Belföld

Már tíz gyanúsítottja van az óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügynek

Már tíz gyanúsítottja van az óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügynek. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint kedden “összehangolt eljárási cselekményeket” hajtottak végre az ügyben, amelynek keretében számos helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat épületében – végeztek kutatást és lefoglalást, valamint hallgattak ki több embert gyanúsítottként.

A kedden kihallgatott gyanúsítottak között van Czeglédi Gergő III. kerületi alpolgármester, valamint egy önkormányzati cég vezetője, akik jelenleg őrizetben vannak. Az ügyészség indítványozni fogja a letartóztatásukat.

A megalapozott gyanú szerint egy férfi – két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

– közölte az ügyészség.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában – tették hozzá.

A nyomozó ügyészség a most kihallgatott öt emberrel szemben “vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása” bűntettének gyanúját közölte, amelyet az alpolgármester tettesként, a többi gyanúsított – akik a strómancégek ügyvezetői voltak – bűnsegédként követett el.

 

Frissítünk!

Az óbudai önkormányzat az üggyel kapcsolatban kiadott szerdai közleményében azt közölte, hogy csak a Központi Nyomozó Főügyészség mai sajtónak kiadott közleményéből értesültek arról, hogy meggyanúsítottak és őrizetbe vettek az ügyben egy III. kerületi alpolgármestert és egy cégvezetőt.

Hozzátették, a gyanúsítás tartalmára vonatkozóan az ügyészségi közleményben közreadottaknál nincs több információjuk.

Tegnap az ügyészség kutatást és szkennelt iratok lefoglalását végezte el az önkormányzat épületében. Az eljárás során mindenben együttműködtünk az ügyészekkel, minden kért dokumentumot a rendelkezésükre bocsátottuk. Újból megerősítjük, hogy az önkormányzat ügykörébe tartozó szerződések mindegyike jogszabálynak megfelelő és valós teljesítésen alapul, és ez kizárja a fiktivitást. Erre vonatkozó bizonyítékaink rendelkezésre állnak, és nyilvánosságra fogjuk hozni.

– közölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik