Idén már 126 millió forint közpénzt költöttek el benzinre a parlamenti képviselők

Kilenc fideszes, és egy KDNP-s a legtöbbet tankoló politikusok előkelő tízes listáján.

Július 31-ig több mint 126 millió forintot fizettek benzinre az adófizetők költségére a parlamenti képviselők – írja a Népszava.

A lap közadatérdekű igényléssel fordult az Országgyűlés sajtóirodájához, a megküldött válaszok alapján az összes, 199 képviselőből 119-en használták az üzemanyagkártyájukat, ebből 44 volt az ellenzéki, és 75 a kormánypárti politikus. Az ellenzéki képviselők 37,2 millióért felelnek, a Fideszes és KDNP-s politikusok 89,1 millió közpénzt költöttek üzemanyagra.

A legtöbbet a fideszes Hörcsik Richárd, ő 2,7 milliót költött. Ő Borsod-Abaúj- Zemplén megye 5.számú választókerületének országgyűlési képviselője, Budapesttől ő él a legmesszebb, így tehát ez nem meglepő adat. A politikus 2023-ban 4,8 millió forint feletti összeget autózott el. A Blikknek küldött tavalyi válasza szerint ez évente 76-90 ezer kilométert jelent.

A második legtöbbet a szintén fideszes Bánki Erik költötte, aki csaknem 2,4 millióért tankolt. Tavaly egész évben ennél kevesebb, 2,3 milliót költött. A harmadik legtöbbet is fideszes politikus költötte: Kósa Lajos, a debreceni székhelyű Hajdú-Bihar 1.számú választókerületének országgyűlési képviselője, 1,9 millióért tankolt, ő tavaly 3,5 milliót költött.

A lista első tíz helyén a kilenc legtöbbet költő politikus fideszes, egy pedig KDNP-s, ő Földi László, 1,8 millióért tankolt.