Nem hosszabbították meg a Balog Zoltán lemondását követelő református lelkész adjunktusi szerződését

Balog Zoltán azt mondta neki, hogy ez nem büntetés, hanem következmény.

Június elején értesítést kapott az egyházkerülettől, hogy szeptembertől nem folytathatja a munkáját a Károli Egyetem Hittudományi Karán Thoma László református lelkész, aki adjunktusként dolgozott az egytemen, ahol 11 éve dolgozott: korábban óraadó tanárként, az elmúlt tanévben pedig felállású adjunktusként – tudta meg az RTL Híradó.

A hvg.hu írt arról februárban, hogy Thoma László, a Gazdagréti Református Gyülekezet vezető lelkipásztora egy vasárnapi igehirdetése alkalmával fejtette ki, Balog Zoltán azzal, hogy a személyét ért támadást az egyház elleni támadásnak minősítette, bűnt követett el, és nemcsak a zsinat éléről, hanem püspöki címéről is le kellett volna mondania. Mint ismert: Balog Zoltán elismerte, hogy lobbizott a pedofilsegítő kegyelmi ügyben K. Endre mellett, ám ezután februrár 16-án csak a református egyház vezetéséről mondott le, püspöki címéről azonban nem. Balog döntése után pár nappal bírálta őt Thoma László a vasárnapi istentiszteleten.

A lelkipásztornak határozott idejű szerződése volt idén augusztus 31-ig az egyetemen, ezt nem hosszabbították meg. Az RTL úgy tudja, azért, mert az egyházkerület elnöksége e-mailben közölte, hogy nem támogatják az szerződéshosszabbítást.

A lelkész a történetről levelet írt a híveinek, amelyben beszámolt arról, hogy személyesen is beszélt Balog Zoltán püspökkel. „Itt hangzott el, hogy a döntés a februári igehirdetésem következménye, de ne vegyem büntetésnek” – írta a lelkipásztor.