Belföld

Karácsony Gergely: Budapest teljes területén meg kellene ismételni a főpolgármester-választást

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

„Azért jöttünk, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. (…) Az elmúlt időszakban világossá vált, hogy a választópolgárok megtévesztésére alapozta a Fidesz a választási stratégiáját” – közölte Karácsony Gergely csütörtök délután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A főpolgármester azt mondta: nemcsak politikai kérdés, hanem a választási szervek számára is óriási kihívás volt a fideszes Szentkirályi Alexandra utolsó pillanatban történő visszalépése. Nem alakult ki egységes gyakorlat ennek a helyzetnek a kezelésére, ez pedig sok bizalomvesztéssel jár.

Gondolhatnánk, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámolása visszaad valamit az elvesztett bizalomból, de ennek az ellenkezője történik

– közölte. Karácsony szerint ugyanis a bizonyítékok, amelyek alapján az újraszámolást elrendelte az NVB, valójában túlnyomórészt fideszes delegáltak nyilatkozatai. A választási bizottság nem a lezárt szavazóurnákat rendelte be, hanem arra szólította fel a helyi választási irodák vezetőit, hogy bontsák fel az urnákat, és az érvénytelen szavazatokat juttassák el a Nemzeti Választási Irodába. „Ez egy súlyos hiba, és nagyon nehéz nem politikai szándékot felfedezni ebben” – hangoztatta. Azt is mondta, hogy tudomásuk van olyan kerületről, ahol az ellenzéki delegáltak távollétében bontották fel a leplombált urnát.

További probléma az, hogy a szavazatokat olyan kötegezéssel kell ellátni, hogyha bárki hozzányúl az érvénytelen szavazatokhoz, az egyértelmű legyen, ám azt hallják a választási irodáktól, hogy a kötegezés nem valósult meg, vagyis a legtöbb helyen nem a törvényes rendnek megfelelően vették ki az érvénytelen szavazatokat. Azt is mondta: „Nagyon könnyű az érvénytelen szavazatból csak egy tollvonással érvényes szavazatot csinálni.”

Karácsony azt gondolja, hogy erre a helyzetre egyetlen válasz van:

ha Budapest teljes területén megismétlik a főpolgármester-választást a lehető legrövidebb időn belül.

A főpolgármester ezt követően arról beszélt, hogy az újraszámolási folyamatban nem érvényesült a jogállamiságot biztosító garancia.

Ha megismétlik a választást, akkor mindenki világos helyzettel szembesülhet, érvelt Karácsony. Szerinte viták árnyékolják be azt a bizalmat, ami nélkül nem lehet a várost vezetni.

Karácsony elmondta: bármi lesz is az újraszámlálása eredménye, mindenképpen a választás megismétlését fogja kezdeményezni, akkor is, ha őt, akkor is, ha Vitézy Dávidot hozza ki győztesként a szavazatok újraszámlálása pénteken.

A főpolgármester a sajtótájékoztatót megelőzően Facebook-posztban foglalta össze aggályait és észrevételeit a Nemzeti Választási Bizottság az érvénytelen voksok újraszámlálását elrendelő döntésével és az újraszámolási folyamattal kapcsolatosban. A bejegyzésben Karácsony a többi között arról írt, hogy a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége szerdán „statáriális döntést hozott az újraszámlálásról” – az ellenzéki delegáltaknak még arra sem volt idejük, hogy ellenőrizzék, létező személyekre hivatkozik-e Vitézy Dávid, amikor a szavazóköri visszásságokat említ az érvénytelen szavazatokkal kapcsolatban.

A vasárnapi választáson Karácsony mindössze 324 szavazattal győzött Vitézy Dávid előtt. Az LMP, majd a kampányhajrában a Fidesz által is támogatott jelölt már aznap éjjel jelezte, hogy újraszámolást kér majd. Érveiről itt írtunk bővebben.

Vitézy a Nemzeti Választási Bizottságnál fellebbezett Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen, arra hivatkozva, hogy annak tartalma jogszabálysértő, mert 202 szavazókörben a bizonyítékok alapján olyan szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak, amelyek érvényesek voltak. Az NVB szerda este elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását.

Kapcsolódó
Karácsony vs. Vitézy: Volt olyan kerület, ahol 119 szavazat volt a különbség köztük, de olyan is, ahol bő 15 százalékpont
A hármas metró bármelyik szerelvényére felférne az a 300 ember, akiken múlt, hogy nem Vitézy Dávid, hanem Karácsony Gergely lett Budapest főpolgármestere. A kerületek adatait elemeztük, és kiderült: akadt olyan városrész, ahol bár ellenzéki polgármester nyert, Vitézy több szavazatot kapott, és olyan is, ahol mindössze 119 szavazattal előzte meg őt Karácsony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik