Belföld

Orbán máját hizlalja, ha azt hiszik, mindenben ő dönt, de azt mondja, nem ez a valóság

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Négynapos ülést tart a héten az Országgyűlés, hétfőn a veszélyhelyzet meghosszabbításáról is vitáznak.

Az ülés elején a közelmúltban elhunyt Gyenesei István (független) és Lajtai István (MSZP) volt országgyűlési képviselőkre egy perc néma felállással emlékeztek, ezután a napirend előtti felszólalások következtek.

Elsőként Ungár Péter, az LMP társelnöke, frakcióvezetője szólalt fel, aki a fővárosi orosz metrókocsi-beszerzéséről beszélt, és Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltre utalva elmondta, „ki kell szabadítani Budapestet a pártpolitikai csatározásokból”. Dömötör Csaba államtitkár válaszolt a kormány nevében azt kérte Ungártól, hogy ne kampányeseményként tekintsenek a parlamenti munkára. A 3-as metró szerelvényeinek klimatizálása továbbra sem megoldott, pedig Dömötör szerint a fővárosnak lenne rá anyagi lehetősége, hogy új beruházásokat indítson, ez nem a kormányon múlik. Elmondta azt is, hogy terebélyesedik a botrány a Lánchíd felújítása körül: különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetés gyanúja áll fenn.

A párbeszédes Berki Sándor azt javasolta, hogy a romák ellen elkövetett 2008-09-es gyilkosságsorozat áldozataira emlékezve nyilvánítsák február 8-át gyásznappá. Rétvári Bence államtitkár elmondta, hogy a cigányság felzárkóztatásának kérdésében sok egyetértési pont van közöttük, de emlékeztetett, hogy a Gyurcsány-kormány alatt történtek a gyilkosságok, a Jobbik pedig akkoriban gárdafelvonulásokkal próbálta felhívni magára a figyelmet. Szerinte ma nagyobb biztonságban vannak a cigány állampolgárok, mint 2010 előtt.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk alelnöke felszólalásában azt javasolta, hogy 40 év munka után, egészségügyi okokra hivatkozva a férfiak is vonulhassanak nyugdíjba. Mint mondta, mire a magyar férfiak elérik a 65 éves nyugdíjkorhatárt, a kétharmaduk már nem él, a várható, nyugdíjban eltöltött évek tekintetében pedig az OECD-országok között hazánk az utolsó előtti helyen kullog. A kormány nevében Zsigó Róbert miniszter-helyettes válaszolt, aki elmondta, hogy ők nem férfiban és nem nőben, hanem családban gondolkodnak, márpedig a gyermeknevelést és családalapítást sok programmal támogatják.

A jobbikos főpolgármester-jelölt is napirend előtti felszólalásban kezdte meg a kampányt. Brenner Koloman szerint Budapestnek gyönyörű történelme és történelmi látképe van, ezért a maxi-Dubajnak nincs helye Rákosrendezőn. Ezután szociális bérlakásprogramot hirdetett, a szélsőségesen liberális Karácsony-várospolitikát kritizálta és felszólította a többi jelöltet, hogy vitázzanak. Soltész Miklós államtitkár Brenner fejére olvasta, hogy a hatpárti ellenzéki szövetség miatt négy évig semmiben nem kritizálta a főváros vezetését.

Komjáthi Imre MSZP-s társelnök a „plakátőrületnek” üzent hadat. Először arról beszélt, hogy amikor autóval tartott hazafelé, látott egy romos házat, melyet a CÖF dollárbaloldalizó plakátja takart el. „A DK pedofíliát hazafisággal összemosó plakátjai előtt sem jó közlekedni” – mondta Komjáthi, aztán a Momentumnak szögezte a kérdést, hogy biztosan jól költötték-e el az állami forrásokat a Donáth Anna-sziluettet ábrázoló óriásplakátokkal. Rétvári válaszában az MSZP-re és a Párbeszédre olvasta a DK-val kötött hosszútávú szövetséget. „Gyurcsány Ferenc a baloldal valódi vezetője, a saját pártjuk szuverenitását sem tudják megvédeni” – mondta.

Arató Gergely, a DK képviselője szerint a kormányoldal néhány milliárdos érdekében politizál, az egész gazdaságpolitikája erről szól. Sőt mostanában már arra is törekszenek, hogy külföldi, Emirátusok-beli milliárdosokat csábítsanak ide, neki építenek lakásokat. Arató szerint a kormányoldal gazdaságilag is erkölcsileg is megbukott. Répássy Róbert igazságügy államtitkár szerint a választók pontosan emlékeznek arra, hogy a Gyurcsány-kormány idején milyen megszorításokat kényszerítettek rá a társadalomra, elvették a 13. havi nyugdíjat. Szerinte a választók nem felejtették el ezt, Gyurcsány Ferenc ahol megjelenik, elutasítással találkozik.

Simicskó István az ukrajnai helyzetről beszélt, a KDNP-s politikus szerint aggasztóak a NATO-vezetők és egyes nyugat-európai politikusok nyilatkozatai, akik arról beszéltek, hogy katonákat vezényelnének a háborúba. A francia elnököt is idézte, aki azt mondta, mindet meg kell tenni Oroszország sakkban tartására. Orosz válasz, ha fenyegetés éri az országot, akkor készek az atomfegyver bevetésére.

Mindez tényleg megér egy atomháborút, tényleg megéri, hogy gyermekeink egy atomháborúba sodródjanak? Szerintünk minden áron el kell kerülni egy NATO-orosz konfrontációt, és azt, hogy egy helyi, lokális probléma eszkalálódjon.

– jelentette ki a KNDP-s Simicskó, akiről a kormány nevében Magyar Levente külügyi államtitkár kiemelte, hogy most is úgy beszélt, mint egy egykori honvédelmi miniszter.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint az EU-s választási kampányra készülnek a nagy nyugat-európai országokban, amelyben a fő téma a háborúhoz való viszony lesz. Két éve még csak sisakokról, később tankokról és repülőkről szólt a diskurzus, most már a katonák bevetéséről. Mi következik a helyzetből? Az első világháború is egy lokális feszültségből pattant ki, ezért szerinte a nyugat-európai politikusok most is tűzzel játszanak. Olyan fegyveres konfliktus alakulhat ki, amelyben egyik oldal sem lehet győztes. Ezért kell Kocsis szerint a nyugati politikusoknak megálljt parancsolni. Dömötör Csaba szerint a védekezési képességek növelése nem lenne probléma, hanem a katonák bevetése, szerinte felelős politikusok tettek olyan kijelentéseket, amelyek kiváltották az oroszok válaszát, amelyben nukleáris fenyegetéssel válaszolt, ne hagyjuk, hogy „Magyarországot is belerángassák”.

Az interpellációk keretében Varjú László azt kérdezte, miért hagyják futni az orbáni pedofilhálózat bűnözőit. A DK-s képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnök tudtával jegyezte ellen a bicskei K. Endrének adott a köztársasági elnöki kegyelmet Varga Judit. A képviselő közölte, az érdekli, hogy K. Béla miért úszhatta meg elzárás nélkül a pedofil bűncselekményeket, és a hatóságok miért nem vizsgálták soha, hogy milyen viszony volt a bicskei intézményvezetőnek Orbán testvérével, és miért mentek a kormányoldali politikusok K. Endre erdélyi szülőfalújába. Rétvári Bence államtitkár szerint a kormány nulla toleranciát alkalmaz a pedofilia ellen, meg is nyolcszorozták, 81-ról 663-ra emelték a börtönben lévő bűnözők számát. Akik, korábban az utcán lófráltak, most börtönben vannak – mondta Rétvéri, aki előhozta, hogy XI. kerületben, ahol DK-s a polgármester van, egy óvodai alkalmazottról derült ki, hogy fotózgatta magát, őt intézményről intézményre helyezték.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel a magyarnak penészes otthon, a vendégmunkásnak támogatott lakhatás címmel kérdezett a mini-Dubaj ügyével kapcsolatban. A képviselő felemlegette, hogy a területen található 24 szolgálati lakásban élő magyaroknak egy penészes lakást ajánlottak fel csereként. Azt is mondta, a kormány 300 milliárd támogatást ad a külföldi beruházók támogatására, közben a magyaroknak szánt, a napokban bejelentett otthon-felújítási programra 108 milliárdot szánnak. Z. Kárpát azt kérdezte, miért nem a magyar fiatalok bérlakás-építését támogatja inkább a kormány. Nagy Bálint államtitkár szerint az elmúlt 30 évben senki nem hozta fel a barnamezős területét problémaként, ezt a területet rendezni kell. A MÁV intézi ezt, és a lakók nagy részével már megállapodást kötött.

Szabó Rebeka (Párbeszéd) azt kérdezte, hogy miért akadályozza a kormány az európai együttműködést az uniós természet-helyreállítási programban. Szabó szerint a Fidesz ismét keresztbe tett egy nagy uniós programnak, holott saját képviselői is benne voltak az előkészítő munkában, és a korábbi támogatás után minden magyarázat nélkül kihátráltak a rendelettervezet mögül. Ez nem csak a mókusoknak, hanem a kontinens élelmiszerbiztonsága és a klímaválság miatt is fontos, ez az egyik alappillére a unió zöld programjának. Szabó szerint az elutasítás semmilyen magyar érdeket nem szolgál, legfeljebb a nagy multicégeknek jó. Farkas Sándor agrárállamtitkár azt mondta, nem magyarázkodásra törekszik, a kormány szerinte elkötelezett és klíma- és a természetvédelem ügyében, mint mondta, a célokkal egyetértenek, de a végleges szövegtervezet nem biztosítják a tagországoknak a rugalmasságot. Farkas szerint a tagállami sajátosságokat figyelembe vevő tagországi szabályozás jobb, uniós szabályozásra ezen a területen nincsen szükség.

Arató Gergely, az azonnali kérdések keretében ismét K. Endréről kérdezte Orbán Viktort. A DK-s politikus a miniszterelnöknél firtatta, miért van szabad lábon K. Endre, mikor vállalja a felelősséget a pedofilok védelméért, kiszabadításáért.

Orbán Viktor szerint a kormány kegyelmi ügyekbe eddig sem szólt bele, és ezután sem fog. Az kizárólag az elnökre tartozik, kétség kívül, hogy Novák Katalin K. endre esetében ezt megtette, de a a pedofiloknak börtönben van a helyük. Novák lemondott, a kormánynak pedig ezután két tennivalója volt, hogy olyan elnök legyen, aki ilyet nem vét, a második, hogy kezdeményezze a házban, hogy a pedofil cselekményekért kegyelmet kaphasson bárki.

Az, hogy mindenben én döntök, hizlalja, a májamat, de nem felel meg a valóságnak

– mondta Orbán.

Harangozó Tamás a legfőbb ügyészt kérdezte a Magyar Péter által közzétett felvétel tartalmáról, főként arról, hogy Völner Pál előre tudta, hogy nyomozás van ellene, illetve, hogy Rogán és emberei kihúzatták magukat a Schadl-ügyből. Az MSZP-s képviselő konkrét kérdése az volt Polt Péterhez, hogy a felvétellel kapcsolatban tanúként meghallgatták-e Varga Juditot, illetve a kormány minisztereit. A legfőbb ügyész szerint a kérdések jó részére már válaszoltak. Közölte: van nyomozás a hangfelvétel ügyében, ezt is bejelentették már. Majd a feltárt tények határozzák meg, hogy milyen bűncselekményt állapítanak meg. Polt azt is mondta, hogy volt kihallgatás az ügyben, és minden olyan vizsgálatot elvégzésének, ami a tényállítás kivizsgálásához szükséges.

Toroczkai László (Mi Hazánk) közölte, egy éve megmondta, hogy a kormányra ég majd a Völner-Schadl ügy, a végrehajtók elnöke Varga Judit évfolyamtársa lett, komplett iparág lett a behajtás, profitorientált szervezet jött létre. Kártalanítani kellene az jogtalanul behajtott, elévült tartozásokat, így lehetne erre a történetre pontot tenni. Orbán Viktor szerint egyfolytában a magyar emberek segítésével próbálkozik, és nem tartja értelmes javaslatnak, hogy valakit azért kizárjanak valamilyen megbízás elnyeréséből, mert egy miniszter évfolyamtársa volt. Közölte, hogy ha a rendszer kidolgozására, ha van javaslata Toroczkainak, forduljon az igazságügyi  miniszterhez.

Kanász-Nagy Máté (LMP) azt kérdezte a miniszterelnöktől, miért sanyargatják és büntetik a fővárosiakat megszorításokkal, elvonásokkal. Példaként a tömegközlekedést említette, illetve a repteret a belvárossal összekötő vasútvonal ügyét, amelyet az ígértetek ellenére sem valósítottak meg. Orbán Viktor azt mondta, ő egyszer 4000 milliárdos fejlesztési forrást számolt össze, mit gondolnak, hogy az ország csak a fővárosból áll, szerinte aránytalanul sok pénzt költenek a budapesti fejlesztésekre. Orbán mellesleg azt is bejelentette a reptér emlegetése után, hogy napokon belül megtörténik a repülőtér megvásárlása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik