Az Alkotmánybíróság szerint is hazugnak nevezhető Kásler Miklós

Kunetz Zsombor minősítette így az akkor hivatalban lévő minisztert.

Érdemi vizsgálat nélkül elutasította az Alkotmánybíróság Kásler Miklós korábbi emberi erőforrás miniszter panaszát, amelyben azt kifogásolta, hogy egy szakértő megsértette az emberi méltóságát, amikor a nyilvánosság előtt hazugnak nevezte őt – írja cikkében a hvg.hu.

Az eset 2022 elején történt, és ahhoz kapcsolódik, hogy humánminiszter egy tévéműsorban úgy nyilatkozott: „Az egyik utolsó hír az volt, hogy Németországban a daganatos betegek diagnosztikai és terápiás ellátását felfüggesztették. Ilyen Magyarországon egyetlen pillanatig sem fordult elő.”

Erre a kijelenésre reagálva Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a Facebook-oldalán azt írta: „Az Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának az elnöke is utánajárt ennek az állításnak, és egyenesen megkérdezte a németországi onkológiai társaságot arról, hogy valóban felfüggesztették-e a daganatos betegek diagnosztikai és terápiás ellátását? Nos, a válasz önmagáért beszél: »nem tudjuk megerősíteni azt az állítást, hogy Németországban felfüggeszették a rákbetegek diagnosztikai és terápiás eljárását.«

Kásler Miklós hazudott, nem szavahihető, így minden eddigi állítása is megkérdőjelezhető, méltatlan közéleti funkció betöltésére és szerintem az orvosi hivatás művelésére is

vonta le a következtetést Kunetz Zsombor a miniszterről, amiről lapunk beszámolt.

Erre reagálva Kásler pert indított, a többi között arra hivatkozva, hogy ő a híradások alapján mondta, amit mondott, és nem állította, hogy az egész Németországra vonatkozik. Ezen túl öncélú sértegetésnek, becsmérlő kijelentésnek tartja Kunetz bejegyzését, ami sérti az emberi méltóságát.

A volt miniszter a 24.hu ellen indított személyiségi jogi pert elvesztette a Kúrián.

A bíróságok az eljárás során Kunetz közlését olyan véleményként értékelték, melynek volt ténybeli alapja, így azt a volt miniszternek közszereplőként a kifejezések sértő volta ellenére tűrnie kell – írja a hvg.hu.

Kásler Miklós a Kúria ítélete miatt nyújtott be alkotmányjogi panaszt, kérve az ítélet megsemmisítését, de az alkotmánybírók szerint a Kúria helyesen értékelte az ő közszereplői minőségét, és azt, hogy „az állami vezető közszereplő szavahihetőségének a megkérdőjelezése nem jelenti az emberi méltóság érinthetetlen magjának a megsértését” – ezért a beadványt érdemi vizsgálat nélkül visszautasította.