Belföld

Plakátplágium: új vizsgálat a CÖF-cég ügyében

Mohos Márton /24.hu
Mohos Márton /24.hu
A Dead Kennedys után Polt Péter is reagált arra, hogy engedély nélkül használták fel a zenekar egyik ikonikus fotóját.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás gyanúja miatt már régóta nyomoz a Civil Összefogás Fórum (CÖF) óriásplakátjait kezelő cég ellen, ám a Kövess minket 2022 Kft. újabb munkát adhat a hatóságnak, miután Vadai Ágnes újra kérdezett Polt Pétertől.

Sértett jogszabályt – ahogyan Jello Biafra megfogalmazta – a »kísérteties wannabe diktátor Orbán fotelfasiszta rezsimjét« támogató CÖF, amikor bizonytalan forrásból, engedély nélkül használt fel egy ikonikus fotót?

A legfőbb ügyész a DK politikusának kérdését ezúttal is feljelentésként értékelte, azt elbírálásra Nemzeti- Adó és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóságának küldte el.

Vadai Ágnes kérdésében felidézte, miként reagált Jello Biafra, a Dead Kennedys frontembere arra, hogy a magyar ellenzéket gyalázó plakátok ötletét punkzenekaruktól nyúlták le. Az énekes
azt mondta, nem adtak engedélyt erre. A dollárjeles öltözetet a zenekar 1980-ban, egy San Francisco-i zenei díjátadón mutatta be.

Magyar változatán eredetileg Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter volt látható, azt írták alá, hogy „megvették őket kilóra”. (Később Fekete-Győr helyére, Magyar Péter került.)

Orbán Viktort és rendszerét egyébként Jello Biafra minősítette a parlamenti iromány címében szereplő idézetekkel. Az énekes biztosra vette, hogy a plakátokkal megsértették a Dead Kennedys és a neves újhullámos/korai punk fotós, F-Stop Fitzgerald szerzői jogait. Azt mondta: ezért el kell kapni őket. Később a zenekar többi tagja is felháborodottan reagált.

Ezt a képet a Dead Kennedytől és a f-Stop Fitzgeraldtól lopták a hatalmon levő őrült, jobboldali Orbán-tábor emberei. Ha tőlünk lopnak, semmi kétség affelől, hogy a magyar néptől is lopnak.

Az hétfőn derült ki, hogy NAV a költségvetési csalás miatt nyomoz a Háborúpártiak-plakátokat kiadó CÖF-cég tavalyi ügyében. Mivel a nyomozás csak felderítési szakban van, így azt nem tudni, vizsgálják-e az újabb, „Megvették őket kilóra”-kampány finanszírozását. A CÖF korábban közleményben reagált a plágiumvádra. Azt írták, hogy ez csak cirkuszolás, az együttes nem volt ennyire érzékeny, amikor egy fekete előadóművész másolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik