Búcsú a gyerekvédelemtől: 265-en már távoztak

Méltatlannak tartották az ellenőrzést.

A fővárosi Cseppkő Gyermekotthont egy hete megbízott igazgató vezeti, mert a vezetőség zöme és több munkatárs is távozott, többen nem voltak hajlandók kitölteni a szenzitív adatok közlését követelő feddhetetlenségi nyilatkozatot, erősítette meg lapunk információját kedden a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF).

Az SZGYF a Népszavát arról tájékoztatta, hogy országosan az alkalmazottak bő 6 százaléka, 265 munkavállaló távozik. A fenntartásukban lévő intézményekben 4241-en dolgoznak, közülük 137-en megtagadták a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlap kitöltését, 128-an kérték jogviszonyuk megszüntetését. 71 embernél nem járt még le a határidő, azaz a távozók száma emelkedhet.

3905-en járultak hozzá a vizsgálathoz, jelenleg 112 új belépő pszichológiai vizsgálata, kifogástalan életvitel-ellenőrzése van folyamatban. A főigazgatóság csoportok megszüntetését, lakásotthonok bezárását nem tervezi, bár a fővárosban egy 10, illetve egy 12 fős gyermekotthoni csoportot átszerveztek, és várható még egy 10 fős csoport átszervezése is. Tiszakürtön, illetve Bakonyszentkirályon biztosan nem tudják biztosítani a gyerekek ellátását, így Tiszakürtről 12 gyermek távozik, az egyik bakonyszentkirályi lakásotthonból 9 gyereket helyeztek át szintén Bakonyoszlopra.

A Népszava információi szerint szinte nincs olyan ellátóhely – lakásotthon, gyermekotthon –, ahol ne lenne kilépő, a gyerekek költöztetése pedig még zsúfoltabb intézményeket, leterheltebb szakembereket, több konfliktust jelent majd.

A főigazgatóság szerint lehet, hogy nem okoz fennakadást a sok felmondás, de ez nem igaz. Ha akár csak egyetlen ember elmegy a csoportból, aki, mondjuk, 5-10 évig nevelt egy gyereket, van, aki komolyan gondolja, hogy az nem okoz traumát?

Ezt a 151 gyermeket ellátó, budapesti Cseppkő Gyermekotthoni Központ II. számú szakmai egységének távozó vezetője, Nagy Balázs mondta a lapnak. Ő megcsinálta az előírt anti-pedofil vizsgálatot, papírja van róla, hogy nem pedofil, de már nem töltötte ki a kifogástalan életvitel ellenőrzését célzó adatlapot. Szerinte azzal olyan embereket is vegzálnak, akik 250–280 ezer forintért vállalnak felelősséget 8–12 gyerekért.

A szakember arra utalt, hogy korábban, az elnöki kegyelmi botrány után, az intézményvezetők és helyetteseik számára szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálatot is előírt a kormány. Vezetési, személyiségi kompetenciákat, szexuális devianciákat, függőségeket vizsgáltak náluk. A végeredmény az lett, hogy két állami gyermekvédelmi intézményvezetőt, személyiségzavar miatt, alkalmatlannak minősítettek, de pedofilt nem találtak.

Kapcsolódó
„Sem szakmailag, sem emberileg nem vállalhatók tovább a feltételek” – felmondási hullám egy fővárosi gyermekotthonban
Többen nem töltötték ki a szenzitív adatokat megkövetelő feddhetetlenségi nyilatkozatot.