Belföld

Kijött a rendelet, betiltanak egy dohánytermék típust Magyarországon is

Getty Images
Getty Images

2023. október 23-ától kell alkalmazni Magyarországon az Európai Bizottság által tavaly elfogadott új irányelvet, amely kimondja, hogy tilos olyan hevítéses dohánytermékeket forgalmazni, melyekben az ízesítés elfedi a természetes dohányízt. Az erről szóló, Orbán Viktor által aláírt rendeletet július 6-án hirdették ki a Magyar Közlönyben.

Ahogy arról korábban a 24.hu többször is írt, technikailag ez nem egy új uniós rendelet, hiszen a változást a már meglévő, 2014-ben elfogadott dohányirányelvben is előrevetítették. A lényeg az, hogy azokat a dohánytermékeket, amelyekben az ízesítés elfedi a természetes dohányízt, nem lehet értékesíteni, ez vezetett például a mentolos cigaretták betiltásához. Kivételt képeztek viszont ez alól a hevítéses dohánytermékek, de csak addig, amíg azok piaci részesedése nem érte el a 2,5 százalékot. Mivel ez bekövetkezett, az Európai Bizottság lépett is.

Az uniós tagállamoknak 2023. július 23-áig van idejük arra, hogy kihirdessék az átültető jogszabályokat, amit a magyar kormány bő két héttel hamarabb megtett. Mivel Magyarországon az eddig hatályos jogszabályban csak új dohánytermék kategória létezett, ezért első körben a kormány definiálta a hevített dohánytermék fogalmát a mostani rendeletben, amely úgy szól:

olyan, az új dohánytermék-kategóriába tartozó termék, amelyet nikotin és más vegyi anyagok kibocsátása céljával hevítenek, amely kibocsátást a felhasználó belélegzi.

A kormány tulajdonképpen arról rendelkezett, hogy az ízesítéssel kapcsolatos szabályok alól már ne képezzen kivételt a hevített dohánytermék.

Ugyan az uniós irányelvet valóban 2023. október 23-ától kell alkalmazni, a jogszabály a nagyobb horderejű változtatások korábbi átültetése során tapasztalt logikát követi, azaz megfelelő felkészülési időt ad minden szereplőnek, 2024 őszétől tűnhetnek el végleg ezek a termékek a piacról.

A rendelet ugyanis kimondja, hogy a hamarosan már tilalom alá eső termékeket „egy évig a dohány-kiskereskedelmi ellátó raktárába be lehet szállítani, és onnan – a véghatáridőig beszállított készlet kimerüléséig – a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személy részére ki lehet szállítani.”

Vagyis információink szerint mivel 2024 őszéig kell kiüríteni a raktárakat, bár nem feltétlen lesz minden korábbról ismert termék elérhető, a dohánygyárak úgy állíthatják be a gyártókapacitást, hogy ne maradjon rajtuk túl sok áru, de próbálják azért lefedni a piacot a határidőhöz legközelebbi időpontig.

A piacra rálátó forrásunk szerint ez azért megnyugtató a szereplőknek, mert a régi készletek visszavételére nincs felkészülve a rendszer és az ellátási lánc, ami problémákat okozhatott volna.

Kapcsolódó
Átrendeződnek a dohányboltok, de nem egyértelmű, hogyan
A pultvonal felett kizárólag a dohánytermékek számára biztosítanak megjelenítési lehetőséget a jogszabályok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik