Belföld

Kastélytörvény: 1 forint is lehet a kérelem, de 10 millió is

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Ez a katélytélyprivatizációs dokumentáció ára.

Lázár János döntött a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényben (kastélytörvény) meghatározott dokumentációért fizetendő díjról. Az építési és közlekedési miniszter rendelete azt pontosítja, mennyit kell fizetniük kvázi az ügyintézésért azoknak, akik állami kastélyt fogadnának örökbe.

Lázár János döntése szerint a kastélytörvény mellékletében felsorolt ingatlanok iránt érdeklődők alapesetben kérelmenként 10 000 000 forintért vehetik meg a kapcsolódó részletes dokumentációt, de

a helyi önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat, valamint az egyházi jogi személy részére a díj mértéke 1 forint.

A díjat a kérelmezőnek az Építési és Közlekedési Minisztérium számlájára kell utalnia. Ekkor kell feltüntetnie, pontosan melyik település kastély dokumentációját kéri. A befizetett díj nem jár vissza, a pénz Lázár János tárcájának bevételét képezi. A miniszter rendelet augusztus 30-tól hatályos.

A kastélytörvény azt követően változott, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) januárban kimondta, jórészt egyetértve a törvényt visszaküldő Novák Katalin akkori köztársasági elnökkel, hogy  Alaptörvénybe ütközik a kastélyok miniszteri döntéssel történő magántulajdonba adását lehetővé tevő jogszabály, nincs megjelölt közcél, amely ezt szükségessé teszi.

Lázár János a döntés mögött gyávaságot, régi kommunista reflexet látott, de a törvényen változtatni kellett egy 26 pontból álló módosító javaslattal. Lett közcél: olyan épületek privatizálása, amelyek hasznosítása állami intézményekkel nem biztosítható.

A 24.hu elsőként írt rról, hogy a kastélytörvény alapján magánkézbe kerülhet a 26 hektáros ősfás szarvasi Anna-liget, a területen található Csáky-Bolza kastéllyal együtt. Itt található a Körös-Maros Vidéki Nemzeti Park Igazgatóság székhelye, egy látogatóközpont és egy állatpark is. Az Agrárminisztérium ellenzi a terület privatizálását, amiben a szarvasi önkormányzat részt venne, hogy továbbra is ott működhessen a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága.

Kapcsolódó
Ellenzi az Agrárminisztérium, hogy állatparkkal, nemzeti parki igazgatósággal adjanak magánkézbe Lázárék egy kastélyt
Nagy Istvánék jelezték is Lázár Jánoséknak, hogy nem értenek egyet a szarvasi kastély és környezetének privatizációjával. Az ökoturisztikai létesítményt az elmúlt egy évtizedben négyszázezren látogatták meg, a Körös-Maros Nemzeti Park már több mint egymilliárd forintot költött rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik