Belföld

Újabb bűnügyi akció zajlik az óbudai önkormányzatnál – reagált a hivatal

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában kedden összehangolt akciót hajt végre többi között az óbudai önkormányzatnál.

A nyomozó főügyészség azt közölte, hogy korrupciós bűncselekmények miatt folytatnak nyomozást, amely ügyben jelenleg több helyszínen – köztük a III. kerületi önkormányzatnál – folynak eljárási cselekmények. Csaknem 40 hivatalos személy vesz részt a főügyészség által szervezett összehangolt akcióban  és az ügyészség felkérésére a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködik.

Kapcsolódó

Részletesebb tájékoztatást várhatóan szerdán adnak az ügyről. Az ügyészség már márciusban is tartott hasonló akciót, akkor azt közölték, hogy négy embert őrizetbe vettek. A megalapozott gyanú szerint egy férfi a cégén keresztül 2021-ben szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött az óbudai önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették és korrupciós célokra fordították. Az MTI azt írta, hogy a III. kerületi önkormányzat akkor azt közölte, hogy sem hivatali, sem önkormányzati, sem az intézményrendszerben dolgozó munkatársat nem érint az az eljárás, amellyel kapcsolatban dokumentumokat és iratokat kért be a Központi Nyomozó Főügyészség az önkormányzattól.”Önkormányzatunk minden egyes szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást” – tudatták.

Frissítünk!

Az óbudai önkormányzat közleményben reagált az ügyre. Ebben azt írták, hogy a hivatal munkatársai az ügyészséggel mindenben együttműködtek, és hiánytalanul átadták a kért iratokat. És az akció során öt hivatalos személy tartózkodott az önkormányzat épületében.

Hozzátették az önkormányzat minden egyes szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, s ez kizárja a jogszerűtlenséget és a fiktivitást. Úgy fogalmaztak, hogy az erre vonatkozó bizonyítékok rendelkezésre állnak és ismételten nyilvánosságra fogjuk hozni azokat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik