Belföld

Lassan leállnak a karakteres ízű hevítéses dohánytermékek gyártásával, de egy darabig még lehet kapni azokat

Justin Sullivan / Getty Images
Justin Sullivan / Getty Images
Az év végéig számos termék eltűnhet a dohányboltok polcairól, ugyanakkor pánikvásárlásokra a dohányipari szereplők szerint nincs ok.

Július 7-éig szállíthatnak a dohányipari vállalatok olyan hevítéses dohánytermékeket az Országos Dohányellátóhoz, melyekben az ízesítés elfedi a természetes dohányízt, tudta meg a 24.hu.

Technikailag ez azt jelenti, hogy az érintett cégek eddig az időpontig gyárthatnak az uniós irányelvek alapján már nem engedélyezett termékeket, de a dohányboltokban lévő és az elosztásért felelős cég raktáraiban lévő karakteres ízű hevítéses dohánytermékeket még lehet értékesíteni. A 24.hu információi szerint így ezek akár az év végéig is kaphatók lesznek.

Forrásunk arról beszélt, hogy némi félreértés van a szabályozással kapcsolatban a köztudatban, hiszen az Európai Unió a 2014-ben elfogadott dohányirányelvben rögzítette, hogy azokat a dohánytermékeket, amelyekben az ízesítés elfedi a dohányízt, nem lehet értékesíteni. Ezért vonták ki a mentolos cigarettákat és a cigarettadohányokat is, de egyéb termékek átmeneti mentességet kaptak. Az egyéb termékek esetében az Európai Bizottság kapott felhatalmazást arra, hogy jelentős piaci változás, például egy meghatározott piacrész elérése esetén intézkedjen a mentesség visszavonásáról. Ez történt meg 2022 végén.

Nagyot fordult ugyanakkor azóta a világ, hiszen a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) tavaly ősszel közölt adatai szerint a hevítéses dohánytermékek forgalma trendszerűen emelkedik, és már rég meghaladta a 2,5 százalékos küszöböt.

Orbán Viktor az átültető rendeletet tavaly júliusban írta alá, ez alapján 2023. október 23-ától kell alkalmazni Magyarországon az Európai Bizottság által elfogadott irányelvet, de a gyártók türelmi időt kaptak. A rendelet kimondta, hogy a tilalom alá eső termékeket „egy évig a dohány-kiskereskedelmi ellátó raktárába be lehet szállítani (ez jár le július elején), és onnan – a véghatáridőig beszállított készlet kimerüléséig – a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személy részére ki lehet szállítani.” Vagyis a trafikok még a nyári határidő után is tudnak terméket rendelni, és ki tudják szolgálni a vásárlóikat.

A folyamatot egyébként humánus megoldásként látják a piacon, hiszen a gyártóknak volt ideje az átállásra, és megsemmisíteni sem kell így termékeket; tudták, mire számíthatnak.

Piaci forrásunktól úgy tudjuk, a gyártók nem szeretnék, ha „pánikvásárlások” lennének a tiltólistára kerülő termékek fogyasztói körében, hiszen erre nincs is okuk, ráadásul ha valaki hónapokra előre betáraz, akkor a dohányterméknek a minősége is romolhat a tárolási körülményektől függően.

A 24.hu értesülése szerint bár azt nehéz megbecsülni, hogy a ma kapható hevítéses dohánytermékek közül mennyit vonnak majd ki a forgalomból az új szabályok miatt, de marad választék, és a gyártók azzal számolnak, hogy mindenki megtalálja majd a saját ízlésének megfelelő terméket a palettán a jövőben is, ahogy ez a hagyományos cigaretták esetében is történt hasonló forgatókönyv esetében.

A szabályozás egyébként is csak a karakteres ízekre vonatkozik, nem általánosságban az ízesítőkre, tehát ahogy forrásunk fogalmazott,

azok a termékek fognak eltűnni, amelyeknél nem tudod mit szívsz, csak alma ízt érzel.

Kiemelte, maradnak azért így is ízesített, dohányt nem tartalmazó termékváltozatok, ezekre ugyanis nem vonatkozik az uniós előírás. A pattintós termékek (melyek nyomás hatására ízesítetté válnak) viszont biztosan eltűnnek, maradásuk ugyanis a szabályozás egyértelmű kijátszása lenne.

Kapcsolódó
Egy tízezer slukkos cigi jelenti az új veszélyt a fiatalokra
Akár életveszélybe is sodorhatják magukat azok a fiatalok, akik rászoktak az újonnan felkapott Poco Barra. Az Elf Barhoz hasonló eldobható elektronikus cigarettát szinte a végtelenségig lehet szívni, ami nikotin-túltelítettséget okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik