Jámbor-javaslat: gyermekvédelmis szigort az állami vezetőknél, képviselőknél is

A Párbeszéd politikusa közérdeknek tartja a kifogástalan életvitelük ellenőrzését.

Jámbor András (Párbeszéd) határozati javaslatot nyújtott be a közélet tisztaságának elősegítése érdekében az egyes állami vezetők és választott képviselők kifogástalan életvitelének ellenőrzéséről. Az előterjesztés szerint az Orbán-kormánynak legkésőbb év végéig kellene beterjesztenie olyan törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a kormányfő, a miniszterek, államtitkárok, országgyűlési képviselők és EP-képviselők hivatalba lépésének legyenek alkalmassági követelményei és azok egyezzenek meg a gyermekvédelemben foglalkoztatottak pszichológiai alkalmassági vizsgálatáról szóló kormányrendeletben előírtakkal.

A pszichológiai alkalmassági vizsgálatot a hivatalban lévő érintettekkel legkésőbb 2025. március 31. napjáig el kell végezni azzal, hogy amennyiben a vizsgálat alapján az adott személy nem minősül alkalmasnak, hivatalát a törvény erejénél fogva 2025. május 1. napján elveszti.

Jámbor András indoklása szerint a gyermekvédelmi dolgozóknál bevezetett „kifogástalan életvitel ellenőrzés” az esetleges pedofil elkövetők kiszűrése érdekében szükségszerű elvárás a politikusoknál is, főleg az ismétlődő, túlnyomórészt a kormányzó politikai osztályhoz köthető közéleti botrányok, a közhatalmi funkcióban lévők erkölcsiségével kapcsolatban kialakult negatív társadalmi percepció miatt.

Ezzel a széles körű nepotizmus, a hatalmi összefonódások, a különféle jogsértő magatartások, az alkohol- és drogfogyasztás, valamint minden olyan magatartásforma és életviszony feltárható lenne az érintettek körében, amely nemcsak az általános közerkölcsöt sérti, de számottevő nemzetbiztonsági és korrupciós kockázatot is jelenthet. A feltárt tények csak törvénysértés vagy később, esetleges bűncselekmények feltárása érdekében kerülnének nyilvánosságra, így az új szabályozás adatvédelmi kérdéseket nem vet fel.

A Párbeszéd képviselője szerint jelentős közérdek fűződik a kormánytagok, parlamenti képviselők kifogástalan életvitelének ellenőrzéséhez. Úgy vélte: a már hivatalban lévők vizsgálatát záros határidőn belül el kellene végezni, hogy a tervezett új jogszabály rendelkezései mielőbb érvényesülhessenek.

Arra ugyanakkor csekély az esély, hogy a Jámbor András javaslatát támogassa a kormánytöbbség. Vélhetően ugyanaz vár rá, mint a momentumos Bedő Dávid előterjesztésére. Ő azt javasolta, hogy a tanárokhoz, diákokhoz hasonlóan a képviselőket is tiltsák el a mobiltelefon használatától a parlamenti ülések idejére. Jámbor András felvetése ugyanakkor azt is jelzi, hogy az ellenzéki politikus nem bízik a nemzetbiztonsági átvilágításban, amelyen az állami vezetők átesnek.   

Kapcsolódó
Momentumos mobiltiltás: az iskolainál szigorúbb lenne a parlamenti
Az igazgatókkal ellentétben Kövér László házelnök semmilyen indokkal nem adhatna mentességet.