Mészáros Lőrinc irreálisan olcsón vette meg a legnagyobb hazai tévés sales house-t

A 40 milliárdos forgalmú Atmedia egyik harmadát 1,6 millióért sikerült megvenni.

Erősen áron alul vásárolt részesedést a tévécsatornák reklámfelületeit értékesítő Atmediában, illetve egy azt tulajdonló másik vállalatban 2023 végén Mészáros Lőrinc cégcsoportja.

A vevő cég beszámolója alapján úgy tűnik, hogy az egyik társaságért a tényleges érték háromezred részét fizették csak, és a másik vállalatnál is alig 600 millió forintot adtak a később 4,6 milliárdra értékelt tulajdonhányadért – írta a G7.

A Mészáros-csoporthoz tartozó Status MPE Magántőkealap tavaly október közepén jelentette be a Gazdasági Versenyhivatalnak, hogy „közvetetten egyedüli irányítást szerez a Visus Invest Vagyonkezelő Kft. és az általa irányított Atmedia Kft. és leányvállalatai felett”. A felvásárlás fontos hír volt, az Atmedia ugyanis meghatározó szereplő a hazai reklámpiacon, különösen a tévés szegmensben.

A cég egy úgynevezett sales house, vagyis a vele szerződésben álló médiumok hirdetéseit kezeli. Az érintett cégek – jellemzően tévécsatornák – átadják az Atmediának a reklámfelületeiket, amely ezt követően hirdetőket szerez ezekre. Közel ötven csatornával állnak kapcsolatban, egyebek mellett ők értékesítik a TV2-csoport, a közmédia, a Hír TV és az ATV hirdetései felületeit is. A vállalat éves árbevétele már jó ideje meghaladja a 40 milliárd forintot, nyeresége pedig rendre 1-1,5 milliárd forint között alakul évente.

A lap szerint tehát az Atmedia szűk harmadának „beszerzési értéke” 600 millió forint volt, míg az Atmedia maradék kétharmadát birtokló cég 49,5 százalékos pakettjéért (tehát tulajdonképpen az Atmedia újabb egyharmadáért) mindössze 1,6 millió forintot fizettek. Már előbbi összeg is durván kevésnek tűnik, de az 1,6 millió forint egy olyan cég harmadáért, amelynek éves nyeresége 1-1,5 milliárd forint, teljesen irreális.