Belföld

Nem indítanak megfosztási eljárást Sulyok Tamás ellen

Hétfőn délután egy órától tart ülést a parlament, a tavaszi ülésszak utolsó, kétnapos ülését tartja az országgyűlés. A felszólalások sorát Ungár Péter LMP-elnök kezdte, aki a főpolgármester-választással – amelyen 324 szavazattal Karácsony Gergely győzedelmeskedett – indított.

Ungár arról beszélt, hogy „valószínűleg újraszámlálás lesz”, miután Vitézy Dávid már korábban jelezte, hogy újraszámlálást követel, habár pusztán a kicsi szavazatkülönbség miatt nem kell újraszámolni a voksokat.

Az LMP-elnök azt mondta, bármi is lesz a végeredmény, az biztosan látszik „ebben a közeli végeredményen”, hogy sokak szerint eljött az idő a valódi változásra. Szólt arról is, hogy az ellenzéknek szerinte szembesülnie kell azzal, hogy a politikájukat érdemi kritika érte. A Fidesztől azt kérte, ne büntessék Budapestet, bárki is a polgármester.

Dömötör Csaba ezt követően a rendkívül magas részvételi hajlandóságot emelte ki, ami szerinte azt mutatja, hogy „a magyar demokrácia nemcsak jól van, hanem erős is”. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a Fidesz-KDNP 44 százalékos eredményt ért el, és úgy véli,

nem nagyon van olyan párt Európában, ami ne szeretne ezzel cserélni.

A fővárossal kapcsolatban eredményes munkát kívánt a főpolgármesternek, és jelezte, hogy mindannyiunk érdeke, hogy a főváros jól működjön.

Felszólalt Szabó Rebeka is, aki szerint a Fidesz elvesztette a budapesti harcát, majd a Párbeszéd képviselője az LMP-hez szólt, hiszen  a párt szerinte „a kezdetektől részt vett ebben a színjátékban”.

Én nem lennék Ungár helyében, akkor sem, ha komplett főpolgármestereket vásárolhatnék magamnak

– fogalmazott.

Rétvári Bence Szabó Rebeka társelnökét kereste, Tordai Bencét, aki vasárnap jelentette be, hogy kilépett a Párbeszéd frakciójából, hétfőn pedig megjelent vele egy interjú, amelyből kiderült, hogy listán nem saját pártjára, hanem a kétfarkúakra szavazott. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a párt a saját dolgaival nem tud elszámolni.

Dúró Dóra azt hangsúlyozta, hogy a 19 vármegyéből 8-ban a Mi Hazánk kapta a második legtöbb szavazatot, miközben szerinte ők az ország „legszegényebb és leginkább elhallgatott pártja”.  Mindeközben úgy véli, hogy  „sikerült az üvegplafon mítoszát ledönteniük”.

Lukács László György tragikusnak nevezte a Jobbik szereplését, és beszámolt arról is, hogy pártja tisztújító kongresszust tart. Soltész Miklós államtitkár szerint Lukács hozzászólása korrektebb, mint a Momentum, akik meg sem jelentek a parlament mai ülésén.

Az azonnali kérdésekre a parlamenti ülésen Orbán Viktor válaszolt.

A DK-s Kálmán Olga arról kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy miként lehetséges, hogy még mindig Sulyok Tamás a köztársasági elnök, hiszen szerinte köztörvényes bűncselekményeket követett el. Orbán szerint a köztársasági elnököt megilleti a tisztelet, ezért visszautasította Kálmán állításait és hangnemét. Orbán szerint a köztársasági elnököt az ügyvédi kamara megvédte, és ő azt hitte, ez a választási kampány része volt csak, amiért meg is kapták, ami jár.

A Momentum arról kérdezte Orbánt, hogy találkozik-e Karsai Dániellel. A miniszterelnök erre azt mondta, ő mindig megvetette azokat az embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják fel. Szerinte nem meglepő, hogy az Alkotmánybíróság visszautasította a népszavazási kérdéseket, hiszen azok alkotmánnyal ellentétes témákban íródtak. Bedő Dávid ismét megkérdezte, Orbán találkozik-e Karsaival, de a miniszterelnök nem válaszolt egyértelműen, csak annyit mondott, hogy nem hajlandó egy szenvedő ember mindennapjait politikai témává tenni.

A jobbikos Lukács László György az akkugyárakról és a kínai gyáróriásokról kérdezett, hogy Orbán Viktor nem fél-e attól, hogy eladhatatlan termékeket gyártanak és csapdahelyzetbe kerül az ország. Lukács egyébként gratulált Orbánnak a győzelemhez, amit a miniszterelnök megköszönt, majd hozzátette, hogy nem lehet mindennap világcsúcsot úszni, néha meg kell elégedni az Európa-rekorddal. Azt is elmondta, hogy a kínai akkumulátorokat a német autókba is beépítik majd.

Toroczkai László gyakorlatilag globalizmussal vádolta Orbán Viktort, és feltette a kérdést, hogyan lehet, hogy Orbánék letiltott beszédeit és Köves Slomó oldalát szinte azonnal visszaállították, miközben Toroczkainak még mindig nem lehet Facebookja. Orbán elmondta, hogy ők a szuverenitás kérdésében hajlandóak együttműködni a Mi Hazánkkal, tegyenek konstruktív javaslatokat.

A párbeszédes Szabó Tímea arról kérdezte Orbánt, hogy Karácsony győzelmével befejezi-e a háborúját Budapest ellen, és kifizeti-e a Lánchíd felújítására a maradék hatmilliárd forintot. Orbán azt mondja, tiszteletben tartja a választások végeredményét, és nehéz hónapok jönnek Budapesten, mert a főváros csődben van, segítségre szorul. Ezután felhozta Tordai Bencét, aki szerint a DK-val kötött megállapodás önfeladás. Ehhez gratulált.

Csárdi Antal az LMP-től arról kérdezte Orbán Viktort, kezdeményei-e Balog Zoltán nagyköveti címének megvonását. Orbán elmondta, hogy szerinte az állam és egyház szétválasztása fontos, ezt Csárdinak is tiszteletben kell tartania. Ezt Orbán egyházi kérdésnek tartja.

Z. Kárpát Dániel az SNI-s gyerekek családjának utazási támogatásáról kérdezte Orbán Viktort. Ennek 60 forintnak kellene lennie kilométerenként, miközben most 21 forint. Orbán szerint eddig is segíteni próbálták a nehézségekkel küzdő gyermekeket nevelő szülőket, és az ügyért felelős minisztériumhoz fog fordulni.

Végül az országgyűlés Sulyok Tamás megfosztási eljárásáról szavazott, amihez a képviselők kétharmadának igen szavazata kellett volna. Ez nem lett meg.  177 képviselő szavazott, négyen érvénytelenül. 41 igen és 132 nem szavazattal elbukott a Demokratikus Koalíció kezdeményezése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik