Belföld europoli

Medián: a magyarok fele egyetlen jelenlegi EP-képviselőt sem tud mondani

MTI/Ujvári Sándor
MTI/Ujvári Sándor

Deutsch Tamás a legismertebb magyar EP-képviselő, a 21-ből 9 képviselőt viszont egyáltalán nem ismernek a magyarok, ez derült ki egyebek mellett a Medián közvélemény-kutatásából, amit a Telex megrendelésére készítettek május 27-e és 29-e között.

A válaszadók több mint fele egyetlen jelenlegi magyar EP-képviselőt sem tudott mondani, vagy nem akart válaszolni a vonatkozó kérdésre.

Az is kiderült, hogy

  • a legtöbben a Fidesz–KDNP listavezetőjét, Deutsch Tamást tudták megnevezni (37 százalék),
  • a második legismertebb magyar EP-képviselő pedig Donáth Anna, a Momentum elnöke (22 százalék)
  • a harmadik a DK-s Dobrev Klára (17 százalék),
  • őt követi a momentumos Cseh Katalin (15 százalék)
  • és a volt MSZP-s Ujhelyi István (5 százalék) követi.

Azzal együtt, hogy nem nagyon ismerik az EP-képviselőket a magyarok, a teljes népesség 79 százaléka fontosnak tartja, hogy kik leszek Magyarország képviselői az Európai Parlamentben.

teljes népesség több mint harmada, 38 százaléka, úgy gondolja, hogy Magyarországnak a méretéhez képest megfelelő mértékű beleszólása van most az uniós ügyekbe. Ugyanennyien gondolják azt, hogy nagyobb beleszólás illetné meg az országot, és csak feleennyien (17 százalék) vélik úgy, hogy túl nagy a beleszólásunk az EU ügyeibe, olvasható a Telex cikkében.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik