülés jelenleg is tart.

„Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van sok új passzivistánk és érkeznek az új alkalmazottak, akikben megvan a lendület” – fogalmazott Nagy Dávid, hozzátéve, hogy tervezik az MKKP új politikai stratégiáját is. Az önkormányzati képviselők párttal való kapcsolatát szerződésben rögzítik majd, ideértve a párt és a képviselő kölcsönös vállalásait. A korábbi képviselői távozásokra utalva Nagy Dávid azt mondta: „Ez az a hiba, amit nem szabad megismételnünk”. Mindeközben – mint mondta – a márciusi „pártrobbanással” elindultak a professzionális működés felé.

„A tagságnak el kellett fogadnia, hogy ez egy párt, nem pedig civil szervezet. Az elnökségnek pedig azt kell elfogadnia, hogy nem operatív kérdésekben hoz döntést, hanem politikai kérdésekben. Az operatív döntéseket pedig hozzák meg azok az alkalmazottak, akiknek ez a feladatuk. Ezeket most szálazzuk szét, és nagyon jó úton haladunk” – részletezte a pártigazgató.

„Az ember fejében megfordul, hogy beleköthetnek valamibe”

A 2018 óta készült, összesen négy ÁSZ-jelentés mindegyike elmarasztalta a Kétfarkú Kutya Pártot, volt, amikor négy vizsgálati kategóriából három esetében találta úgy az állami ellenőrző szerv, hogy az MKKP működése nem volt szabályszerű, átlátható, illetve elszámoltatható. Az ÁSZ 2019-ben kiadott jelentése megállapította, hogy az MKKP a jelölő szervezetnek járó 153 millió forint költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel. Igaz, az egyéni jelöltek által a párt javára lemondott költségvetési támogatás felhasználása szabályszerű volt. Az ÁSZ a kampánypénzek ellenőrzése után kezdeményezte a párt költségvetési támogatásának felfüggesztését, azért is, mert a felhasználást számviteli bizonylatok nem támasztották alá. Miután Kovács Gergely 2019 júliusában megküldte a számvevőszék részére a gazdálkodás törvényességének kereteit igazoló dokumentumokat, az ÁSZ megszüntette a költségvetési támogatás felfüggesztését.

 

Problémákat találtak ugyanakkor 2021-ben a következő vizsgálatban is, amely az MKKP 2018–2019-es működését vizsgálta. Ebben az időszakban három vizsgálati szempont alapján háromszor marasztalták el a szervezetet, a többi között azért, mert a párt a törvény szerinti közzétételi kötelezettségét sem teljesítette.

 

Tavaly két ÁSZ-jelentés is megjelent, az egyik a 2020–2021-es működést vizsgálta. Eszerint az MKKP továbbra sem alakította ki teljes körűen a törvényes gazdálkodás szabályozási, könyvvezetési és ellenőrzési feltételeit. Pénzügyi kimutatásait ekkor már elkészítette és közzétette, ám azok nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak. Az ÁSZ megállapította továbbá, hogy a párt a könyvvezetése és gazdálkodása során a vonatkozó jogszabályokon túl a saját belső előírásait sem tartotta be. A gazdálkodásban feltárt szabálytalanságok az ÁSZ 2023-ban 5.613.424 forint bírsággal sújtotta, és ugyanennyi pénzt el is vont a párt állami finanszírozásából. A több mint 11 milliós bírság miatt az MKKP adománygyűjtést szervezett, és nem sokkal később közölték, hogy 1466 támogató 24 óra alatt 13.210.000 forintot dobott össze nekik.

 

A 2022-es országgyűlési választási kampánypénzek felhasználásáról szóló ÁSZ-jelentés szerint a Kutya Párt a költségvetési támogatás közel felét, mintegy 198,7 millió forintot nem a nevesített kampányeszközökre költötte, hanem pályázati úton szétosztotta magánszemélyek és szervezetek által megjelölt célok megvalósítására. Az ÁSZ a pártot ezért nem büntette meg külön, de megjegyezte, hogy a törvényben indokolt volna egyértelműbben meghatározni a kampányeszköz fogalmát.

 

Arra a kérdésre, hogy a párt az idén nyáron esedékes, következő ÁSZ-vizsgálatra felkészült-e, Kovács úgy válaszolt: reméli, hogy igen, de „történeti okokból az ember fejében megfordul, hogy beleköthetnek valamibe”.