Belföld

Vége a Fidesz vidéki egyeduralmának: nagyvárosok sora jelzi, hogy tényleg földindulás történt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Három megyeszékhelyen legyőzte, sok más helyen megközelítette a kormánypártot a Tisza. Sorrendbe állítottuk a legnagyobb vidéki csatákat.

Földindulásként értékelte a vasárnapi EP-választás eredményét Magyar Péter, és a megyei jogú városok eredményeit böngészve a Tisza Párt alelnökének megállapítása pontos helyzetleírásnak tűnik. Több megyeszékhelyen Magyarék ugyanis máris megelőzték a kormánypártot. Sőt, korábban stabil jobboldali bástyának számító helyeken is meglepően közel kerültek a Fideszhez. Mindezt állami támogatás, komolyabb háttérszervezet és infrastruktúra, illetve politikai rutin nélkül.

Szegeden a kormánypártok közel háromezer listás szavazót veszítettek (a 2019-es 24 236-ról olvadtak le vasárnap este 21 300-ra), és miközben öt éve fölényesen győztek – a második helyezett MSZP-Párbeszéd listára 22 százalékpontot vertek –, most simán, 8 százalékponttal kikaptak a Tiszától.

Három nagyváros, ahol nyert a Tisza

Az alábbiakban sorrendbe raktuk a megyei jogú városokat abból a szempontból, hogy a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt mennyire volt közel egymáshoz, hány szavazat volt köztük a különbség. Az első ábra azokat a városokat tartalmazza, ahol a Tisza nyert, az első helyre Szeged került, mert ott Magyar Péter pártja több mint 5900 vokssal előzte meg a Fidesz-KDNP-t.

Ráadásul három vidéki városban (Szeged mellett Szolnokon és Nyíregyházán) a Tisza úgy nyert, hogy számos ellenzéki – az ötszázalékos küszöböt el sem érő – kis párt (Kétfarkú Kutya Párt, Momentum, Mindenki Magyarországa Néppárt, Második Reformkor, Jobbik, LMP) is elindult, és szerepelt a szavazólapon a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség EP-listája is. Az előbbieket, azaz a kis pártokat azért összesítettük végül külön oszlopban, hogy látszódjon, mekkora tartalékkal rendelkezhet a Tisza Párt abban a választói rétegben, amely nem kormánypárti, viszont egy következő szavazáson már nem feltétlenül szeretné a voksát „kidobni.” Ha mindent egybeveszünk, úgy tűnik, országos szinten 6–14 százalékos tartományban a Tisza még építkezhet innen – a baloldaliakról és a most nem szavazókról nem is beszélve.

Íme a városok, ahol a Tisza megverte a Fidesz-KDNP-t:

Megszorították a Fideszt a régi bástyákban is

Az alábbi megyei jogú városokban ugyan a Fidesz-KDNP kapta a legtöbb listás szavazatot vasárnap este, ám ez több helyen is csak minimális különbséggel sikerült a kormánypártoknak. (Hódmezővásárhelyet azért nem vettük bele az összehasonlításba, mert Márki-Zay Péter pártja 21,6 százalékot kapott, és a Tiszát is majdnem megelőzte, összeadva viszont 8 százalékponttal több voksot szereztek, mint a Fidesz-KDNP).

  • Békéscsabán mindössze 73,
  • Egerben 175,
  • Veszprémben 191,
  • Dunaújvárosban 267,
  • Kecskeméten 557,
  • Érden pedig 858 szavazat előnnyel végzett a Tisza előtt a Fidesz.

Feltűnő, hogy amíg Kecskeméten és Egerben a 2022-es parlamenti választáson még simán győzött egyéniben a Fidesz, most meglepően közel került a kormánypárthoz a Tisza Párt.

Miskolcon, Pécsett és Szombathelyen valamivel nagyobbnak tűnik a kormánypárti előny, de hogy ezekben a városokban a hagyományos baloldal, azaz a DK-MSZP-Párbeszéd listája az országos átlaghoz képest jobban szerepelt.

Debrecenben pedig a többi megyei jogú városhoz képest egy nagyobb arányú Fidesz-győzelem született, itt is érdemes hozzávenni, hogy az öt százalék alatti ellenzéki pártok tartalékpotenciálja azt mutatja: a Fidesz-győzelem nem tekinthető elsöprőnek.

Ráadásul mindössze hét olyan nagyváros van, ahol a Fidesz több szavazatot szerzett, mint a Tisza és kis pártok együtt, magyarán jelen pillanatban csak ezekben a megyei jogú városokban tűnik stabilnak a Fidesz előnye:

Esztergom, Salgótarján, Baja, Szekszárd, Kaposvár, Sopron és Zalaegerszeg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik