Belföld

Vágner Ákos: Egerben most egész más világ következik

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A választás előtt riportoztunk Egerben: Öt éven át ütötték-verték egymást az egri közgyűlés tagjai, most elérkezhetünk a hevesi ponyvaregény finiséhez. Most meginterjúvoltuk a bukott polgármestert, a volt jobbikos Mirkóczki Ádámot, valamint legyőzőjét, a fideszes Vágner Ákost. Utóbbi azt mondja: a siker kulcsa a Fidesz egri csoportjának megújítása volt, és hogy csapatának tagjai zömében civilek, új szereplők a közéletben, nagyrészt nem párttagok.

Mennyire van megijedve?

Nem vagyok megijedve.

Mégiscsak most lép be a politikába. Mostanáig az üzleti életben vitézkedett. Azért az békésebb víz.

Szerintem a politikai tengeren is lehet békésen hajózni. Pláne stabil hajóval, és most olyan eredmény született, amit vártam: erős felhatalmazást kaptunk, megnyertük a polgármester-választást, és az egri választók a testületben is többséget biztosítottak nekünk. Ez a bizalom hálával tölt el, alázatra és szolgálatra sarkall. Ígértem, nem pártpolitikai, hanem szakmai alapon fogunk dolgozni, és ehhez tartom magam, és ez meg kell hozza az eredményét.

Az egri városházán pusztító káoszban telt az elmúlt öt év: felrobbant az ellenzéket 2019-ben sikerre vivő sokpárti koalíció, és egymásnak estek a fideszesek is, ami fölött a Fideszből való kizárásokkal sem sikerült úrrá lenni. Így történhetett meg, hogy ön most kevesebb szavazatot szerezve lett polgármester, mint amennyivel öt éve az előző fideszes jelölt kikapott.

Az ellenfél megosztottsága nyilván kedvezett nekünk, de a döntő lépés a Fidesz egri csoportjának megújítása volt, amiben nekem, ahogy a kampányfinisben készült riportban már említettem, még nem volt szerepem, hiszen az újjászervezéssel érkeztem. Szerencsére kiváló kampánystratégiát választottunk, nem az ellenfeleinkkel foglalkozzunk, nem őket minősítgettük, nem mentünk bele olyan nemtelen vitákba, melyek az elmúlt öt évet jellemezték.

Mindkét oldalról.

Mindkét oldalról. Nem vitatom.

A testület zöme odaveszett a hadakozásban. Fog hiányozni bárki a kiesők közül?

Annyira egyiküket sem ismertem, hogy hiányozzon. Egész más hangulatú munkát képzelek a városházán. Én az ellenzéket nem ellenségnek fogom tekinteni, nem bánom, sőt várom, hogy folyamatosan megfogalmazzanak ellenvéleményt, és ha ezek megfontolandók, elfogadhatók, a városban élők érdekét szolgálják, akkor helyük van a döntésekben.

Szajki Bálint / 24.hu

Ön az előző polgármestert, Mirkóczki Ádámot győzte le 35-26-ra. Mirkóczki listán testületi mandátumhoz jutott, de nem ül be a közgyűlésbe, azt mondja, örül, hogy ezt a fideszes testületet nem neki kell vezetnie.

Valószínűleg ez a fideszes testület is örül, hogy nem Mirkóczki Ádám fogja vezetni. Aminek viszont Eger városa látja hasznát. Mirkóczki Ádámmal az élen valóban kemény dió lett volna a következő öt év. De most egész más világ következik, mint amit magunk mögött hagytunk. Amit az alapoz meg, amit mi sulykoltunk a választókba: ha eldöntötték, melyik polgármestert szeretnék, akkor neki – legyek az akár én, akár más – teremtsenek többséget a testületben, kizárólag annak érdekében, hogy működhessen a város. És az egriek bölcsen döntöttek.

Változunk. Csatlakozz hozzánk!
Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet. Lépj be az olvasáshoz!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik