Belföld csatatér 2024

Szentkirályira adott voksokkal fordítanának Vitézyék

24.hu
24.hu
Vitézy Dávid stábja ismertette, milyen visszásságokat tapasztaltak a vasárnapi választáson, amikre hivatkozva csütörtökön beadják jogorvoslati kérelmüket, és szeretnék elérni az érvénytelen szavazatok újraszámolását.

Egy–másfél százalék ponttal kellett volna nyernie Vitézy Dávidnak Karácsony Gergely előtt matematikai modellek és algoritmusok alapján a vasárnapi szavazáson – állítja a Vitézy-stáb. Miután nem jött ki a matek, és a főpolgármester 324 szavazattal többet szerzett kihívójánál, elkezdték átnézni az adatokat, mivel matematikai modellekre és algoritmusokra hivatkozva nem kérhetnek jogorvoslatot, illetve újraszámolást, sőt a kicsi szavazatkülönbség miatt sem, ehhez jogsértések gyanúja szükséges.

Vitézy problémáját az okozta, amiből egyébként hatalmas hasznot is húzott: ez pedig a fideszes jelölt, Szentkirályi Alexandra visszalépése.

Szentkirályi két nappal a választás előtt, pénteken lépett vissza Vitézy javára, új szavazólapok legyártására már nem volt idő, ezért a nevét ki kellett húzni a szavazólapról. Ahány kerület és szavazókör, annyi megoldás született erre: a II. kerületben például teljesen kisatírozták a kormánypárti jelölt nevét, mintha ott se lett volna, több helyen azonban csak egy vékony vonallal húzták át. A választási eljárási törvény csak annyit ír elő, hogy a kiesett jelölt nevét ki kell húzni,  de hogy milyen színű és vastagságú tollal, arról nem rendelkezik. Vitézyék viszont azt állítják, hogy van összefüggés a kihúzás láthatósága és az érvénytelen – Szentkirályira adott – szavazatok aránya között.

Olvasói kép

– A IV. kerületben és a VII. kerületben alig látható vékony csíkkal húzták ki a visszalépett Szentkirályi Alexandrát, ezért sok panaszt kaptunk arra, hogy a félhomályos szavazóhelyiségekben ez alig látszódott, így sokan tévesen szavaztak rá Vitézy helyett vagy mellett. Míg átlagosan 3 százalék volt az érvénytelen szavazatok aránya a főpolgármester-jelölti szavazólapokon a fővárosban, addig az Erzsébetvárosban 6,08 százalék, Újpesten pedig 5,02 – mondta el a 24.hu-nak Merker Dávid fővárosi képviselőjelölt, a Vitézy-stáb egyik vezetője.

Szerintük sokan emiatt Szentkirályi Alexandrát ikszelték be, ami érvénytelen voksnak számít, de ha jobban látható lett volna a kihúzás, akkor fegyelmezetten Vitézyre szavaztak volna. Azt elismerik, hogy ez egy hipotézis, de szerintük egy statisztikailag világosan kimutatható összefüggés látható, amit jogászoknak kell megfelelően alátámasztani.

Azonban voltak olyan szavazólapok, amelyeken Szentkirályi és Vitézy is be volt ikszelve, és egyes helyeken ezeket is érvénytelennek minősítették, amiben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) is ludas lehet Merker szerint.

Az NVI kézikönyvében, amit a szavazatszámlálási bizottságok részére adtak ki, a törvényt tévesen értelmezve írják le, hogy érvénytelennek kell nyilvánítani azt a szavazólapot, amelyen kieső jelölt melletti körben szerepel az „x” vagy „+” jel. A választás délutánján a Fővárosi Választási Iroda is kiadott egy ezzel ellentétes értelmezést, amelyben leírták, hogy a Szentkirályira adott szavazatok mindenképpen érvénytelenek a választási eljárásról szóló törvény 193. §. (2) bekezdése értelmében, azonban ha az így leadott érvénytelen szavazaton kívül más főpolgármester-jelöltre adott szabályos szavazat is található, akkor a 193. § (3) alapján a másik jelöltre leadott szavazat érvényesnek minősül.

– Ez azonban információink szerint nem minden szavazókörhöz jutott el, mert egyes helyeken ezt érvényesnek, máshol érvénytelennek könyvelték el – jelentette ki Merker Dávid, aki szerint akár ezres nagyságrendben lehetnek ilyen érvénytelennek minősített szavazatok, amelyek érvényessége esetén megfordulhatna a választási eredmény, ezért szeretnének újraszámolást kérni, ennnek érdekében meg fogják támadni a Fővárosi Választási Bizottság által kihirdetett választási eredményt.

Arra a kérdésre, hogy honnan veszik mindezt, azt felelték a stábtagok, hogy szerte Budapestről érkeznek bejelentések hozzájuk szavazóköri delegáltaktól, olyanoktól is, akik az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt vagy a Fidesz megbízásából vettek részt a bizottságok munkájában.

Mivel az újraszámlálást csak akkor lehet elrendelni a jogszabályok szerint, ha a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményét törvénysértően állapították meg, megkérdeztük, hogy pontosan milyen jogsértésre fognak hivatkozni a beadványukban, és mely szavazóköröknél kezdeményezik az újraszámlálást. – A jogászaink öntik ezt pontos jogi formába, de azzal, hogy érvényes szavazatokat érvénytelennek nyilvánítottak, érdemben befolyásolhatták a választás végeredményét – magyarázta Merker, aki szerint az egész városban szükség lenne az érvénytelennek nyilvánított szavazatok újraszámlálására.

A főpolgármester-választáson összesen 24 592 érvénytelen szavazatot találtak a 806 142 szavazólapon, ez 3 százalékos arány. Ez nem tekinthető kirívóan magasnak, bár 10 849-cel több, mint a fővárosi listára leadott érvénytelen voksok száma, ahol nem lépett fel a kieső jelölt által keletkeztetett galiba. Az érvénytelen szavazatokra akár magyarázatot adhat az, hogy a Tisza Párt vezetője, Magyar Péter bejelentette, ő maga nem szavaz egyik főpolgármester-jelöltre sem, és sokan követhették példáját. De Vitézyék azt állítják, az általuk feldolgozott adatok ezt nem mutatják, mert azokban a kerületekben, ahol nagyobb volt a Tisza Párt támogatottsága, ott kisebb volt az érvénytelen szavazatok aránya.

Ha csak IV. kerületre és VII. kerületre koncentrálunk, ahol Vitézyék a nagyobb arányú érvénytelen szavazólapok miatt mindenképpen újraszámlálást szeretnének elérni, ott 1057, illetve 2221 érvénytelen voks volt, azaz összesen 3278. Ha ebből kivonjuk a listás érvénytelen szavazatok számát, akkor

2263 érvénytelen szavazatról beszélünk,

ami hétszer több, mint a Karácsony és Vitézy közti különbség.

Az FVB elutasította Vitézyék kifogását

A Fővárosi Választási Bizottság kedden elutasította Vitézyék kifogását. Az FVB egyebek között megállapította, hogy a kifogásokhoz mellékelt fényképeken látható négy szavazólapból hármon nem szerepel sem a szavazatszámláló bizottság bélyegzőlenyomata, sem bármilyen más elem, amelyből megállapítható lenne, hogy a szavazólapok ténylegesen a választás napján, az arra jogosult szavazatszámláló bizottság által, a kifogásban megjelölt kerületek valamelyik szavazókörében lebélyegzett és kiadott szavazólapok-e. A választási bizottság a kerületi részvételi és érvénytelenségi adatokról szóló táblázatról azt állapította meg, hogy önmagában nem alkalmas annak bizonyítására, hogy a szavazólapokon a kieső jelölt áthúzásának a módja és az érvénytelen szavazatok mennyisége között ok-okozati összefüggés állna fent.

Frissítünk! Vitézy: 202 szavazókörből vannak bizonyítékok

Vitézy Dávid szerda délutáni sajtótájékoztatóján a Telex tudósítása alapján arról beszélt: húsz kerületből és azon belül 202 szavazókörből érkezett hozzájuk bizonyíték arról, hogy tévesen nyilvánítottak érvénytelenné szavazatokat. Az LMP és a kampány hajrájában a Fidesz által támogatott jelölt kijelentette, nem arról van szó, hogy ne nyugodna bele a vereségbe, vagy hogy fel akarnák tartani a főváros működését: egy rendszerszintű problémát akarnak kivizsgálni. Azt azonban nem tudta megígérni, hogy az általuk összegyűjtött bizonyítékokat nyilvánosságra hozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik