Belföld

A NAV költségvetési csalás miatt nyomoz a plakátokat kiadó CÖF-cég ügyében

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Polt Péter árulta el mindezt.

Miután tavaly szeptemberben megírtuk, mennyit költött listaáron a CÖF–CÖKA cége, a Kövess minket 2022 Kft. az ellenzéki politikusokat lejárató plakátkampányra, Vadai Ágnes (DK) kérdést nyújtott be a legfőbb ügyésznek arról, honnan volt 1 milliárd forintja a veszteséges cégnek. Polt Péter akkor a kérdést feljelentésként értékelte, megküldte kivizsgálásra a Nemzeti- Adó és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóságának.

Miután a minap ismét elárasztották a köztereket a cég plakátjai, az rtl.hu próbálta megtudni, az adóhatóság elindította-e a nyomozást. Hiába.

A feltett kérdésekkel kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ.

Az adóhatóság többet nem árult el, Vadai Ágnes így ismét Polt Pétert kérdezte arról, hogy a korábbi kampány ügyében a feljelentés alapján

– mikor,
– milyen hatóság,
– milyen jogszabályi rendelkezése szerint,
– milyen jogalapra hivatkozva,
– tartalmilag milyen érdemi döntést hozott?

Arról is kérdezte a legfőbb ügyészt, hogyha nyomoznak, akkor kivel szemben, milyen bűncselekmény gyanúja miatt.

Polt Péter válaszolt. Közölte, a NAV Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya költségvetési csalás bűntette miatt rendelte el a nyomozást még tavaly októberben. A felderítési szakban lévő nyomozást a IX. kerületi ügyészség felügyeli. A legfőbb ügyész emlékeztetett arra, hogy a törvény szerint a vádhatóság az irányítási jogot csak a vizsgálati szakban, a gyanúsítotti kihallgatás után veheti át.

Mivel a felderítési szakban a legfőbb ügyész sem árulhatott el többet, így nem tudni, hogy az ügyben konkrétan milyen nyomozási cselekmények, bizonyítási eljárási aktusok, fejlemények, vizsgálatok, elemzések történtek, illetve vizsgálják-e az egyelőre ismeretlen költségű új kampány finanszírozását? A DK politikusa kérdésében arra utalt, hogy a háborúpártizó óriásplakátokat ezúttal a dollárbaloldalizók váltották, ráadásul azokat még frissíteni is kellett, amikor az eredeti négy ellenzéki politikus (Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter) közül a Momentum egykori elnökének helyére Magyar Péter került.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik