Hann Endre: Budapesten már egyértelműen a Tisza Párt vezet

A Medián ügyvezetője szerint a Fidesz csak úgy tudta támogatottságát szinten tartani, hogy a Mi Hazánktól vitt el szavazókat.

Hann Endre a HVG-ben megjelent legfrissebb Medián-kutatásról a Klubrádióban azt mondta: noha a Fidesz népszerűsége az EP-választás óta csak minimálisan esett vissza, az ő feltevése az, hogy „valamit mindenképpen veszített a Fidesz”, a kormánypárt csak úgy tudta támogatottságát valamelyest szinten tartani, hogy a Mi Hazánktól vitt el szavazókat.

A Medián ügyvezetője hangsúlyozta, ez részéről csak spekuláció, a sejtését arra alapozza, hogy a Mi Hazánk támogatottsága is csökkent, e párt irányából az átjárás a Fidesz felé jellemző. A Tisza Párt jellemzően az ellenzéki pártoktól von el szavazókat.

Itt egy döbbenetes gravitációs erő megjelenésének vagyunk tanúi

– mondta. A mostani felmérés részletes adatai jövő héten jelennek meg a HVG-ben, de Hann Endre elárulta:

Budapesten egyértelműen megelőzte a Tisza Párt a Fidesz-KDNP-t.

A választók soha nem igazodnak tökéletesen a pártok által képviselt értékekhez, lehet az általuk favorizált párttól eltérő véleményük, bizonyos témákban.

Akik ma a Tisza Pártra szavaznak, az esélyes ellenzéki pártot keresik

– tette hozzá.

Szintén a Klubrádióban Magyar Péter pártelnök arról beszélt, nem lepte meg a kutatás. A sikert egyebek mellett azzal magyarázta, hogy elérték, szakmai kérdésekről folyjon a diskurzus. Szerinte a Fidesz elszokott a szakmai vitáktól, nincsenek is igazából jó szakemberei, mert azok vagy nem mennek már a Fidesz környékére, vagy elüldözik őket.

A Tisza szervezeti működéséről azt mondta, minden ellenkező híreszteléssel szemben a rendszerváltó kártya programjuk rendkívül sikeres, már majdnem 20 ezren havonta rendszeresen fizetnek 3, 5 vagy 10 ezer forintot.

És sok ezer olyan ember, aki meg egyedi utalásokat teljesít.

Magyar Péter szerint lépésről lépésre kell haladni a pártépítésben is, ha tényleg versenyben akarnak lenni a következő parlamenti választásokon, ahhoz óriási anyagi és egyéb erőforrásokra lesz szükségük, aminek az alapját most kell megteremteniük.