Belföld

Tarr Zoltán volt zsinati tanácsos: Balog Zoltán tette soha nem látott hitelességi válságot okozott a református egyházban

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI

Az elmúlt 9 évben csendes távolságtartással élte meg az egyházi életét Tarr Zoltán egykori zsinati tanácsos, de a református egyházban kialakult helyzet arra figyelmeztette, hogy nem lehet mindig csendben szemlélni, ami történik.

Tarr a Balog Zoltán püspök körül kialakult helyzetről a Szemléleknek adott interjújában beszélt. Szerinte az emberek azért hallgatnak, mert félnek. „Az emberek egzisztenciálisan félnek, a lelkipásztorok mindannyian függő helyzetben vannak – én is abban voltam. Azért kezdtem el foglalkozni ezzel a kérdéssel, mert úgy éreztem, hogy miután az egzisztenciám már nem az egyháztól függ, ugyanakkor az egyház ügyeit továbbra is a szívemen viselem, valamilyen szinten kötelességem, hogy egy súlyos, mély válság idején felemeljem a szavam.”

Elmondta, hogy először a református közösségen belül tett lépéseket, megkeresett különböző hivatalos, döntéshozó testületeket, szervezeteket, írt a zsinat jogtanácsosának és a négy egyházkerület főgondnokának is, hogy felelősségükben eljárva foglaljanak állást ebben a helyzetben.

Kértem őket, hogy felelős döntéssel és eljárással járuljanak hozzá a kialakult helyzet megoldásához. Mert, amit Balog Zoltán püspökként tett, az soha nem látott hitelességi válságot okozott a református egyházban, de attól tartok, hogy a teljes keresztyén közösség megítélésének is jelentősen ártott.

Tarr azt látja, hogy „a valóság teljes kommunikációs kifordításával tulajdonképpen most az a helyzet állt elő, hogy – Püspök úr szerint – ő az, akit üldöz mindenféle ideológia és mindenféle hátsó indulatokkal bíró emberek hordája. De a legfőbb probléma az, hogy jelenleg a református egyházban magából az esetből nincsen úgynevezett ügy.”

Tarr számára teljesen egyértelmű, hogy Balog „a református erkölcsi megítélés alapján nem maradhat püspök”.

Az egykori zsinati tanácsos a Szemléleknek adott interjújában arról is beszélt, hogy:

  • Egyház és állam összemosódása kizárt, hogy jó célokat szolgáljon.
  • Csak az öntudatra ébredés, egy új reformáció, megújulás hozhat pozitív változást.

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik