Vádat emeltek egy fonyódi férfi ellen, aki közel 500 tonna hulladékot halmozott fel egy évtized alatt az udvarán

A férfi az évek alatt egyébként milliós bevételre tett szert.

A Fonyódi Járási Ügyészség különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki az ehhez szükséges engedélyek nélkül több mint egy évtizedig gyűjtötte a szemetet az udvarán.

A vád szerint az ötvenes éveiben járó férfi éveken keresztül szállította a hulladékot a fonyódi lakóhelyére, melynek egy részét később közeli fémkereskedők telephelyein értékesítette, így milliós bevételre tett szert. A szemét nagy részét a vádlott azonban az udvarán tárolta, ahol a 2022 novemberében végzett szemléig összesen közel ötszáz tonna hulladékot – köztük veszélyes hulladéknak minősülő járműveket és ólomsavas akkumulátorokat – halmozott fel.

A jegyző feljelentése alapján indult büntetőeljáráson túl – a Somogy Vármegyei Főügyészség Közjogi Szakágának jelzése alapján – a kormányhivatal munkatársai is ellenőrzést tartottak a vádlott lakóhelyén, amely után a férfi végül minden hulladékot elszállíttatott az udvaráról.

Az ügyészség a Fonyódi Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását, illetve vagyonelkobzás elrendelését indítványozta.