Belföld

Pintér Bence győri polgármesterjelölt: Dézsi és Borkai is elszakadt a mindennapi valóságtól, luxuséletet élnek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Pintér Bence, az ugytudjuk.hu helyi portál főmunkatársa bejelentette, hogy egy új civil egyesület színeiben polgármesterjelöltként elindul a 2024-es győri önkormányzati választáson. A 24.hu-nak adott interjúban beszél arról, hogy a város szerinte Dézsi Csaba András jelenlegi és Borkai Zsolt korábbi városvezető egymás elleni bosszúhadjáratainak áldozata, működésük nyomán Győr csődközelbe került, a gazdálkodása teljesen átláthatatlan, és közben „minden harmadik senkinek” autót bérelnek. Pintér szerint a korrupció átszövi a mindennapokat, ez ellen pedig a nyilvánosság erejével küzdene. „Akkor is leleplezem a korrupciót, ha a mi sorainkból jön” – jelentette ki. Megkérdeztük azt is, mi a baj a helyi ellenzékkel, és hogy tervez-e velük együttműködni. Mivel Pintér – aki korábban dolgozott a Mandiner és az Azonnali szerkesztőségében, júniusban pedig az Ugytudjuk.hu főmunkatársaként egy lapunknak küldött véleménycikkben bírálta a jelenlegi városvezetést – és az interjú készítője korábban kollégák voltak, ezért tegeződnek.

Miért döntöttél úgy, hogy egy új civil egyesület színeiben elindulsz Győrben a jövő évi polgármester-választáson?

Az elmúlt négy évben újságíróként a győri közélet minden rezdülését figyelemmel kísértem, követve a városvezetés, illetve a közgyűlés döntéseit. Azt láttam, hogy

nem a győriek érdekeit tartják szem előtt, nem az van a fókuszban, hogy mi jó a győrieknek. Például a luxusautóik bérlése közpénzen fontosabb az óvónők ruhapénzénél. Ezzel párhuzamosan azt tapasztaltam, hogy a közgyűlésben lévő győri ellenzék nem képes alternatívát állítani ezzel szemben. Tehát hiába vannak ügyek, az ellenzék nem mozdul, nem lép, nem tesz sokat.

Arra jutottam, hogy ez nem fog magától megváltozni, így olyan embereket kell behozni a következő évi választásra, akik civil lokálpatrióták, tenni akarnak a városért, rendbe akarják tenni Győrt, és együtt új alapokra tudjuk helyezni a város működését.

Ha nem a győrieket képviseli a jelenlegi városvezetés, akkor kiket?

Szerintem leginkább a saját érdekeit. Azt gondolom, hogy a luxuséletet élő Dézsi Csaba András jelenlegi polgármester éppúgy, mint Borkai Zsolt korábbi polgármester – teljesen elszakadtak a győriek mindennapi valóságától. Luxuséletet élnek, amit gyakorlatilag a mi pénzünkből tartanak fenn. Dézsi olyan megalomán, grandiózus álmokat kerget, melyek megvalósíthatatlanok, miközben a kisebb, hétköznapi dolgok, hogy mennyi kátyú van az utcán, működnek-e az óvodák, elsikkadnak. Másrészről a kormány érdekét szolgálja ki a városvezetés: ezt látjuk a szentiváni ipari park bővítése ügyében.

Szajki Bálint / 24.hu

Függetlenként indulsz?

A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjei tizenöt körzetben biztosan elindulnak, és az egyesületnek én leszek a polgármesterjelöltje. Azért nem tizenhat körzetet mondok, mert Győrszentivánon a bátor helyi civilek már jelezték, hogy indulnak, és bízom abban, hogy össze tudunk fogni velük. Emellett lakhelyemen, Marcalváros II városrészben képviselőnek is elindulok.

Vannak olyan ellenzéki pártok, amelyek támogatnak?

A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület minden győri lokálpatrióta előtt nyitva áll. Tárgyaltunk már pártok képviselőivel is természetesen, hiszen olyan embereket keresünk, akik aktívak a helyi közéletben. Nem árulok zsákbamacskát: jelenleg is vannak olyanok az egyesületben, akik különböző pártok helyi szervezeteinek aktív tagjai. Sőt valószínűleg a képviselőjelöltjeink között is lesznek ilyenek. Új embereket is jelölünk, de olyanokat is, akik az elmúlt ciklusokban már megmérették magukat. A cél az, hogy egy lista legyen szemben az egykori és a jelenlegi fideszes polgármester listájával, hogy aki Borkai és Dézsi kudarcos, a várost morális és gazdasági csődbe vivő vezetésére nemet akar mondani, annak egyértelmű választása legyen.

De konkrétan vannak olyan ellenzéki pártok, amelyek a ti jelöltjeiteket támogatnák? Van erre megállapodás?

Pártokkal nincs szervezeti szintű megállapodásunk egyelőre, inkább a személyekre koncentrálunk. Nem kizárt, hogy pártokkal is lesz megállapodás, de emellett hónapok óta vannak olyan emberek, akik az egyesületben tevékenykednek, és valamelyik pártnak is tagjai. Nem tárgyaltunk Budapesten pártvezetőkkel, nem írtunk alá semmilyen megegyezést. Vannak folyamatban lévő egyeztetések pártokkal, illetve bizonyára később is lesznek ilyenek.

Szajki Bálint / 24.hu

A 2019-es önkormányzati választáson a DK, a Borkai lemondása utáni időközi választáson az MSZP adta a polgármesterjelöltet Győrben. A 2022-es parlamenti választáson is DK-s jelölt indult mindkét győri választókerületben. Egyikük sem tudott nyerni. Utólag hogy látod: mit rontottak el? Miért nem tud nyerni az ellenzék Győrben?

Ennek sok oka van, nem lehet egy faktorra visszavezetni. Azt gondolom, hogy 2019-ben a DK-s Glázer Tímea összellenzéki polgármesterjelölt mintha abbahagyta volna a kampányolást a Borkai-botrány kezdetekor. Hiába ő volt a jelölt, nem igazán mondott semmit. Nem csak a botránnyal kapcsolatban: általában sem kampányolt. De általánosságban a többi korábbi választásra is igaz ez. Nem a választás előtt három hónappal kell elkezdeni mondani dolgokat meg előkapni embereket, mint nyuszit a kalapból, akik egyszer csak jelöltek lesznek, hanem konzisztens, látható munkát kell végezni. A szóban forgó jelöltek egy része ezt önkormányzati képviselőként valamennyire elvégezte, az emberek mégsem látták. Ami nyilván döntés és képesség kérdése is, mennyire mutatom meg, mennyire tudom megmutatni a munkám, amit végzek. Újságíróként én ennél láthatóbb módon dolgoztam. Akiket érdekel a közélet, azok az elmúlt négy évben az Ugytudjuk.hu-n követhették ezt helyben. A 34 ezres Győr összefog Facebook-csoportot szintén én hoztam létre. Ezeken a platformokon keresztül próbáltam hírt adni arról, hogy mire költik a közpénzt. Eddig ezt nem politikusként tettem, vagyis nem azért, hogy választást nyerjek. Ezentúl viszont ezzel a csapattal azért fogunk dolgozni, hogy megnyerjük a választást.

Mondtad, hogy az egyesületben is vannak olyanok, akik valamelyik párt színeiben politizálnak, illetve később esetleg pártokkal is együtt fogtok működni. Nincs olyan kockázata ennek, hogy visszamenőleg is próbálják hitelteleníteni az újságírói tevékenységedet, mondván, a korábbi cikkeidet is bizonyos pártok megbízásából írtad, nem voltál már akkor sem független, csak azért csináltad, hogy politikailag felépítsd magadat?

Ez régi lemez, hallgatjuk évek óta. Azt gondolom, hogy a tizennégy éves újságírói pályafutásom magáért beszél, a cikkeimben tényeket írtam le, bárki elolvashatja őket.

Mi a legnagyobb kritikád a jelenlegi városvezetéssel, illetve Dézsi Csaba András polgármesterrel szemben?

Mostanában kezd igazán összeállni a kép. Tavaly végig azt hallgattuk, hogy nincs pénz, megszorítás kell, elveszik az óvónők ebédjét, ruhapénzét, bezárják az összes intézményt, az uszodákat, a múzeumot. Azt láttuk, hogy a városnak nincs pénze, a legalapvetőbb feladatait sem tudja ellátni. Ehhez képest kiderül, hogy havi 930 ezer forintért bérelnek luxus Audit a polgármesternek. És ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen számos ilyen autó van, amin el lehetett volna kezdeni a spórolást. Azt gondolom, hogy ez a legsúlyosabb, az embertelenség és az igazságtalanság. A másik az, hogy a jövőkép is elhomályosodott. Nincs normális rendezési terve a városnak, a fejlesztési tervben olyan fantazmagóriák szerepelnek, amikről mindenki tudja, hogy nem fognak megvalósulni, mint például a 600 milliárd forintos kulturális negyed. Mindenki tudja, hogy nem épül meg, csődközeli helyzetben van a város, mégis központi elemként szerepel a fejlesztési tervben. Ezekből mindenki láthatja, hogy nem jó irányba megyünk.

Szajki Bálint / 24.hu

Ezeken túl mi az, amire azt mondod, Dézsi leállította, de te folytattad volna, vagy ő belekezdett, de szerinted feleslegesen?

A Győri Nemzeti Színház felújításának leállítása súlyos hiba volt. Lehet, hogy nem volt jó az a terv, amit a Borkai-érában elfogadtak, de volt több más terv is, lehetett volna válogatni. Ehelyett beharangozták a kulturális negyedet, amiből semmi nem lett, és nem is lesz soha. Ráadásul maga Dézsi Csaba András ígérte, amikor polgármester lett, hogy a Borkai-korszak minden szerződését felülvizsgálják. Ez teljes mértékben elmaradt, annyira, hogy az Ugytudjuk.hu-ról kell megtudnia a polgármesternek is, hogy 930 ezerért bérlik az autót, amivel jár – már ha elhisszük neki, amit mond. Ennyire vizsgálták át a szerződéseket. Az első, amit polgármesterként átvizsgálnék, az lenne, hogy milyen felesleges szerződések vannak.

Miért bérelünk autót minden harmadik senkinek? Olyan önkormányzati cég vezetőjének, aki nem csinál semmit?

A következő lépés az adóforintok fekete lyuka, a Győr-Szol alapos átvilágítása, rendberakása lenne.

Hajtó Péter, a Fideszből kilépett, a kormánypárt helyi frakciójából kizárt képviselő a nekünk adott interjúban elmondta: van egy olyan tendencia, hogy a feladatok, amiket korábban az önkormányzati tulajdonú Győr-Szol jórészt belső munkában, saját gépparkkal és alkalmazottakkal végzett el – például a városfenntartás, parkgondozás, fűnyírás –, azok ebben a ciklusban leépültek, és ezekre külső vállalkozók jöttek be. Erre írtak ki nemrég több mint kétmilliárdos közbeszerzést, ami Hajtó szerint jó eséllyel drágább lesz. Mi ennek az oka? Az egyik cikkedben leírtad: Szabó Jenő fideszes képviselő egyik rokona is kapott a megbízásokból. Azért szervezik ki ezeket a tevékenységet, mert mások, akik közel állnak az önkormányzathoz is akarnak ilyen megbízásokat?

Mielőtt Hajtó erről beszélt volna, én már rég megírtam ezt egy cikkben. Ez olyan történet, ami remekül illusztrálja, hogy nemcsak a Dézsi-, hanem a Borkai-féle városvezetéssel is volt gond e téren, és nem véletlenül beszélünk Dézsi-Borkai korszakról. Ez egy olyan sztori, amit Borkai kezdett el, és Dézsi fejezett be. Borkai alatt összevonták a városi közszolgáltató cégeket a szemétszállítástól a távhőig. Az ipari parkot üzemeltető cég és az önkormányzati média is a Győr-Szol kezébe került. Amikor 2008-2009-re ez megtörtént, ezzel kapcsolatban nagy harc volt a helyi Fideszen belül. Az ellenzők részéről elhangzottak olyan érvek, hogy ez a privatizáció előszobája. Ezt mondta Németh Zoltán akkori alpolgármester, a megyei közgyűlés jelenlegi kormánypárti elnöke is. Igaza volt. Ugyanis az történt, hogy amit addig a Győr-Szol, valamint a jogelődje, az Inszol meg tudott oldani saját gépparkkal és dolgozókkal, azt fokozatosan kiszervezték alvállalkozóknak. Természetesen külsős vállalkozók mindig is voltak, lehet olyan tevékenység, amit jobban megéri más cégek bevonásával elvégezni. De olyan még nem fordult elő, amit Dézsi polgármester is elismert, hogy négy különböző magáncég nyírja és gereblyézi kézi erővel a füvet Győrben, úgy, hogy ezt egy ötödik cég, a Győr-Szol szervezi meg, illetve ők is nyírják. Mi szükség van négy cégre? Valószínűleg az, hogy X fideszes politikusnak ez a barátja, Y-nak az, Z-nek meg az, a negyedik cég meg talán tényleg tud füvet nyírni.

Tudjuk, hogy kik ezek a politikusi barátok?

Nem tudjuk, mivel a Győr-Szol kilenc hónapja küzd az ellen, hogy a tavalyi és tavalyelőtti alvállalkozók listáját kiadják. Közérdekű adatigényléssel fordultunk a céghez, hogy kik, mit és mennyiért dolgoztak nekik. Nyilvánvalóan oka van, hogy nem akarják nyilvánosságra hozni az adatokat. A Győr+ Média Zrt. beszámolója sem elérhető, mert az is a Győr-Szolhoz tartozik. Amikor mégis hozzájutottunk egy nagyobb adag Győr-Szolos belső dokumentumhoz, azokból teljesen világos lett, hogy több olyan, a Győr-Szolnak dolgozó cég van, amely Szabó Jenő fideszes képviselő vagy Szabó Ákos korábbi stratégiai igazgató rokonságához köthető. Közbeszerzés nélkül dolgoznak a Győr-Szolnak évek óta, és hirtelen hatalmas árbevételük lett. Ez komoly kérdéseket vet fel.

Szajki Bálint / 24.hu

Ezek alapján kimondható, hogy korrupció van a győri városházán, illetve hogy az utóbbi években nőtt a korrupció az önkormányzatnál?

Szerintem ezek a tények mind arra mutatnak. Miért titkolózna valaki, ha nincs mit titkolni? Miért nem lehet kitenni az ablakba a szerződéseket a városházán, a Győr-Szolnál, a szemétszállításért felelős GYHG Kft.-nél vagy bármelyik más cégnél? Most ott tartunk, hogy az autóbérlések ügyében már tudjuk, mennyibe kerülnek havonta ezek a kocsik. De hogy pontosan milyen szerződést kötöttek a CarMen Rent Kft. nevű céggel, azt még nem. Nemcsak a polgármester autójáról van szó, hanem számos más luxuskocsiról. A polgármester által használt autót, amit Dézsi Csaba András a cikkem után visszaadott, 45 millió forintért árulják most. A Győr-Szol támogatást kapott a város költségvetéséből, lényegében folyamatosan adtak neki pluszpénzt. Volt, hogy a cég hitelt vett fel, hogy működni tudjon, amire az önkormányzat kezességet vállalt. Ugyanakkor luxusautók bérlésére megy el a pénz, amivel egy magáncég nagyot kaszál. Az említett, milliárdos összegű közbeszerzés is arról szól, hogy a Győr-Szol a munkát kiszervezi egy nagy alvállalkozónak, aki aztán pont ugyanazokat az alvállalkozókat fogja megbízni, akiket a Győr-Szol, csak middle manként lefölöz a közpénzből. Ilyen nyilvánvaló korrupciós helyzetet ritkán látni.

Mondtad, hogy Dézsi a megválasztásakor azt ígérte, felülvizsgálja az elődje idején kötött szerződéseket. Az MSZP-s Pollreisz Balázs, aki Dézsi kihívójaként volt 2020 januárjában polgármesterjelölt, azt mondta, hogy ő a Transparency International segítségével akarja átvilágíttatni az önkormányzatot. Te kikkel és hogyan tennéd meg?

Biztos, hogy jók a Transparency International elvei és emberei, ezt nem vitatom. De szerintem nem kell idehívni senkit Budapestről, hogy átvilágítsa a győri önkormányzatot, és rendbe tudjuk tenni. Egyszerűen azokat az adatokat, amiket eddig nem adott ki a győri önkormányzat és a cégei, érthető, kereshető, könnyen letölthető formában közzé kell tenni. Ha minden szerződés kikerül látható helyre, akkor Győrben és környékén is van elég tudatos polgár, újságíró, jogász és közbeszerzési szakember, aki ezeket meg tudja nézni. Tehát a nyilvánosság ereje az, ami segít hosszú távon.

Szajki Bálint / 24.hu

Ezen a téren úgy tűnik, szűkszavú az önkormányzat. Másfelől viszont az a kritika éri az önkormányzati médiát, hogy a polgármester reklámfelülete, folyamatosan jelennek meg a róla szóló cikkek, riportok, fotók. Ha te lennél a polgármester, milyen lenne a helyi közmédia? Egyáltalán szükség van ekkora önkormányzati médiaholdingra, újságra, tévére, rádióra, portálra?

Az biztos, hogy ha megmarad az önkormányzati média, akkor se Győr Plusznak fogják hívni, mert a veszélyes ipari övezet ellen küzdő civilek, a Szívügyünk Szentiván a „Nem kérünk Győr Plusz újságot!” matricakampányával valószínűleg elsüllyeszti ezt a márkanevet, nagyon helyesen amúgy. A Győr+ Média Zrt.-t jelenleg olyan ember vezeti, aki nem győri, nem itt lakik, és azért fizetünk neki szolgálati luxusautót, hogy azzal Budapesten mászkáljon. Mi ehelyett győri újságírót, médiaszakembert keresnénk az önkormányzati média élére. Emellett ennek a konglomerátumnak a működését át kell gondolni, szerintem nem kell rá ennyi pénzt költeni, teljesen fölösleges. Még azt sem tudjuk, ténylegesen mennyien olvassák, hallgatják és nézik. De van egy sejtésem, hogy kevesen. Ha polgármester leszek, megmérjük a látogatottságukat, rendbe tesszük a céget. De látatlanban is azt mondom, nem érdemes ennyit kiadni rá. A legfontosabb az, hogy egy ilyen felületnek nem a polgármesterről, illetve általában a politikusokról kell szólnia. Eleve manapság egyre inkább kuriózum a print újság. Ha már fenntartunk egy ilyet, ami luxusdolog, akkor az szóljon a győriekről. Tegyük hozzá: egy önkormányzati lapnál a szerkesztőségi függetlenséget nehéz biztosítani, de nem lehetetlen. Olyan embernek kell vezetni, akinek a személye garancia arra, hogy ellenáll a politikusi kéréseknek, esetleges távozása pedig jelzi, ha probléma van.

A civilek és az ellenzéki politikusok arra panaszkodnak a Győr Plusszal kapcsolatban, hogy ők jóformán semmiféle helyet nem kapnak, ha mégis, akkor többnyire negatív éllel. Mi a garancia arra, hogy ha te leszel a városvezető, akkor az ellenzékben lévő Fidesz is arányosan, fair módon kap helyet, és nem az lesz, hogy a hatalomban lévőket dicsőítik, az azon kívülieket pedig elhallgatják vagy lejáratják?

2019-ben azért költöztem vissza Győrbe, mert meg akartam nézni, lehet-e működőképes, olvasott helyi médiát csinálni. És azt gondolom, hogy sikerült.

Szajki Bálint / 24.hu

Minden cikkemet tudom vállalni arccal és névvel. Meg lehet nézni, hogy minden riportban lehetőséget biztosítottunk minden érintettnek a nyilatkozatra, reagálásra. Kormánypártinak, ellenzékinek, civilnek, függetlennek egyaránt. Ha ezt egyszer meg tudtam valósítani, miért ne tudnám ezt kivitelezni önkormányzati szinten is? Az, ami most van, egyértelműen rossz gyakorlat. A Győr Plusz nem újság, hanem propagandalap, holott vannak példák az ország más nagyvárosaiban viszonylag jól működő önkormányzati lapokra.

A korrupció úgy szokott létrejönni, hogy a hatalomra jutott politikusok megpróbálják az őket támogató embereket megbízásokkal, pénzekkel jutalmazni. Akkor is, ha nem ők a legalkalmasabbak a feladatra. Tegyük fel, hogy polgármester leszel, és az egyik téged támogató párt vagy szervezet, amelynek a képviselőinek a szavazata szükséges a közgyűlési többséghez, azt mondja, ha nem egy hozzájuk közel álló vállalkozó nyer egy önkormányzati közbeszerzést, akkor ezt vagy azt nem fogja megszavazni. Mit tennél ilyenkor?

Ezek az igazi erőpróbák. Erre a kérdésre az a válaszom, hogy ha lenne ilyen, arról elsőként a győri nyilvánosság értesülne. Utána pedig, ha olyan súlyú ügyről van szó, akkor a rendőrkapitányság. Onnantól kezdve pedig az igazságszolgáltatásra van bízva a dolog. Minderre a garancia az, hogy az összes szerződés elérhető lesz a város honlapján, és meg lehet nézni, hogy kivel és mire szerződtünk. Így aztán az is látszani fog, ha egy politikus unokaöccse nyert el egy szerződést. De a győrieket is arra kérem: ha ilyenről értesülnek, szóljanak nekem, akkor is, ha az én támogatóimról van szó. Akkor is leleplezem a korrupciót, ha a mi sorainkból jön. De eleve azon leszek, hogy minden ilyet csírájában megakadályozzak. Fontosnak tartom, hogy bármilyen önkormányzati vagy önkormányzati cég által kiszervezett munka esetében valóban igazságos közbeszerzés során találjuk meg a legjobb, lehetőleg helyi céget az adott munkára.

Ha már szóba került a rendőrség: a közbiztonsággal kapcsolatban elég sok a kritika Győrben az utóbbi időben, például a drog, a pikó nevű metamfetamin terjedésével kapcsolatban, illetve nemrég hivatali visszaélés gyanújával letartóztatták a győri rendőrkapitányt. Tudsz arról, hogy mi áll a háttérben?

Fogalmam sincs, annyit tudok, amennyi a sajtóban megjelent. Vannak olyan feltételezések, hogy ennek hátterében politikai korrupció van, illetve ez a büntetőeljárás is a kampány része, de nem akarok találgatni. Az biztos, hogy a győri rendőrség nemcsak ezzel a problémával küzd most, de a létszámhiánnyal is. Nemrég a gönyűi körzeti megbízott azzal védekezett a helyi Facebook-csoportban, hogy azért nincs Gönyűn, mert a győri rendőrhiányt az ő átvezénylésével oldják meg. Valószínűleg más körzeti megbízottaknál is ez a helyzet. Vagyis kevés a rendőr. Már nemcsak a problémásnak elkönyvelt környékeken, Újvárosban vagy a Bán Aladár utcában, de a belvárosban vagy a Lajta utcán is belefuthatunk olyan figurákba, akiknek pszichiátrián, szociális ellátóhelyen vagy börtönben lenne a helye. Viszont nincsenek ott, mert a rendőrségnek arra sincs kapacitása, hogy bevigye őket. Évek óta probléma az illegális gyorsulási versenyek ügye, valószínűleg szintén a létszámhiány miatt. A rendőrség persze állami hatáskör, de az önkormányzat segítheti a munkáját. Ez jelenleg úgy néz ki, hogy a hivatalban lévő polgármester létrehozta a városrendészetet, amit nyugodtan hívhatunk Dézsi-őrsnek, mert a polgármester mindhárom testőre, illetve sofőrje innen került ki. Nagyjából ennyi eredményét láttuk ennek, mert a városrendész annyit tud tenni, amit én is: ha lát valamit, kihívja a rendőrt, mert intézkedni csak ő tud. De akkor azt a félmilliárd forintot, amit odaadunk a városrendészetnek, el lehetne költeni okosabban is.

Odaadnád inkább a rendőrségnek?

Igen, támogatnám a győri rendőrkapitányságot, amit közvetlenül nem nagyon lehet, viszont tudnánk például szolgálati lakást adni a rendőröknek. Győr azért még mindig egy tehetős város, illetve újra az lehet, ha odafigyelünk rá, mire költjük a pénzt.

Ha polgármester leszel, mit tennél, ha Győrbe jönne az ipari park bővítésének a részeként egy akkumulátorgyár?

Annak megállapítására, hogy a győriek akarnak-e akkugyárat vagy sem, a polgármester, illetve a közgyűlés bármikor kiírhat népszavazást. Volt kísérlet az ellenzék, konkrétan az MSZP-s Pollreisz Balázs részéről arra, hogy legyen népszavazás, de ez jelen állás szerint nem sikerült. Viszont az önkormányzat többségi határozatával ez bármikor lehetséges. Tehát ha felmerül, hogy akkugyár jönne Győrbe, mindenképpen megkérdezném erről a győrieket. Ugyanakkor nem vagyok alapvetően az ipari park bővítése ellen.

Szajki Bálint / 24.hu

De más helyszínre szeretnéd?

Az biztos, hogy Győrszentivánt nem terhelném egy újabb, ráadásul veszélyes ipari üzemmel. Méghozzá úgy, hogy megduplázzuk az ipari park területét. Az egyértelmű, hogy az Audi a győri ipar megkerülhetetlen szereplője, és az kiderült az elmúlt évtizedekben, hogy hozzátesz a városhoz, és nem elvesz tőle. Van egy jó együttműködés az Audi és a város között, ami az utóbbi években rosszabb lett, és nem az Audi hibájából. Az Audit be kell vonni abba a zöld átállásba, amit muszáj megcsinálnia a városnak. Ebben ők partnerek, látjuk, mekkora napelempark van az Audi tetején. Nekik is érdekük, hogy a dolgozóik minél kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jussanak el a munkahelyükre. Inkább a városnak kéne ehhez odatenni a maga részét. És más ide érkező cégek esetén is ezeket a zöld szempontokat mérlegelni.

Az akkugyár ellenzőit azzal az érvvel szokták elutasítani, hogy akkor nem lesznek új munkahelyek Győrben. Ez nem jogos felvetés? Ha nem az akkugyár, akkor mi hoz létre állásokat?

Nincs munkanélküliség Győrben. Olyannyira nincs, hogy ha akkugyár épülne, ahhoz külföldi vendégmunkásokat kellene idehozni.

Ma is úgy néz ki a győri ipar, hogy minimum 60 kilométeres sugarú körből hozzák az embereket dolgozni. A Dézsi által promózott legélhetőbb város titulust egy olyan tanulmány állapította meg, melyben leszögezik: ez az egyetlen mutató, amiben Győr kimagaslóan szerepel. Hogy a győri ipar gyakorlatilag akárkit felszív, aki idejön dolgozni. Közép- és hosszútávon nyilván gondolkodni kell azon, hogy az állások megtartása érdekében merre mozduljunk. Szerintem nem az elektromos autó a jövő, de ez egy másik interjú témája lehetne. Az, hogy ha nem jön ide akkugyár, akkor munkanélküliség lesz Győrben, egyszerűen hazugság. Emellett dolgoznunk kell azon is, hogy a városba folyamatosan érkező rengeteg új lakót hosszú távon befogadja a közösség, magukénak érezzék a várost.

Újságíróként sokat bíráltad azt, amit a városvezetés a tömegközlekedés, a parkolás kapcsán tett. Min változtatnál?

Rendbe kell tenni a győri közlekedést, egy alapvető zöld fordulat kell. A városvezetés a közlekedéshez paradox módon áll hozzá. Dézsi Csaba András azt mondja, hogy a parkolás az egyik legnagyobb probléma, ami részben igaz. Nagyon nehéz parkolni, ezt mindenki tudja, aki bejön a városba. És mit csinál a polgármester? Már a negyedik változtatási tilalmat hozza. Ennek következménye, hogy Győrben nem nagyon épülnek új lakások, hanem a várost övező agglomerációs települések, Győrújfalu, Győrújbarát Győrzámoly, Vámosszabadi, Pannonhalma, Nyúl, Écs lakossága nőtt még nagyobbra. Ám ők továbbra is Győrbe jönnek dolgozni, ide hozzák a gyereket iskolába, Ettől persze dugók lesznek. Mi a megoldás a városvezetés szerint? Négysávosítsuk a 83-as utat Pápa felé. Ami persze jó, hogy félóra alatt odaérünk, de ezt vonattal is meg lehetne tenni. A négysávos út viszont csak egy darabig lesz megoldás, utána még több forgalmat generál, mert egyre többen fogják használni. Mi ennek a vége? Bejönnek az autók a városba, és nem tudnak parkolni. Ha az lenne, hogy a 83-ason bejönnek, és egy, a város szélén kialakított P+R parkolóban otthagyják a kocsit, és onnan elővárosi vasúttal jönnek be a központba, az működne. De nem ez van, és nem is valószínű, hogy ez lesz. Még busszal is nehezen lehet bejönni a belvárosba, mert egyre ritkulnak a járatok. Tehát azt el kell engedni, hogy parkolóházakkal építjük tele a várost. Az autóközlekedés kapacitásait a végtelenségig nem lehet növelni, nem lehet végtelen számú parkolót létrehozni. Los Angelesben a 2×8 sávos autópályán is dugó van. Olyan buszhálózat kell, ami tiszta, gyakran jár, és eljutsz vele mindenhová. Arra viszont pénzt kell áldozni, hogy működjön a tömegközlekedés. Ami egyébként a felhasználóknak most is iszonyatosan olcsó. Elektromos rollerrel majdnem 2000 forintért jutok be Marcalvárosból a belvárosba. Ugyanez busszal 250 forint. A biciklis infrastruktúra további kiépítése sem lenne reménytelen Győrben, hiszen úgy 40 évvel ezelőtt echte kerékpáros főváros voltunk, meg kell nézni a régi fotókat, ahol a vagongyárból így mennek haza az emberek. A helyzet az, hogy nagyon kis dolgokon múlik, hogy ez működjön. Néhol csak összekötések hiányoznak, például hogy a belváros átkerekezhető legyen. Jelenleg sajnos olyan a biciklis infrastruktúra, hogy az inkább elriasztja az embereket, pedig remek kerékpáros stratégiát gyárt az egyetem ötévente a városnak. Csak meg kéne valósítani.

Egy elbizonytalodott, kiábrándult Fidesz-szavazót mivel győznél meg, hogy ne Borkai Zsoltra, hanem rád szavazzon?

Szóba került már Borkai teljesítménye, illetve öröksége. A Győr-Szol hanyatlása, a közadatok átláthatatlansága nála kezdődött, luxus Audit sem Dézsi Csaba András, hanem Borkai Zsolt használt először. A különbség annyi, hogy Borkai alatt konjunktúrában volt Győr, tehát volt miből luxusautót bérelni, volt miből EYOF-ot, ifjúsági olimpiát csinálni, ami amúgy eredményes projektje volt Borkainak. Most viszont kevesebb forrás van, az is rosszul elköltve. Ennél is nagyobb baj, hogy aki nyitott szemmel jár, látja, hogy

itt kölcsönös bosszúállásról van szó. Dézsi bosszút áll Borkain, amit korábban finomabban, de most már teljesen nyíltan csinál, minden sarkon beleáll, mert Borkai miatt állították őt hajdanán félre. Borkai ugyanígy a saját félreállítása és bűnbakká tétele miatt akar bosszút állni Dézsin.

Szajki Bálint / 24.hu

Jelen pillanatban a GYAC és a Rába ETO SE kapcsán győri sportoló gyerekek kárára megy az a háború, amit egymással vívnak. Meg ami a győri Fideszen belül is folyik. Nemcsak köztük, más emberek között is: Simon Róbert Balázs és Németh Zoltán között, de akár a főispán urat is ide számolhatjuk.

Ha Borkait megválasztják, ugyanez folytatódik, csak más szereposztásban.

2019-ben az ellenzéki összefogást sikerült meghekkelni, akkor a Jobbik volt a gyenge láncszem. Megtörténhet ez újból? Vannak olyanok, akik két kapura játszanak? Van olyan, akit nem vennél be az összefogásba, mert ilyen szempontból gyanús?

Persze, van olyan, akit nem vennénk be, vannak az összefogási hajlandóságnak határai, de akármilyen óvatosak vagyunk, ezt nem lehet kivédeni. Igyekszünk alaposan válogatni, olyan embereket kerestem meg, akikben megbízom, akiknek szerintem az egyesületünkhöz illően tiszta a szíve. A Civilek Győrért egyesület például klasszikus trójai faló volt 2019-ben. Rájuk nem szabad szavazni, velük nem szabad összefogni. Csilivili programot tettek le az asztalra, az akkori helyi Jobbik árulása segítségével két képviselőjük bejutott a közgyűlésbe, aztán nem csináltak semmit, ami a hatalmon lévőknek pont megfelel. Nem egyszerű kiszűrni az ilyeneket, résen kell lenni. Vannak, és lesznek ilyen próbálkozások.

Borkait a szexbotrányával buktatták meg, Dézsi arról nyilatkozott, hogy hálapénzzel próbálják majd megzsarolni. Rajtad hol keresnek fogást?

Nagyon nehéz dolguk lesz. Egyrészt a magánéletemet tekintve valószínűleg én vagyok a legunalmasabb győri polgármesterjelölt a rendszerváltás óta. Mindkét diplomamunkámat én írtam, ezzel se tudnak megfogni. Nagyon izgalmas történelmi munka mindkettő, előre irigylem, aki most megbízásból olvasni fogja őket. De lesznek, sőt voltak már próbálkozások, hogy belehúzzanak kellemetlen szituációkba, olyan dolgokat ajánljanak kétes figurák, melyek jól hangoznak, de nyilván csapdák. Abban meg

szinte biztos vagyok, hogy a Borkai-Dézsi háborúban elő fognak kerülni újabb videófelvételek.

Az ellenzéket az utóbbi hónapokban a kampánypénzek miatt támadták. Ti mit tesztek, hogy az ilyen támadásokat kivédjétek?

Ugyanazt az átláthatóságot fogjuk érvényesíteni a kampányfinanszírozásban, mint aztán a városvezetésben. Ha valaki nagyobb összeggel támogatja a Tiszta Szívvel a Városért kampányát, annak ki fogjuk írni a nevét, mert ki kell. Viszont sokan nem fogják ezt bevállalni, így komoly támogatásoktól eshetünk el.

Vagyis titokban, névtelenül nem tudnak benneteket támogatni?

A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület minden rendezvényén lesz adománygyűjtő dobozunk, oda nyilván mindenki azt dob be, amit akar. De mindent a jogszabályoknak megfelelően fogunk csinálni. Így ha valaki, mondjuk, 50 millió forinttal akar bennünket titokban támogatni, azt nem tudja megtenni.

A támogatók listája nyilvános lesz?

Elérhető lesz minden bevételünk, közzé fogjuk tenni, a mikroadományozók nevét viszont szerencsére nem kötelező felfedni, így minden győri támogathat minket egy kisebb összeggel anélkül, hogy félnie kellene a retorzióktól. Ne feledjük, két helyi milliárdos lesz az ellenfelünk, akik az elmúlt évtizedekben meg tudták teremteni annak feltételeit, hogy százmilliókból és Kubatov-listával kampányoljanak. Bennünket viszont a győri kisemberek fognak támogatni.

Szajki Bálint / 24.hu

Miután eldöntötted, hogy politikus leszel, szerinted innen vezet út vissza a szakmádba? Vagy az újságírást végképp befejezed?

Nem akarok visszatérni a médiába. Nagyon fontos dolognak tartom az újságírást, az egyik legfontosabbnak. Egészséges sajtóviszonyokra nagy szükség lenne, de nincs ilyen. Mármint Budapesten kívül. A vidéki nagyvárosokban egy-két ember próbál bozótvágó késsel rendet vágni a dzsungelben. Így aztán lépnem kellett. Ha én nem kezdem el megszervezni ezt, akkor marad az, amiről beszéltem. Hogy közpénzből bérelt luxusautóval furikáznak egy csődközelben lévő városban, miközben a gyerekemnek évente más az óvónője, mert nem fizetnek nekik eleget itt, és a falusi ovik lecsapnak rájuk. Morális kötelességemnek érzem, hogy megpróbáljam, és úgy érzem,

ha így sem sikerül változást elérni, akkor mi értelme újságírónak lenni?

Lehet, hogy húsz év múlva leszek még újságíró, de a közeljövőben nem az a feladatom, hogy mikrofonnal a kezemben várjam a polgármestert a Győr Plusz székháza előtt.

Világnézetileg hová sorolod magad a palettán?

Önkormányzati szinten kevésbé fontos az értékrendi, politikai címkézés. Itt alapvetően nem világnézeti döntéseket kell hozni, bár vannak olyan szakpolitikai témák, ahol igenis számít ez. Úgy fogalmaznám meg, hogy egy olyan, viszonylag tehetős városban, mint Győr, fontos, hogy minőségi, igazságos szociális ellátórendszer, minőségi óvoda- és bölcsődehálózat működjön, illetve pénzt fektessünk a zöld átállásba, a fenntartható városi működésbe. Azt gondolom, hogy jobban ki kell nyitni a szociális bérlakások rendszerét, és segíteni kell a rászorulóknak; az üzlethelyiségnek használható többi önkormányzati tulajdon esetében pedig kitalálni, hogyan tudjuk azzal legjobban segíteni a helyi vállalkozókat. Ezek a legfontosabb dolgok, amikben világnézetileg hiszek. De mondjuk a székely zászlót, ami most kint van a városházán, nem venném le, a székely autonómia ügyével egyetértek.

Tennél oda más zászlót is? Ukrán zászlót? Pride-zászlót?

Ezt mindig az adott helyzettől függően kell eldönteni. Nem tudom, nekem polgármesterként feladatom-e ukrán zászlót vagy Pride-zászlót kitenni a városházára. De ha valaki szeretne ilyet, akkor vesse fel, és nyíltan megtárgyaljuk.

Országosan mit prognosztizálsz? Az önkormányzatival egy időben zajló EP-választás lehet egy NER-ellenes népszavazás?

Ez a két választás klasszikusan kevesebbeket szokott érdekelni, mint az országgyűlési. Az önkormányzati és az uniós választás is elég különböző jellegű, a hatalom szempontjából van csak értelme egyberakni őket, amúgy nincs. Én azt tudom mondani a győri választóknak, hogy bármit ikszelnek be az uniós szavazólapon, az önkormányzati szavazólapon az alapján döntsenek, hogy milyen városvezetőt és képviselőket akarnak Győrben. A Fidesz-szavazó is láthatja, hogy Győrben mit ért el az a helyi kormánypárton belüli polgárháború és bosszúállás, ami itt zajlik: csődöt és káoszt. A Tiszta Szívvel a Városért Egyesülettel végre rendet tennénk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik