A következő élő közvetítés része Fővárosi Választási Bizottság: Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré, három napon belül lehet fellebbezni

Tordai Bence: Ha az ember a saját pártjára nem tud leszavazni, akkor nagy baj van

A Magyar Hang készített interjút Tordai Bencével, aki vasárnap este jelentette be, hogy kilépett a Párbeszédből, a továbbiakban a munkáját Buda zöld, független ellenzéki országgyűlési képviselőjeként és a Budai Zöld közösség tagjaként folytatja majd. Döntését azzal indokolta, hogy szerinte a DK-val és MSZP-vel kötött megegyezés „nem összefogás, hanem önfeladás volt”.

A lap első kérdés-válaszát szó szerint idéznénk:

– „Visszagondolva mennyi Unicummal lehetett elviselni, hogy a DK bedarálta a Párbeszédet?
– Nem szeretem az Unicumot, nem ittam.”

Tordai ezt követően arról is beszélt, hogy azért az urnazárás után tetté nyilvánossá a kilépését, mert nem akart ártani az önkormányzati kampányoknak. Viszont hozzátette:

nem tudtam letenni a garast a DK, az MSZP és a saját pártom közös EP-listája mellett, és „kire szavazzanak a Zöldek az EP-választáson” címmel szerveztem vitát. És ha az ember a saját pártjára nem tud leszavazni, akkor nagy baj van.

Szajki Bálint / 24.hu Tordai Bence

Elárulta azt is, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra szavazott végül az EP-listán. Tordai úgy érzi, erre a DK-MSZP-Párbeszéd megállapodásra Karácsony Gergelynek nem lett volna szüksége, nem érti, miért döntött emellett a főpolgármester. Tordai számára ez a döntés „egy öngyilkos, önfelszámoló és az egész küldetést megkérdőjelező döntés volt”. A Párbeszéd-frakcióban a döntése után is marad, és reméli, hogy a párbeszédes tagok is maradnak a Párbeszéd-frakcióban, „és nem kapnak kedvet ahhoz, hogy átüljenek a DK-ba”.

Arra a kérdésre, mit gondol Magyar Péterről, azt mondta:

Voltam kint az egyik tüntetésén is, de én egy másik világnézetet képviselek. Nyilván azt gondolom, hogy minden változást akaró erőnek, ami hozzátesz és nem elvesz a közös ügyhöz, valahogy egyesítenie kell majd a megfelelő pillanatban a törekvéseit. Hogy ez hogy fog pontosan kinézni ’26-ban, azt nem tudom.

Végül arra a felvetésre, hogy jobb-e a választóknak, „ha eltűnik a Párbeszéd a süllyesztőben”, Tordai azt felelte: „Jobb-e, ha van egy nagyon rossz szervezeti és morális állapotú zöldpárt, mintha nem lenne? Nem tudom. De a Párbeszéd mai vezetői írták alá a párt halálos ítéletét”.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik