Közélet

Novák Katalin visszaküldte a Lázár-féle kastélytörvényt

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Miután az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek találta, újra kell tárgyalni.

A kormány 2023. június 6-án nyújtotta be A kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényjavaslatát. Azt Lázár János építési és közlekedési miniszter jegyezte. Az állami tulajdonú kastélyok, kúriák (ingóságok) tulajdonjogának átruházását szabályozó jogszabályt december 12-én elfogadták, ám Novák Katalin államfő december 20-án előzetes normakontrollra kért az Alkotmánybíróságtól.

A testület megalapozottnak tartotta a köztársasági elnök aggályait, úgy ítélte meg, hogy az Alaptörvény és a nemzeti vagyonról szóló törvény garanciális rendelkezéseire tekintettel a jogalkotónak figyelemmel kellett volna lennie a nemzeti vagyon védelmével kapcsolatos állami érdekekre, a nemzeti vagyonnal való felelős és átlátható gazdálkodás követelményekre is.

Mivel az elfogadott jogszabályt az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek találta, azt Novák Katalin most hivatalosan is visszaküldte Kövér László házelnöknek. A kastélytörvényt újra kell tárgyalni. Az Országgyűlésnek egyebek mellett egyértelművé kell majd tennie, hogy tételesen mely vagyontárgy eshet a szabályozás hatálya alá, ki szerezhet jogosultságot megszerzésére, a jogviszony alatt milyen jogai, kötelezettségei lesznek jogalanyoknak, a jogviszony megszűnését után mi lesz a nemzeti vagyon sorsa. Lázár János az Alkotmánybíróság döntésére nem reagált, ám a most visszaküldött jogszabállyal korábban olyannyira elégedett volt, hogy kommunista reflexnek minősítette az államfő döntését.

Kapcsolódó
Lázár János szerint Novák Katalin döntése mögött gyávaság és régi kommunista reflexek vannak
Ha jóhiszeműen értelmezi a kastélytörvény vétóját, akkor sem érti a célját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik