Belföld

Karácsony várhatóan kezdeményezi a főpolgármester-választás teljes megismétlését

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Pontokba foglalta aggályait és észrevételeit Karácsony Gergely főpolgármester a Nemzeti Választási Bizottság az érvénytelen voksok újraszámlálását elrendelő döntésével és az újraszámlálási folyamattal kapcsolatosan. Az aggályok miatt a teljes főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezheti Karácsony.

A Magyar Hang értesülését Karácsony környezetéből a 24.hu-nak is megerősítették. A főpolgármester délután négy órára rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett.

  1. Miért tartunk itt? Azért, mert a „választók megtévesztését célozta és eredményezte az a stratégia, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalép, és támogatóit arra kéri, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon. Mindezt nem én mondom, hanem a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO), amelynek a június 9-ei választást megfigyelő missziója elítélte ezt a gyakorlatot. Azt viszont már én mondom, hogy ez volt az Orbán-Ungár paktum, amelynek kezdetektől célja a választók megtévesztése. A Szentkirályi- és Vitézy-kampányok együtt, és alighanem egyeztetve ezt a célt, a választók átverését szolgálták. Ez még a két kampány döbbenetes mértékű pénzköltésén is látszik – írta Karácsony.
  2. A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége tegnap statáriális döntést hozott az újraszámlálásról a főpolgármester szerint. A fideszes többség nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos „bizonyítékait”. Egy óra alatt hívták össze az ülést, a tagok az ülés előtt percekkel kapták meg a dokumentumokat. Azokról pedig első ránézésre látszott, hogy a legtöbb esetben előre megírt nyomtatott papírokat töltöttek ki a zömmel a Fidesz által delegált szavazóköri bizottsági tagok. Ennyi idő alatt még azt sem lehetett ellenőrizni, hogy egyáltalán létező emberektől származnak-e ezek a „bizonyítékok”.
  3. A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat. A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem tette kötelezővé, hogy az urnákat csak ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonthassák föl, erre csak lehetőséget adott. Tudunk olyan fideszes kerületről, ahol – hogy hogy nem – a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni – állítja Karácsony Gergely.
  4. Az érvénytelen szavazólapokat úgy kell elvileg kötegelni a törvény szerint, hogy a köteg ne legyen észrevétlenül megbontható, vagyis ne lehessen kivenni vagy betenni szavazólapot, vagy akár újabb ikszet tenni a szavazólapra. Ha már nem a leplombált urnákat kérte be az NVI, az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha legalább a kötegek bontatlanul érkeznek be a Nemzeti Választási Irodába. Ezzel szemben tudunk olyan kerületről, ahol a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldték be egy borítékban az NVI-hez. Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni – fogalmazott a főpolgármester.

Az érvénytelennek minősített szavazólapokat péntek reggel kezdik el számolni.

Kapcsolódó
Szentkirályira adott voksokkal fordítanának Vitézyék
Vitézy Dávid stábja ismertette, milyen visszásságokat tapasztaltak a vasárnapi választáson, amikre hivatkozva csütörtökön beadják jogorvoslati kérelmüket, és szeretnék elérni az érvénytelen szavazatok újraszámolását.

Karácsony Facebook-posztja után jelent meg a Magyar Hang cikke arról, hogy Karácsony valószínűleg kezdeményezni fogja teljes főpolgármester-választás megismétlését, az értesülést a 24.hu-nak is megerősítették a főpolgármester környezetéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik