Belföld

Orbán Viktor: Örülünk, hogy még szabad beszélnünk Brüsszelben

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) egy szimbolikus esemény, amely jól írja le Európa helyzetét – mondta Orbán Viktor a újságíróknak nyilatkozva szerdán Brüsszelben. A miniszterelnök szerint Európa a szabadság és az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz.

Orbán a NatCon második napján azt nyilatkozta, hogy a rendezvény betiltása, majd később az engedélyezése olyan, mintha a nyolcvanas évek végén lennénk Magyarországon, amikor a „szabadság erői, meg az elnyomás erői viaskodnak egymással”.

Örülünk, hogy még szabad beszélnünk Brüsszelben

– tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy mi a nemzeti konzervatívizmus legfontosabb feladata most, azt válaszolta: szabadság, család, béke.

A rendezvényt kedden az érintett brüsszeli kerület polgármestere tiltotta be, aki tartott az esetlegesen erőszakos ellentüntetőktől, de nem titkolta azt sem, hogy elítéli a szélsőjobboldali eszmék terjesztőit és nem kívánatosnak tartja őket a városrészben. Ezt követően a rendőrök félbeszakították a rendezvényt. Korábban a belga miniszterelnök is elfogadhatatlannak nevezte a rendezvény betiltását, amely sérti a belga alkotmányos jogokat. De még a Fidesz politikai ellenfele, a momentumos Cseh Katalin is rossz döntésnek nevezte, hogy Brüsszelben leállították Orbán konferenciáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik